HealthProtect Blueair 7440i

Gjør jobben

På tide å freshe opp innendørsluften med en luftrenser.

Blueair Inledning

Blueair Inledning

Allerede da jeg mottok esken, begynte jeg å bli urolig – den er stor. Den blir litt som en elefant i rommet. Alle i husholdningen vet at jeg skal teste luftrenseren HealthProtec Blueair 7440i som fortsatt står i kassen, men ingen våger å stille spørsmål.

Jeg går inn og sjekker min kollega Lasses test av Dyson Pure Cool, for å se hvor store disse gadgetene egentlig pleier å være. Til slutt gjør jeg kort prosess og pakker den opp; det er sikkert mest emballasje likevel. Nope, der tok jeg feil. Den er riktig nok lavere enn nevnte Dyson, men i mine øyne er dette en veldig stor, hvit, ikke helt vakker gadget som jeg har lovet husrom. Men jeg er jo ikke dummere enn at jeg forstår problematikken. En luftrenser er en luftrenser, og det absolutt viktigste er jo at den gjør jobben sin. Ikke å være en pen innredningsdetalj.

Klumpete, futurisk og iøynefallende. Veldig vanskelig å trylle bort. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Personlig synes jeg at soverommet er det beste stedet for en luftrenser. Der er det ofte veldig mange tekstiler i form av sengetøy og annet fiffig, og de fleste har nok også en eller et par garderober der som gjør at midd, støv, diverse kjemikalier fra ulike innfarginger og så videre, trives i akkurat soverommet. Og en helsegivende frisk luft når jeg sover, føles forlokkende.

Med sine 12,5 kg uten bærehåndtak er den ikke helt smidig å flytte rundt på. Dette har imidlertid blitt løst ved å sette to hjul på undersiden. (Foto: Åsa Warme Hallén)

HealtProtect Blueair 7440i skal filtrere all luft i et rom på 38 kvm hvert 12,5 minutt, noe som innebærer at den er perfekt i vårt soverom på 25 kvm. Men til tross for at vi har et forholdsvis stort soverom som ikke er det minste overmøblert, har jeg veldig vanskelig for å finne en bra plassering der den smelter inn. Jeg skulle gjerne gjemt den bak noe, men ifølge instruksjonene skal den ha minst 10 cm fri plass rundt seg. Takknemlig nok har Blueair plassert to små hjul på undersiden, som riktig nok ikke gjør luftrenseren penere, men gjør det lettere å flytte den rundt i rommet.

(Foto: Blueair)

Å bruke Blueair 7440i

Jeg bestemmer meg faktisk (da dette ikke er et dusinprodukt) for å lese instruksjonene, som viser seg å være veldig tydelige og klare. En ekstra stjerne i margen for at de er på norsk.

Det går utmerket å manøvrere luftrenseren manuelt, og på toppen finner du et kontrollpanel med ulike manøvrerings-/innstillingsknapper. Blant annet på/av, automodus, viftehastighet og noe som Blueair kaller GermShield, som skal forhindre tilvekst av bakterier og virus på filteret selv i hvilemodus. Akkurat dette er jo litt vanskelig for oss vanlige dødelige å kontrollere, men jeg synes det hørtes bra ut, og har den dermed på.

Luftrenseren måler urenheter i PM (luftbårne partikler) i størrelsene 1, 2,5 og 10, men måler også TVOC (Total Volatile Organic Compounds) som er samlingsnavnet på en rekke ulike flyktige organiske emner. Den måler også temperaturen og luftfuktigheten i det aktuelle rommet.

For å informere om luftkvaliteten finnes det også et display på toppen, hvor du kan se målte verdier for PM1, PM2,5 og PM10 samt en luftkvalitetsindikator som skifter farge, avhengig av kvaliteten på luften. Helst vil man at det lyser blått, for det betyr at luften er utmerket, men den kan også lyse grønt, gult, oransje, eller i verste fall rødt som innebærer at luften er veldig forurenset. Har du innstillingen på auto, justerer Blueair selv viftehastigheten etter behov, og du trenger ikke gjøre så mye. I motsatt fall kan du endre manuelt.

At familien glemte å sette i gang viften ved matlagingen, kan jeg avsløre i ettertid, takket være informasjonen i appen. (Skjermdump fra appen)

Det er som sagt ikke nødvendig å koble opp luftrenseren på Wifi og bruke den tilhørende appen om du ikke vil, men for å få ut det meste av pengene, og dermed luftrenseren din, vil jeg varmt anbefale at du gjør det. Jeg hadde noen problemer når jeg skulle lage en Blueair-konto via mobilen. Selv om grensesnittet så helt riktig ut, er det trolig ikke laget for mobil. Når jeg gikk inn via dataen, hadde jeg ingen som helst problemer når jeg opprettet en konto. Noen ting skal man rett og slett ikke forstå.

Appen er på norsk, lett å forstå og veldig brukervennlig. Her kan du også sette luftrenseren i nattmodus, som innebærer at hele panelet inklusive luftkvalitetsindikatoren, slukkes. Det eneste som lyser veldig svakt, er på/av samt GermShield. Merkelig nok kunne jeg ikke finne ut hvordan jeg skulle gjøre dette manuelt direkte på luftrenseren, noe som fungerer smidig på TCL breeva A5. Det finnes kanskje en måte, men jeg lyktes ikke å finne ut av det. Enten er det jeg eller produktet som har forbedringspotensial …?!

I appen kan du enkelt følge med luftens kvalitet i sanntid, og se hvordan den har vært i løpet av dagen/natten via separate diagram for hver PM-størrelse, TVOC, temperatur og luftfuktighet.

I appen kan du også oppdatere deg om utendørsklimaet i omgivelsene dine. Bor du i et svært vindbelastet område, kan dette være til god hjelp om/når du skal ut å gå. (Skjermdump fra appen)

En liten kul detalj er at du også kan se utendørsklimaet i ditt nærområde målt i AQI (luftkvalitetsindeks), basert på målinger av PM2,5 og PM10, ozon, kvelerstoff, svoveldioksid og kullmonoksid.

Noen avslutter kvelden med en times underholdning og avkobling med TikTok – jeg følger diagram og kurver som viser hvordan luftkvaliteten har vært i løpet av dagen, og hvordan den forandres i forbindelse med for eksempel matlaging og rengjøring. Bare å erkjenne at jeg har mye å være ansvarlig for.

I nattmodus høres bare et svakt sus som du ganske raskt lærer deg å leve med. Anton og Harry er imidlertid ikke like tilgivende med hverken nye ting eller nye lyder, så det ble noen netter med halvhjertet søvn før de sluttet å sitte og vokte på nyervervelsen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Lyden

Ifølge informasjon ligger lydnivået mellom 25 og 45 dB, og riktig nok høres det et lite lett sus når viften er på sitt laveste nivå. Hjernen lever som bekjent sitt eget liv, og man må venne seg til en ny lyd selv om den er veldig lav. Jeg kan ikke påstå at jeg forstyrres at lyden, derimot tok det noen netter før kattene mine aksepterte det nye tilskuddet i soverommet som forstyrret nattesøvnen en del. Men det kan jeg jo ikke skylde på luftrenseren for.

Ekstrakostnader

Nå er det jo slik at en luftrenser ikke bare måler partikler; den tar også hånd om dem for at vi skal få en så fin og frisk luft som mulig. Til dette trengs filter. I Blueair 7440i finnes tre filter hvor to er forfilter og et er hovedfilter (SmartFilter). Forfiltret trenger ikke å byttes, men tas ut og rengjøres forsiktig med hjelp av en fuktig fille, eller støvsuges med myk børste. På toppen av luftrenseren er en indikator som forteller deg når det er på tide å bytte hovedfilteret, og bruker du appen, ser du gjenstående livslengde angitt i prosent. Hvor ofte du trenger å bytte SmartFilter, avhenger naturligvis av inneklimaet ditt, men minst en gang i året bør du regne med. Et SmartFilter koster cirka 1180 kroner, og det er opp til hver og en å avgjøre om det er dyrt eller billig i sammenhengen.

Konklusjon

For å få det meste ut av HealthProtect Blueair 7440i anbefaler jeg at du laster ned og benytter deg av appen som er utrolig enkel, informativ og brukervennlig. Om jeg ser bort fra litt problemer med registreringen av en konto, er det veldig lite å klage på med Blueair 7440i, utenom at det er ganske mange penger å legge ut for noe som, i mine øyne, ikke er så pent og kanskje litt vel stort – men designen er naturligvis et spørsmål om smak og behag. Men det er jo tross alt ingen innredningsdetalj, og meningen er at den skal rense luften og bidra til et sunt helsemessig inneklima. Og min opplevelse er at det klarer den med glans!

Les videre
Exit mobile version