TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Weber Lumin Compact

I tillegg til å grille kan Weber Lumin røyke og dampe

En el-grill som blir veldig varm, og hvor man kan bruke halve grillen til å lage mat på andre måter. Perfekt til balkongen?

Av / 05.08.23 - 09:09
Weber Lumin Compact

Home mener

  • Når raskt oppnådd høy varme og gir bra grilloverflate. Tilbehøret gjør den fleksibel. Høy byggekvalitet.
  • Vel kort kabel. Bare en grillsone. Blir dyrt med tilbehør. Ustøtt stativ. Ingen kullsmak.

Skal man grille, skal det være på kullgrill. Det har vært testerens mening i de årene han bodde i hus, og prøvde naboenes og vennenes gassgriller. De var praktiske, men man fikk jo ikke noen kullsmak. Etter å ha flyttet til leilighet var det plutselig slutt på grillingen, da det ikke var tillatt. Eller rettere sagt, man fikk ha el-grill, men de gangene vi ble budt på mat laget på el-grill smakte det langt fra grillet.

Da vi fikk høre om Webers nye el-grill, skrøt den med at den kom opp i 315 grader, og at det skulle gi grillfølelse. Kan det ha vært så enkelt som at el-grillene andre hadde benyttet var for enkle og dårlige? Vi ble dessuten nysgjerrig på alt tilbehøret til Lumin som skulle gjøre at man dessuten kunne steke, dampe og røyke maten. Dette måtte prøves!

Weber Lumin Compact 1
Stativet burde vært mer stabilt konstruert og hatt gjenger i metall. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Installasjon

For det første valgte vi den mindre Lumin Compact-modellen da den fint holder til to personer, samt at den noe større Lumin faktisk er ca. 40 prosent dyrere. Vi valgte også å teste den med stativet som enten kan kjøpes løst, eller i pakken. Selve grillen er ikke mer komplisert å installere enn å pakke den opp, legge på grillristen og plugge inn temperaturbryteren på siden. Det er imidlertid viktig at man har et strømuttak i nærheten, da ledningen er under to meter. Vær også oppmerksom på at temperaturbryteren ikke bør være igjen utendørs.

weber stativ web weber lumin fully loaded web
<
>
Dette ustødige stativet føles virkelig usikkert å sette noe som helst på. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Stativet var en helt annen historie. Det består riktig nok bare av seks deler, men en kombinasjon av rotete og tvetydige instruksjoner, samt tvilsom passform, resulterte i at det tok uventet lang tid å få satt det sammen. Kunnskapsnivå: over IKEA. Da det var satt sammen, føltes det ustødig, og vi tvilte på om det overhodet kunne holde vekten. Plasten føltes svak! Men da vi til slutt satte på grillen, viste den seg faktisk å være puslebiten som holdt det hele sammen. Men hvordan i all verdens navn det kan koste nesten halvparten så mye som grillen, er ubegripelig.

Weber Lumin Compact 2
Vær klar over at alle tilbehørene vi benyttet, til sammen koster like mye som grillen (!) (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Smart tilbehør

Halve poenget med testen var å se om alt tilbehøret faktisk gjorde grillen mer allsidig enn en standardgrill. Lumin har nemlig en todelt grillrist slik at man kan velge hva man vil ha på hver side, og lage maten på ulike måter. Vi testet derfor en del tilbehør.

Annonse

Stekeplate – gir mulighet for å tilberede smashburgere, steke egg og smått tilbehør som risikerer å falle gjennom grillristen, eller varme ting som ikke tåler intensiv direktevarme. Laget av proselensemaljert støpejern med non-stick-egenskaper og enkel rengjøring.

Multi-kit – det vi trodde var nødvendig for å kunne dampe og røyke. Det viste seg imidlertid at disse tingene faktisk følger med grillen, noe som ikke var innlysende. Pakken gjør imidlertid at man kan benytte grillens areal for å røyke for eksempel spare ribs, og det inneholder også lokk for å holde maten varm.

Weber Lumin Compact 3
Termometeret (tilbehør) kan ha fire temperaturinnstillinger, og appen holder orden på alt. (Foto: Weber)

Connect Smart Grilling Hub – det oppkoblede grilltermometeret med flere temperaturinnstillinger. Etterfølgeren til iGrill med større kapasitet, flere typer av innstillinger, og med tanke på navnet antar vi at den kommer til å være en hub for flere smarte tilbehør i fremtiden.   

Håndtering

Termostaten har innstillingene lav/holde varmt, medium, røyk, damp og høy. Ofte setter man på høy for å få opp varmen raskt for så å senke til ønsket tilbredningstemperatur. Varmen synker jo raskt når man åpner lokket. Noe man merker på det innebygde termometeret i lokket. Vi stolte imidlertid ikke helt på det, men brukte det mest som en indikasjon på om det var varmt eller ikke. For matlagingen benyttet vi det separate, digitale termometeret.

Weber Lumin Compact 4
Termostaten har tydelige innstillinger, og kan tas med inn når man er ferdig. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Tilbehøret som opptar halve grillen er lett å plassere, men faktisk ikke helt lett å få tak i igjen. Man skal vel ikke løpe rundt og lete etter stekespader og klyper? Det kunne godt ha vært en type fordypning eller håndtak på dem. Det samme gjelder for øvrig også grillen. Hvorfor har den ingen håndtak? Spesielt om den fortsatt er litt varm, vil man helst ikke ta tak i den med bare hendene.

Weber Lumin Compact 5
Alt som renner ned, havner i aluminiumsformen, men resten er ikke like enkelt å rengjøre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Under grillelementet sitter en plate med hull på midten hvor fett og drypp renner ned. Under grillen kan man dra ut en boks hvor det er en aluminiumsform som praktisk samler opp sølet. Det er imidlertid ikke til å komme bort fra at det også drypper på grillelementet, og at platen blir skitten. For å gjøre rent må man skru løs elementet, noe som føles unødvendig kronglete. Dette kunne Weber ha gjort litt smidigere.

Grill og matlaging

Før testen hadde vi ambisiøst nok bestemt oss for å lage hele måltidet på grillen og benytte alt av tilbehør. Til forrett skulle det røykes reker, mens hovedretten besto av grillet entrecôte og fersk løk, med dampet broccoli og sukkererter samt stekte champignoner og paprika.

Weber Lumin Compact 6
Når man bare har trent litt, går det utmerket å røyke på grillen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Den første lærdommen var å ikke stole på instruksjonene for røyken, for når de minuttene det skulle ta for å få røyksponen til å begynne å ryke hadde gått, sto de i full fyr. Bare å begynne på nytt. Det går fort! Like bra å stå og sjekke og skru ned på varmen når man ser røyken. Rekene ble imidlertid gode da vi etter hvert fikk kontroll på teknikken.

Stekeplaten ble også fort varm, og her var det ikke så mye teknikk å snakke om. Det er en fin stekeplate, og ikke noe fester seg. Man må imidlertid være forsiktig for ikke å lage riper i belegget.

På den andre siden brukte vi grillristen til noe av tilbehøret. Grillen varmes veldig raskt, og risten er virkelig eksemplarisk non-stick. Et fint resultat.

weber lumin steam fry web weber lumin grill fry web
<
>
Lag forskjellig tilbehør samtidig med ulike matlagingsmetoder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Men så begynte problemene. Vi skulle ha dampinnsatsen på plass. Men det krevde jo at man måtte ta av den glohete risten. Etter å ha mekket med verktøy og brukt grytekluter av silikon lyktes vi å få den av.

Dampinnsatsen fungerte imidlertid bra, vannet kokte på null tid, og grønnsakene ble utmerkede. Ingen innvendinger.

Så fikk vi imidlertid det samme problemet igjen. Man måtte vente på at dampinnsatsen ble litt avkjølt før man kunne ta den bort og sette tilbake grillristen.

Weber Lumin Compact 7
Høy varme og fine grillstriper, men med kontroll takket være Weber Connect Smart Grilling Hub (tilbehør). (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Smart grilling

Så kom turen til det tykke kjøttstykket. Vi plasserte termometeret i midten av kjøttet og gikk inn i Weber Connect-appen. Blant oppskriftene fant vi raskt entrecôte og fulgte instruksjonene om temperatur og forberedelser, inkludert pedagogiske videoer.

På tide med ildprøven. Vi la kjøttet på den glohete grillristen og lukket igjen lokket. Appen begynte med en gang å vise temperaturer, og kom raskt med en oversikt over gjenstående tid. Raskere enn ventet oppfordret den oss til å snu steken. Og ganske kjapt deretter var den klar, tidligere enn vi hadde tatt den bort om vi hadde følt oss frem. Så begynte appen å regne ned tiden som kjøttet skulle hvile før man kunne tranchere det.

Weber Lumin Compact 8
Guiden i termometerets (tilbehør) app gjør at man ikke kan mislykkes. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Sluttresultatet ble over forventning. Kjøttet fikk skikkelige grillstriper takket være den høye varmen, noe som gjorde at det smakte grillet, om enn ikke med kullsmak. Takket være det smarte termometeret ble stekegraden perfekt. Ikke noe som helst å klage på.

Weber Lumin Compact 9
Det ville være synd å klage på resultatet, og det føles faktisk grillet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Det som derimot er å klage over, er at det bare finnes en grillsone, da det kun er ett eneste stort grillelement under. Med to halvdeler hvor man lager ulik mat, skulle den naturligvis hatt to elementer slik at man kunne grille med ulike temperaturer.

Konklusjon

Å kunne ha ulike matlagingsmetoder på de to grillhalvdelene er genialt for å gjøre grillen mer anvendbar. Å steke, dampe og røyke går faktisk utmerket! Men nøy deg med to eller tre metoder, ellers gjør ventetiden for at tilbehøret skal svale seg at maten blir kald. Som grill er den uventet bra med høy varme og skikkelige grillstriper. Bruker man dessuten det smarte termometeret, får også nybegynnere et perfekt resultat.

Med tanke på ytelsene og allsidigheten er grillen i seg selv faktisk i stor grad verdt prisen. Men om man plusser på alle tilbehørene vi benyttet oss av, kommer man faktisk opp i den dobbelte (!) prisen, og da føles det faktisk ganske dyrt. Still grillen på et eget underlag og kjøp bare grillbordet i tillegg, så kommer du rimeligere fra det.

Karakter
Weber Lumin Compact
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde