Om du har en smart dørklokke, er det i seg selv veldig kjekt. Men det er ikke så mye du får gjort med den, om du ikke også har en smart dørlås. Yale er markedslederen på området, og i Skandinavia har ingen smarte dørlåser solgt like mye som Doorman. Den eldre modellen V2N, som fortsatt er i salg, er i det siste døpt om til Doorman Classic, og den har nå fått seg en etterlengtet oppgradering.
Komplett kit eller i løse deler
Sammen med Connect Wi-Fi Bridge kan den trofaste låsen endelig kobles til hjemmenettverket og styres med Yale Access-appen, og da kan du gjøre mange flere triks enn tidligere! Connect Wi-Fi Bridge er for eksisterende eiere av Doorman V2 eller V2N (som nå kalles Classic) tilgjengelig under navnet Yale Access Module + Yale Connect WiFi-Bridge. I Connected-kit-et som testes her er derimot alt inkludert.
Installasjonen
Hvis du er heldig, er det veldig enkelt å installere Doorman, men det kan hende at døra har litt feil tykkelse så du må bygge den noe ut, eller om hullet til den gamle låsekassen ikke helt passer dimensjonene på Doorman, som da kan dekke hullet på undersiden, men ikke oversiden, eller omvendt.
Jeg var selv såpass heldig at jeg fikk hjelp av distributøren til installasjonen, men fra hva jeg kunne se så det jo greit ut. Har du ti tommeltotter, kan det likevel være lurt å bestille montering sammen med låsen.
Se installasjonsvideoen under:
Wi-Fi Bridge settes opp i appen, etter den er plugget i veggen. Velg “Sett opp en enhet”, skann QR-koden på Bridgen, og ta det steg for steg i appen derfra.
Fra dum til smart
Uten nettilkoblingen er Doorman Classic bare en “dum” kodelås. Ja, den er riktig lekkert integrert i dørhåndtaket, og du kan ta i bruk ti forskjellige brukerkoder, og dessuten inntil ti ulike nøkkelbrikker. For den som ikke gidder å taste kode.
Men du kan glemme å fjernåpne den, om postbudet kommer for å legge igjen en pakke når du ikke er hjemme, eller om du vil slippe inn vaskehjelpen. Det å programmere inn midlertidige koder er ikke vanskelig, men noe knot er det jo, og hvis det blir slik at man ikke gidder å slette midlertidige koder brukt av fremmedfolk, er det jo ikke veldig sikkert.
Connect Wi-Fi Bridge
Det er modulene Access Module og Connect Wi-Fi Bridge som gjør Doorman smart, denne kjenner jeg igjen fra da jeg testet låsekassen Linus. Access Module kobles til inne i dørlåsen, mens Wi-Fi Bridge plugges i veggen og kobles til hjemmenettverket med WiFi. De to kommuniserer med hverandre via Bluetooth.
Etter Wi-Fi Bridge er koblet opp, kan den brukes både med appen, og den er også kompatibel med Google Home. Bare vit at Google-assistenten krever en egen firesifret kode du må svare henne med, for å operere låsen.
Den største forskjellen mellom Linus og Doorman er forresten at Linus kobles utenpå din eksisterende låsekasse, mens Doorman erstatter både låsekasse og dørhåndtak. Fordelen med Linus er at du kan bruke din eksisterende nøkkel, og at den ikke endrer den ytre fasaden. Som skapt for leiligheter i borettslag. Doorman er derimot en mer elegant løsning.
Sette opp rutiner
Med appen kan du sette opp rutiner, som at Doorman Classic låses automatisk når mobilen din er så og så langt borte fra huset, og omvendt; at den åpner seg når du er i nærheten på vei hjem igjen.
Du kan kreve å bli varslet når døren har blitt låst eller åpnet manuelt, eller om en spesifikk bruker har gjort det. Bli varslet om døren står åpen, eller om den har blitt automatisk låst.
Når du skal åpne låsen fra mobilappen, kan du velge om appen skal kreve ansiktsgjenkjenning eller kode, eller ingenting.
En fabelaktig lås
Jeg liker meget godt både hvordan låsen og dørhåndtaket ser ut, og kvalitetsfølelsen man får når man håndterer dem. Mekanikken glir så fint, det er ingenting som føles billig eller plastaktig her. Aluminium hele veien!
Kodelåsen på Doorman Classic må være sekssifret, som er litt plagsomt. Det er selvsagt sikrere enn fire siffer, men jeg ønsker likevel valget. Men det har visst med sikkerhetssertifiseringer å gjøre.
Jeg liker spesielt godt muligheten for at Doorman kan låse seg automatisk når jeg kjører vekk fra området, og åpne seg igjen når jeg er nesten hjemme. Da slipper jeg å styre med noen kodelås i det hele tatt. Man kunne for ordens skyld gjøre Doorman “smart” før også, men ikke på denne måten. Det er mye mer elegant nå.
Ett års batteritid
De to AA-batteriene i Doorman Classic skal holde i rundt ett år. Det fordrer at du bruker alkaliske batterier og ikke 1,2 volts oppladbare.
Skulle batteriene tappe seg mens du er ute og dermed ikke kommer inn igjen, så har Yale gjort noe smart: nemlig utstyrt dørhåndtaket med to poler på undersiden. Her kobler du til et 9-volts batteri, slik at du enkelt kan åpne døren og komme deg inn. Deretter kan du skifte batteriene.
Konklusjon
Yale Doorman Classic er en smartlås for deg som ønsker en elegant kodelås innlemmet i et lekkert og solid dørhåndtak. Og som ønsker å kunne fjernåpne og låse døren fra en app eller med Google-assistenten. Plutselig står man mye friere til å slippe folk inn selv når du selv ikke er hjemme.
I løpet av de drøyt fire månedene jeg har hatt låsen installert, har jeg aldri hatt et eneste problem med den. Enten man taster kode, vil åpne med mobilen, eller setter opp automasjon. Jeg skulle ønske jeg kunne lage koder og sette opp kodebrikker direkte i appen, men dette må gjøres manuelt på kodelåsen. Pytt, pytt.
Det er helt sikkert at Doorman Classic har fått nytt liv. En elegant løsning, med mange av mulighetene til high-end-modellen V3S, til en lavere pris.
Fin omtale, men savner at det ikke nevnes noe om oss som har koblet denne “gamle” til vaktselskap. Har selv Verisure og har alltid kunnet styre låsen fra appen til Verisure. Vil vi kunne bruke denne nye tjenesten med å automatisere åpning/lukking via mobilen, så man slipper å slå kode på enheten?
Det vil være uaktuelt å kutte forbindelsen til Verisure med hensyn til å fjernåpne, legge inn andre brukere med tidsbegrensninger etc. som jeg har i dag.
Jeg varsles også via Verisure appen om låsen er låst eller ikke, samt historikk på dette.
Knut