TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Linus Home

Smart lås gjør livet enklere

Yale Linus gir ny funksjonalitet til dørlåsen. Den endrer lite eller ingenting på utsiden av døren, så styret i borettslaget kan holde kjeft, og vaktmesteren kan fortsatt bruke systemnøkkel.

Av / 13.08.21 - 09:00
Yale Linus Home

Home mener

  • Enkel og trådløs åpning og lukking av inngangsdøren. Kan programmeres til å låse og åpne seg selv, fungerer med app og tredjeparts smarthjem som HomeKit, Google Home, m.fl. Synes ikke på utsiden, med unntak av det lille tastaturet (ekstrautstyr). Nøkkel funker som nødløsning.
  • Ikke alltid like stabil med tredjeparts apper. Stor klump på innsiden av døren. På noen systemer må hele låskassen byttes ut.

En smart inngangslås kan løse en del hodebry. For det første, hvis du er som meg og stadig glemmer hvor du har lagt nøklene, så er det nå bare å ta frem appen på mobilen eller snakke direkte inn i smartklokken for å åpne døren. Eller taste inn en kode, dersom låsen har tastatur. Eller fjernåpne låsen hvis din smarte ringeklokke forteller deg at postbudet ringer på.

Yale Linus er en slik smart dørlås. Den har tastatur som tilleggsutstyr, men det følger med i Family-settet som testes her. Det blir ikke mange hundrelappene dyrere enn basisutgaven Home, som kun belager seg på mobilapp eller tredjeparts smarthjemsystemer.

Yale Linus Silver
Med Yale Linus kan du åpne og lukke døren med app eller – om den er tilkoblet et smarthjemssystem – stemmestyring. Foto: Yale

Tastatur anbefales

Jeg vil med én gang anbefale å velge pakken med tastaturet, som heter Smart Keypad om du skal handle det løst. Da kan andre i husstanden enkelt komme seg inn med en fire- til sekssifret kode, og de kan alle få hver sin personlige kode om du ønsker å ha bedre kontroll på hvem som låser seg inn til enhver tid. Hvis du har hushjelp eller andre eksterne som trenger å komme seg inn til ulike tidspunkt, kan også disse få en egen kode. En kode du gjerne kan endre fra gang til gang, slik at ikke uvedkommende får adgang til hjemmet.

Tastaturet monteres enkelt hvor du ønsker utenfor inngangen, og den kobles til appen ved å en QR-kode. Den er vanntett og værbestandig, og er garantert for temperaturer mellom -25°C og 50°C.

Yale Smart Keypad(2) Yale Smart Keypad
<
>
Nummertastatur er inkludert i Linus Family-pakken, men koster ellers noen hundrelapper ekstra. Vi anbefaler tastaturet, som gjør det hele såpass mye enklere. Foto: Geir Gråbein Nordby

For leiligheter og borettslag

Yale Linus kan monteres på alle, eller i hvert fall de fleste, inngangsdører. Likevel har Yale valgt å markedsføre Linus for folk som bor i leilighet i borettslag. Dette av den enkle grunnen at installasjonen fra utsiden er helt skjult, da Linus monteres utenpå eksisterende låsemekanisme.

Annonse

Dette i motsetning til den populære Doorman, som erstatter både låsemekanismen og dørhåndtaket, og som dermed en kjip styreformann i borettslaget kan hevde bryter med fasaden og dermed ikke er tillatt. Men kanskje enda viktigere fjerner ikke Linus nøkkelhullet, slik at vaktmesteren fortsatt kan ta seg inn i leiligheten med systemnøkkelen. Han går garantert ikke rundt og husker på ulike fire- eller sekssifrede koder.

Linus kan også være et bedre valg for leietakere, da den nok er enklere å demontere og ta med seg videre til neste bolig.

Yale Linus Doorsense magnet
Magneten DoorSense holder kontroll på om døren er låst eller åpen. Den festes i høyde med Yale-logoen, enten plant eller vinklet. Foto: Yale

Installasjonen

I utgangspunktet skal det være ganske enkelt å installere Linus. Jeg var selv såpass heldig at jeg fikk hjelp av Assa Abloy til installasjonen, fordi jeg faktisk måtte skifte ut hele låskassen. Dette fordi min eksisterende låskasse var av typen hvor man må løfte opp dørhåndtaket for å låse døren. Det funker dårlig med en smartlås, som jo skal kunne fjernlåses og -åpnes.

Når det var gjort, var selve installasjonen av Linus likevel ganske beintfrem. Den monteres på innsiden av døren, ved å åpne opp låsemekanismen med en skrutrekker og putte inn en såkalt medbringer – en metallpinne som følger med Yale Linus. Denne må kappes til riktig lengde med en kraftavbiter. Så sørg for å ha både en slik og et målebånd tilgjengelig.

Se installasjonsvideoen under.

Når selve Linus låsekassen er montert på, skal den medfølgende DoorSense-magneten klistres på dørkarmen, i høyde med Yale-merket, med dobbeltsidig teip. Denne kommuniserer med dørlåsen og vet om den er låst eller åpen.

Kalibrering

Første gang du kobler telefon-appen til dørlåsen med Bluetooth (gjøres ved å skanne QR-koden på Linus), blir du bedt om å kalibrere låsen. På kommando, lås og vri videre helt om til den stopper. Deretter, vri tilbake for å åpne og videre helt tilbake til den stopper. Deretter skal du vri til den akkurat er åpen og akkurat lukket igjen. Ferdig.

Merk at hvis du åpner og låser manuelt med nøkkel, må Linus kalibreres på nytt, siden den da ikke lenger vet om døren er åpen eller stengt. Så nøkkel er heretter en nødløsning!

Yale Linus Access app
Appen har et meget enkelt grensesnitt for åpning og lukking av inngangsdøren. Foto: Yale

Bluetooth og Wi-Fi

Yale Linus kommuniserer i utgangspunktet med Bluetooth, og betyr at du må stå ganske nært med mobilen for å åpne eller låse. Men det følger også med en Wi-Fi-bro, som kobles til hjemmenettverkets 2,4 GHz bånd. Denne sammen med et godt mesh-nettverk forlenger rekkevidden og gjør dessuten låsen langt smartere. Plutselig kan du koble til smarthjemmet via Apple HomeKit, Google Home eller Samsung Smartthings. Du kan også bruke Amazon Alexa eller IFTTT.

Med Apple HomeKit kan du bare si: “Hei, Siri, åpne døra.” Med Google Home må du selvsagt bytte ut med “Hey, Google.” Google vil da også be deg oppgi en firesifret kode du har valgt selv.

Yale Linus unlock
Yale Linus er solid og virker å være i meget god kvalitet. Video: Geir Gråbein Nordby

Automasjon

Linus kan settes opp til å gjøre ulike automasjoner. For eksempel å låse straks du har åpnet og lukket døra, eller vente hvor lenge du ønsker mellom 10 sekunder og en halvtime før den gjør det. Tredjepartsapper kan også programmeres. For eksempel vil HomeKit kunne lukke døren når mobilen din registreres utenfor en gitt avstand til huset, mens døren åpnes igjen straks du kommer innenfor denne avstanden.

Yale Access-appen skal også kunne gi ytterligere abonnementsbaserte funksjoner for den som ønsker, for eksempel at en hjemmehjelp eller vaskehjelp kan få oppgitt en engangskode på mobilen straks hen er i Bluetooth-dekning, slik at du ikke må tenke på å lage nye koder til enhver tid. Dette er ennå ikke på plass.

Yale Linus Google Home Apple Homekit
Med Yale Linus lagt til i Apple HomeKit (venstre) eller Google Home (høyre) er det enkelt å inkludere dørlåsen i et smarthjem.

Yale Linus funker som den skal

Bruksmessig er det ikke så veldig mye å si om Yale Linus, annet enn at den funker som den skal. Den har god kvalitetsfølelse, spesielt låsehjulet i stål kjennes bra ut og glir glatt og elegant enten man låser eller åpner. Låsen fungerer enkelt med appen, jeg har ikke hatt et eneste problem der. Det samme med kodelåsen, enten man har valgt fire, fem eller seks siffer.

Sammen med Apple HomeKit og Google Home er ikke systemet alltid like stabilt, men det kan like gjerne være Apples eller Googles skyld, som Yale. Spesielt HomeKit synes jeg ofte fusker med ulike produkter, hvor den rett og slett ikke får kontakt. Det samme skjer innimellom med Yale Linus. Jeg mistenker at det er HomeKit som ikke er sånn kjempeglad i meshnettverk, uten at jeg skal være veldig hardnakket på dette. Men for det meste funker det, og da er det kjekt å parkere bilen og komme hjem til åpen dør, hvis man for eksempel har mye å bære på.

Jeg bruker for det meste kodelåsen for å komme meg inn og ut, denne kan dessuten programmeres til å låses ved å kun trykke på Yale-knappen i stedet for hele koden. For å åpne, må naturligvis hele koden tastes inn.

Yale Linus Black
Journalisten testet Yale Linus i sølv, men den er også tilgjengelig i svart som avbildet. Foto: Yale

Konklusjon

Yale Linus er en smartlås for deg som ikke ønsker eller ikke kan skifte ut hele dørhåndtaket til fordel for en Doorman. Hele låsemekanismen festes på innsiden av inngangsdøren, som gjør den usynlig fra utsiden. Nøkkelen kan fortsatt brukes, som gjør at vaktmesteren kan komme seg inn med systemnøkkel. Perfekt i borettslag, med andre ord. Fra innsiden er derimot Linus en stor og klumpete sak, men samtidig utstråler den høy kvalitet.

Låsen funker som den skal, og kan enkelt tilpasses et tredjeparts smarthjem. Med Google Home eller Apple HomeKit kan du enkelt snakke til den, det samme kan Alexa-brukere. Den gjør spesielt livet enklere når budbilsjåføren kommer på døra for å avlevere ukens forundringspakke, eller du vil slippe inn hushjelpen selv om du ikke selv er hjemme. Slutt på å gjemme nøkkelen under dørmatten!

En ting er helt sikkert, og det er at jeg ikke savner min gammeldagse nøkkellås. Selv om den altså fortsatt kan brukes. Likevel forstår jeg godt de som heller ønsker en Doorman, som spesielt på innsiden ser mer elegant ut.

Karakter
Yale Linus Home
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Yale Linus Home”

  1. Jonas Vold

    En god anmeldelse av en meget habil smartlås. Har hatt denne i drift et års tid knyttet mot homekit og hue, uten noe trøbbel med hverken hardware eller software. At nøkkel kun skal brukes som nødløsning er ikke helt riktig. Dette er bare tilfellet hvis man benytter seg av en låskasse med delt sylinderfallerør. Jeg har aldri hatt behov for å rekalibrere med en standard 565 kasse.

    At styreledere rundt om i borettslag setter seg på bakbeina ved montering av Yale Doorman handler mer om sikkerhet enn fasaden. Denne har ingen låssylinder og kan dermed ikke overstyres med en mekanisk nøkkel. Ved en nødsituasjon skal brannmannskaper ha tilgang til alle leiligheter med en hovednøkkel som typisk finnes i en brannsafe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde