TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW

Friskt og fresht innendørs

Å løse et godt innendørsklima trenger hverken være så vanskelig eller dyrt.

Av / 27.10.22 - 12:35
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW

Home mener

  • Liten, nett, prisgunstig og lettplassert
  • Lydnivået gjør at den er utfordrende å kjøre i et soverom nattestid. Appen har godt av en mer gjennomtenkt struktur.

På disse breddegrader tilbringer vi som kjent en hel del tid innendørs, som gjør at vi er avhengige av et godt inneklima for å føles oss vel. Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW er, til forskjell fra for eksempel TCL breeva A5, en liten luftrenser som er litt mer lettplassert og som passer for rom opptil 18 m2.

Det vi vil få bort fra luften vi puster, er blant annet skadelige partikler som kommer seg inn i hjemmene våre. Partiklene regnes i PM og luftrenseren fra Wilfa måler PM2,5, som betyr partikler i luften som er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter.

Luften renses ved hjelp av forfilter, Hepa 13-filter, kullfilter og Uvc-lys. Hepa-filteret filtrerer luften fra de aller minste partiklene som pollen, muggsporer, midd, osv., mens kullfilterets oppgave først og fremst er å ta bort dårlig lukt, fett og kjemikalier. Uvc-lys er kjent for sine bakteriedrepende egenskaper, og tester viser at lyset kan drepe 99 prosent av bakterier og virus.

Dette virker jo riktig lovende!

Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 1
Luftrenseren kan enkelt og smidig tas under armen og flyttes mellom rommene. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Wilfa flytter inn

Jeg er litt takknemlig for at denne er mindre enn sine forgjengere, men håper så klart at den likevel skal klare jobben. I esken finner jeg selve luftrenseren, et lite kort i A5-format med hurtiginstruksjon (på engelsk) om hvordan jeg kommer i gang. Her finner jeg også en bruksanvisning på norsk.

Annonse
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 2
Enkelt og smidig å komme i gang. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Luftrenseren velger jeg først å plassere i mitt walk in closet som raskt og morsomt også ble mitt hjemmekontor da koronaen slo til, og mannen også skulle jobbe hjemmefra. Her samles altså klær, esker, papirer og andre saker. Her finnes ingen lufttilførsel utenifra, og på slutten av en arbeidsdag føler man faktisk at luftkvaliteten ikke er helt optimal.

Appen Wilife

Jeg laster ned appen etter instruksjonene på A5-kortet, legger til Wilfa Fresh Air Purifier, og klikker inn på produktet. Ingen problemer så langt. Her kan jeg umiddelbart se aktuell PM2,5-verdi, kvalitet på luften, og lengst nede finnes et antall undermenyer der jeg har mulighet til å velge litt forskjellige innstillinger som viftehastighet, timer (hvor lenge skal den være i gang), Uvc-lampe av/på, med mer.

Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 3
Wilfa har utrolig mange ulike produkter som skal kunne styres med samme app, noe som gjør det hele litt vanskelig. Min personlige mening er imidlertid at man kunne valgt en annen vei når det gjelder strukturen. (Skjermdump fra app)

Jeg husker at jeg leste noe om tidsplanlegging, men finner det ikke i appen! Tar frem bruksanvisningen, som ikke er til noen hjelp overhodet … Den informerer meg sant nok om at luftrenseren skal plasseres ca. 30 cm fra en vegg, men ikke mye mer. Vet at jeg har sett noe på produktsiden på nettet, en manual jeg kan laste ned. Denne er imidlertid den samme som jeg fikk med produktet i papirutgave. Sukk.

Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 4
På bilde 1 ser du en blå sirkel – her er det meningen at du skal gå inn for å kunne lage tidsplan, med mer, for ditt produkt. Ikke helt åpenbart, om du spør meg. Fremfor alt ikke ettersom det ikke finnes noen som helst informasjon om dette i bruksanvisningen. Bilde 2 – skape. Bilde 3 – velg hva du vil tidsplanlegge/gjøre. Her finnes det en hel del alternativer (de fleste faktisk) som er fullstendig uinteressante og uaktuelle for en luftrenser. (Skjermdump fra app)

Det viser seg at det lengst nede på siden i appen, der jeg ser mine aktuelle Wilfa-produkter, finnes et lite, lite ikon som det står «smart» på. Dette ikonet er nøkkelen til blant annet tidsplanlegging.

Det meste er jo enkelt når man kan det og har funnet ut av hvordan man skal gjøre det. Men personlig må jeg si at strukturen på appen er litt bakvendt og unødvendig usmidig. Språket er også en blanding av engelsk og norsk, som bidrar til følelsen av at det ikke er skikkelig gjennomarbeidet og ferdig.

Ovansida Ovansida mörker
<
>
På toppen finner du et pekepanel så du blant annet smidig kan stille inn hvor lenge du vil at den skal være i gang og skifte hastigheten på viften. Uten å måtte ta frem mobilen og gå inn i appen. I mørkere forhold er det derimot ikke like enkelt å se (Foto: Åsa Warme Hallén)

Wilfa i hverdagen

På toppen finnes et display med pekepanel hvor du kan gjøre en del ulike innstillinger som å justere viftehastighet og velge om du vil ha Uvc aktivert. I dagslys fungerer dette finfint. Men i mørket ser du ingenting unntatt de små blå lampene, da panelet ikke har bakgrunnsbelysning. Ikke engang av/på-knappen kan man finne i mørket om du ikke vet eksakt hvor den sitter. Et I-landsproblem, men likevel bra å vite.

Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 5
Luftrenseren vil stå plassert 30 cm fra veggen, og det skaper selvfølgelig noen utfordringer (som jeg ikke helt kan tilgodese hele tiden). Og jeg kan ikke skryte av at soverommets nye innredningsdetalj er spesielt pen heller. Men den gjør i det minste jobben. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Du kan velge å kjøre luftrenseren i auto eller manuell modus. I automodus justerer den viftehastighet selv ut fra hva den anser det er behov for i forhold til PM2.5, og i manuell modus gjør du det på egenhånd. Her finnes fire ulike viftehastigheter, fra Low till Turbo. Ifølge informasjon ligger dB-nivået mellom 30 og 50, men jeg mistenker at det ikke er helt sant. Jeg har riktig nok ingen dB-måler, men erfaringen sier meg at det er høyere.

Viftens susing er konstant og monoton, og på dagtid er det ikke noe som direkte forstyrrer, fremfor alt ikke når jeg hadde den plassert i mitt kombinerte kontor og walk in closet. Men i en periode fikk den bo på soverommet, og da var lyden helt enkelt for påtakelig nattestid.

En luftrenser er ikke forenlig med en masse vedlikehold eller ekstrakostnader. I disse tider med skyhøye strømpriser kan det imidlertid føles deilig at man smidig og manuelt kan stille inn timeren på displayet på toppen slik at den slår seg selv av etter 2, 4 eller 8 timer. Det er kanskje ikke helt avgjørende for husholdningsbudsjettet, men mange bekker små …

Du vil trolig etter hvert måtte bytte filter og Uvc-lampe. Når det blir, avhenger selvfølgelig av hvor mye du bruker luftrenseren og hvor forurenset luften er. Ett nytt filter koster ca. 300 kroner, og det samme gjelder for Uvc-lampen.

Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW 6
Fra venstre: Luftrenseren er akkurat oppkoblet på rommet mitt som er fullt av klær, esker og papirer. Jeg har dessuten gått omkring ganske mye og sikkert virvlet opp en masse støv og partikler. På skjermdumpen i midten har det gått et par timer, og Wilfa har fått jobbe. Faktum er at luften føles bedre i rommet. Siste bildet: Det er blitt laget mat i kjøkkenet som ligger i tilknytning til testrommet, og det synes direkte på verdiene. (Skjermdump fra app)

Konklusjon

Jeg kan jo naturligvis ikke stå inne for at Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW gjør akkurat det den lover. Men min opplevelse er at luften i det rommet den befinner seg i, blir friskere og renere. I appen kan jeg jo tydelig se at den reagerer på matlaging, når jeg rer opp sengen og rister dyner og puter. Størrelsen, sammen med den rimelige prislappen, gjør at jeg kan anbefale luftrenseren fra Wilfa. Og velger du å bruke pengene dine her, kommer du med størst sannsynlighet å lære deg WiLife-appen. I mine øyne vil den vinne på en mer gjennomtenkt struktur og litt mer omtanke. Men det kommer forhåpentligvis en oppdatering etter hvert …

Karakter
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW
Basic
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke