TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 VI

Små nyheter fra Sony kan få store konsekvenser

Endringene i Xperia-flaggskipmodellen kan få lojale brukere til å holde seg borte fra Sony Xperia 1 VI.

Av / 15.05.24 - 09:00
Sony Xperia 1 VI

Home mener

  • Nydelig OLED-skjerm, nå med dynamisk oppdateringsfrekvens og enda lysere. Nytt teleobjektiv med enda bedre optisk zoom. Rask ytelse og lang batterilevetid.
  • Skjermen må nøye seg med FHD+-oppløsning, og ikke alle lojale Xperia-brukere vil være begeistret for det nye 19,5:9-sideforholdet, og heller ikke at den tidligere dedikerte videoappen glimrer med sitt fravær.

Sony har lansert en ny versjon av flaggskipet Xperia 1. Dette er den sjette inkarnasjonen av telefonen, som først ble lansert i 2019 med et spesielt fokus på fotoentusiaster. For Xperia-seriens kamera og kameraapp har Sony hentet teknologisk inspirasjon fra sine egne Alpha-kameraer.

Navngivningen av Sony Xperia-produktene har også mye til felles med Alpha-serien. Navnet på den nyeste modellen, Sony Xperia 1 VI, skal leses som “Sony Xperia 1 Mark VI”. Det er akkurat slik de ulike generasjonene av Alpha-kameraer er navngitt, og hvorfor rokke ved et system som fungerer?

Nei, de konservative japanerne hos Sony liker ikke den slags, og derfor er hver nye generasjon av Sony Xperia 1-smarttelefoner alltid ganske lik de siste forgjengerne. Spesielt i år, hvor de virkelige endringene sammenlignet med fjorårets modell, Sony Xperia 1 V, kan telles på svært få fingre.

Kort fortalt har Sony Xperia 1 VI et nytt skjermformat på 19,5:9 for første gang i seriens historie. Under skjermen sitter det en ny Snapdragon 8 Gen 3-prosessor som driver enheten, og kameraet har et nytt teleobjektiv, denne gangen med opptil 7,1x optisk zoom.

Sony Xperia 1 VI
Baksiden er knudrete og gripevennlig på grunn av glassets struktur, noe som forhindrer at telefonen sklir. (Foto: Peter Gotschalk)

Selvfølgelig er det andre små forbedringer her og der, men de tre ovennevnte punktene er de viktigste optimaliseringene sammenlignet med fjoråret, så dette er definitivt små inkrementelle endringer snarere enn store revolusjoner. Helt i Sonys ånd.

Annonse

Utseende og konstruksjon

Derfor er Sony Xperia 1 VI lik sine forgjengere, selv om dimensjonene i år er litt annerledes på grunn av det endrede skjermformatet. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus 2 for å beskytte skjermen og Gorilla Glass Victus på baksiden med en metallramme som omgir det hele.

Og akkurat som i fjor er Xperia 1 VI tilgjengelig i tre forskjellige farger, som nok en gang er svart, sølv og khakigrønn. Baksiden er knudrete og gripende på grunn av glassets struktur, noe som forhindrer at telefonen sklir.

I motsetning til sine forgjengere, som alle hadde en 21:9-skjerm, noe som gjorde telefonene lange og smale, er Sony Xperia 1 VI utstyrt med en skjerm i det mer vanlige 19,5:9-formatet som nevnt ovenfor. Dette er det samme formatet som iPhone 15– og iPhone 15 Pro-modellerne, og ved lanseringen kunngjorde Sony at de hadde bestemt seg for å gå bort fra det mer spesialiserte 21:9-sideforholdet av hensyn til brukere som skaper og konsumerer mye innhold, inkludert video og sosiale medier, som er bedre egnet for et mer “normalt” skjermformat.

Sony Xperia 1 VI
Skjermen er lysere enn sine forgjengere, og oppdateringsfrekvensen er nå dynamisk mellom 1 og 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er også litt mer plass på toppen, ettersom Sony også i år har valgt å plassere frontkameraet ved siden av høyttaleren i rammen over selve skjermen. I likhet med forgjengeren er kameramodulen plassert øverst i venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til en 3,5 mm minijack-kontakt på toppen av telefonen, noe som er en fin detalj for audiofile.

Fingeravtrykksleseren er integrert i av/på-knappen på høyre side av telefonen. Der finner du også volumknappen og den dedikerte kameraknappen som fungerer som utløser når du tar bilder, noe som er en liten bonus som du ikke får med mange andre smarttelefoner.

Kameraknappen er plassert helt til høyre når du holder telefonen vannrett, og den har også et rillet mønster som gjør det lettere å finne den med fingrene.

Skjerm

Sony Xperia 1 VI har ikke bare et nytt 19,5:9-sideforhold. Sony Xperia 1 VI har ikke bare et nytt 19,5:9-sideforhold. Den imponerende 4K-oppløsningen som alle tidligere Xperia 1-modeller har hatt, er borte. I stedet må Xperia 1 VI nøye seg med Full HD+-oppløsning (2340 x 1080 piksler), noe som på den 6,5 tommer store skjermen resulterer i en pikseltetthet på i underkant av 400 ppi (piksler per tomme). Dette er dårligere oppløsning enn praktisk talt alle konkurrerende modeller i samme prisklasse (som f.eks. Xiaomi 14 Ultra, Samsung Galaxy S24 Ultra og OnePlus 12), men Sony begrunner beslutningen om å gå for en litt lavere oppløsning med at brukerne ikke har særlig nytte av en høyere oppløsning på en mobilskjerm, og at den lavere oppløsningen gjør at batteriet varer lenger på én lading. Og det har de kanskje et poeng i, hvis vi skal være ærlige.

På den annen side har skjermen blitt oppgradert på et par andre måter. For eksempel er skjermen lysere enn forgjengerne, og oppdateringsfrekvensen er nå dynamisk mellom 1 og 120 Hz, noe som også bidrar til lavere strømforbruk.

Sony Xperia 1 VI
Kameraknappen er plassert helt til høyre når du holder telefonen horisontalt, og den har også et rillet mønster som gjør det enkelt å finne den med fingrene. (Foto: Peter Gotschalk)

I likhet med sine forgjengere har Sony Xperia 1 VI imidlertid fortsatt den såkalte Creator Mode, som gjør skjermens bildegjengivelse så fargenøyaktig og naturtro som mulig. Teknologien gir blant annet mobilskjermen et bredere fargespekter, mens 10-bit HDR gir en mer detaljert gjengivelse av fargeoverganger.

Alt i alt er skjermen på Xperia 1 VI knivskarp, og lysstyrken gjør skjermen svært brukbar i dagslys – selv når solen skinner – og svartnivået er også utmerket.

Lyd

Som nevnt har telefonen en innebygd minijack, og Xperia 1 VI støtter Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inkludert Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi og Sonys 360 Reality Audio. Teknologien ligner på Apple Spatial Audio, som vi har skrevet mye om her, og i likhet med Apples løsning gir 360 Reality Audio lytteren en 3D-lignende lydopplevelse for å gi musikken mer autentisitet og ekthet. Det føles som å være til stede på en konsert.

Der Apples løsning bare fungerer med Apple Music og Apple-hodetelefoner (som f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max), så fungerer 360 Reality Audio med flere strømmetjenester. Mest kjent er Tidal, som til og med har en egen 360 Reality Audio-seksjon i appen, men også andre tjenester som Deezer.

Sony Xperia 1 VI
Som alle sine forgjengere er Sony Xperia 1 VI utstyrt med et trippelkamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyden er ikke bare fantastisk med de riktige hodetelefonene. Telefonens innebygde høyttalere leverer også et dynamisk og fyldig lydbilde som gjør det til en fornøyelse å spille spill og se på videoer på Sony Xperia 1 VI.

Kamera

Som alle sine forgjengere er Sony Xperia 1 VI utstyrt med et trippelkamera. Allerede i fjor ble vidvinkelkameraet oppgradert med en ny sensor, Exmor T, med oppløsning på 52 megapiksler. Det har ikke endret seg i år, men vidvinkelkameraet, som har en brennvidde på 24 mm, har fått en ekstra brennvidde på 48 mm, noe som gir kameraet 2x optisk zoom. Ultravidvinkelkameraet på 16 mm og 12 megapiksler er nøyaktig det samme som fjorårets modell, mens teleobjektivet har blitt oppgradert. Periskopteknologien, som kom tilbake i fjor, tilbyr nå en variabel brennvidde mellom 85 mm og 170 mm (85 mm gir 3,5x zoom, mens 170 mm gir 7,1x zoom) med sømløs optisk zoom i hele området.

Kort sagt, takket være de nye brennviddene på vidvinkel- og teleobjektivene fungerer kameraet nå slik at hvis du zoomer mer enn 2x, men mindre enn 3,5x, er det digitalt. Det samme gjelder hvis zoomforholdet overstiger 7,1x, mens alle zoom-moduser mellom 3,5x og 7,1x er ekte optisk zoom.

brunnenzoom1 brunnenzoom2 brunnenzoom3 brunnenzoom4 brunnenzoom5
<
>
Märchenbrunnen i Berlin fotografert med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 2x optisk zoom, 85 mm telefoto (3,5x zoom) og 170 mm telefoto (7,1x zoom) (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraappen har også blitt fornyet. Den tilbyr selvfølgelig fortsatt alle Alpha-funksjonene, som manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid osv. i den såkalte Pro-modusen. Men i bunn og grunn fungerer fotoappen mye mer som en hvilken som helst annen Android-mobiltelefon og er derfor enklere å bruke for de fleste brukere.

De dedikerte videoopptaksappene – Video Pro og Cinema Pro – har blitt kansellert, og Sony sier at kameraappen i skrivende stund ikke tilbyr en Pro-modus for videofotografer. Det japanske selskapet lover imidlertid at dette vil komme i løpet av høsten med en kommende Android-oppdatering. Men vil ikke de mest dedikerte Sony Xperia 1-brukerne bli skuffet over å gå glipp av alternativer og funksjoner de har vært vant til fra tidligere modeller i serien?

Den gode nyheten er at bildekvaliteten fra Sony Xperia 1 VI er utmerket som vanlig. Det finnes nå kreative filtre du kan bruke – enten du tar bilder eller filmer video – og bokeh støttes enkelt av teleobjektivet uansett brennvidde, noe som gjør Xperia 1 VI spesielt godt egnet til å ta flotte portrettbilder.

Kameraet har flere “enkle” funksjoner som videoopptak i sakte film og ulike kreative filtre som fungerer uansett om du tar bilder eller filmer video. (Video: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Sony Xperia 1 VI har samme Snapdragon 8 Gen 3-prosessor som OnePlus 12, Samsung Galaxy S24 Ultra og Xiaomi 14 Ultra.

I tillegg har den 12 gigabyte RAM, og du er klar til å kjøre fort. Og Sony Xperia 1 VI lever opp til forventningene. I de fleste benchmarks er den like rask som konkurrentene, og vi opplevde ingen treghet da vi utsatte telefonen for intense spill som krever både muskler og kjøling. Det hjelper selvfølgelig at Sony Xperia 1 VI er den første Xperia-modellen som er utstyrt med et dampkammer. Teknologien fungerer faktisk ved hjelp av væskekjøling. Et helt flatt kobberrør med væske plasseres rett over CPU-en, absorberer varmen fra brikken og omdanner deretter væsken til damp. Når den møter de kjøligere delene av kammeret, kondenserer dampen og blir til væske igjen.

Som nevnt er fingeravtrykksleseren verken i skjermen eller på baksiden av telefonen, men integrert i av/på-knappen, noe som faktisk er en god løsning som fungerer hver gang. I likhet med forgjengeren er Sony Xperia 1 VI også vann- og støvtett (IP65/68).

likhet med fjorårets modell sørger batteriet på 5000 mAh for utmerket batterilevetid, som i år er enda bedre, sannsynligvis takket være den lavere skjermoppløsningen, som var en stor del av poenget.

I tillegg kommer 30 watt hurtiglading og selvfølgelig trådløs lading. 

Sony Xperia 1 VI 1
Du kan ta ganske skarpe bokeh-bilder med Sony Xperia 1 VI. Graden av bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kameraappen. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Sony Xperia 1 VI er en utmerket smarttelefon i de fleste henseender. Vakker, lyssterk skjerm, lynrask prosessor, lang batterilevetid og – selvfølgelig – et utmerket kamera.

Men Sony er nesten ikke til stede på verken det globale eller det danske mobilmarkedet. Selskapets mobilkunder har i mange år vært lojale entusiaster som har foretrukket Xperia-seriens spesielle funksjoner: det spesielle skjermformatet, 4K-oppløsning, dedikerte foto- og videoapper med mange proffinnstillinger osv.

Og mye av det som gjorde Sony Xperia 1 unik, vil forsvinne med Xperia 1 VI. Selvsagt for å lokke flere kunder inn i butikken, men det blir en kamp i motbakke for Sony, og hvis de irriterer sine eksisterende, svært lojale brukere, kan det ende opp med å bli et uheldig trekk.

Karakter
Sony Xperia 1 VI
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde