Temptech kaller seg hele Nordens ekspert i vinskap. I mars 2024 hadde vi et av selskapets vinkjøleskap til test, nemlig Temptech Sommelier (SOM2DX60DRB). Skapet hadde to adskilte kjølerom med hyller av henholdsvis tre og metal. Det serverte en gledelig overraskelse når det kommer til hva korrekt nedkjøling klarer å gjøre med vinens smak.
Denne gangen ser vi nærmere på Temptech Sommelier (SOMX60DRB-24). Vinkjøleskapet har ett kjølerom og mulighet for å kjøle i to soner. Vinene fordeles på seks lamellhyller av tre, og kan romme 46 flasker i alt.
Denne testdeltakeren har samme ytre mål som skapet vi testet i mars i fjor. Sistnevnte kunne romme 36 flasker fordelt på to kjølerom. Det nye vinskapet har altså plass til 10 flasker flere enn forgjengeren.

Temptechs to-soners-skap kan stå fritt eller integreres under en benkeplate. For eksempel på kjøkkenet. Designen er diskré med et håndtak innebygd på siden av døren. Døren kan vendes slik at skapet åpnes fra den motsatte siden hvis du ønsker det.
Design er ikke mye verdt hvis vinkjøleskapet ikke overholder det produsenten lover: muligheten for å innstille to forskjellige temperaturer i samme kjølerom. Dermed kan du kjøle rødvin, hvitvin eller rosévin i det samme skapet.
Skeptisk investerte jeg i et klassisk, analogt termometer. I løpet av et par dager plasserte jeg på skift termometeret inne på en av de to øverste hyllene (ved hvitvinene) og på en av de nedre hyllene (ved rødvinene). Resultatet var overraskende.
Oppsett og installasjon
Temptech anbefaler at skapet står i 24 timer uten strøm tilkoblet. Akklimatiseringen forhindrer eventuell feilfunksjon i kjølesystemet forårsaket av håndtering under transporten.

Det nye Temptech Sommelier har justerbare føtter. Skru på føttene for å justere høyden til skapet står rett. Under skapdøren kan du i fronten plassere en avlang ventilasjonsrist i metall. Også risten er utstyrt med føtter som justeres opp eller ned til risten får samme høyde som skapet.
SOMX60DRB-24 kan ikke stå hvor som helst. Selv om glasset i skapdøren har UV-filter, bør du unngå direkte sollys på døren da sol kan skade vinene.
For ikke å bruke unødig energi (strøm) bør skapet stå i omgivelser med stabil temperatur, nemlig over 16 °C og helst mellom 22 og 25 °C. Dermed er SOMX60DRB-24 ikke velegnet til uoppvarmede rom som for eksempel en kjeller eller et vaskerom.

De seks hyllene fungerer som på forgjengeren. Et hakk i uttrekksskinnene på begge sider av hyllen glir over små knopper på skapets innvendige sider. Når hyllen er trukket en tredjedel ut, glir knoppen inn i hakket og forhindrer ytterlige trekk. Du kan dermed ikke ved et uhell trekke hyllen helt ut så både hylle og flasker havner på gulvet.
Tre har flere fordeler. For det første absorberer trehyllene vibrasjoner fra skapets kompressor. Selv om SOMX60DRB-24 har antivibrasjonskompressor, kan det fortsatt være små vibrasjoner som vin ikke har så godt av. For det andre holder tre på fuktigheten. Blir nedkjølt luft for tørr, krymper korkene og slipper luft inn i flaskene. Luften kan oksidere og ødelegge vinen.
Innstilling og betjeningspanel
I denne testen valgte jeg å kjøle og oppbevare tre hvitviner, den ene lett musserende, samt fem rødviner. Ifølge Temptech skal rødvin oppbevares ved temperaturer mellom 15– 18 °C, musserende skal ha 5–8 °C og hvitvin 9–14 °C.
Den kaldeste sonen er de to hyllene i skapets øvre del, over betjeningspanelet. Den varmere sonen er forbeholdt de fire hyllene under panelet. Hvitvinene ble lagt inn i skapets øvre sone, og de røde vinene på de nederste fire hyllene.
Den ene rødvinen, Nativ Suadens Rosso (Campagna Rosso), som ble lagt på nederste hylle, støtte mot dørens indre bunnkant. Døren kunne ikke lukkes, men ga en merkelig lyd da jeg skubbet til. Jeg flyttet flasken opp en hylle og døren lukket seg uten problemer.
Dette var bare et problem med nederste hylle, som er 30,5 centimeter dyp, mens flasken var 31,5 cm lang. En irriterende, imidlertid ikke avgjørende detalj at hyllen dermed bare kan romme flasker på under 30,5 centimeter. De fem andre hyllene i skapet er 43,5 centimeter dype og kan romme lengre flasker.

Justering av temperaturene krever et trykk på knappene med et på-av-ikon og et lys-ikon for å oppheve betjeningspanelets automatiske lås. Panelet avgir en kort pipelyd når det er ”låst opp”.
Etter 10 sekunder uten aktivitet låser panelet igjen. Det er litt for raskt etter min smak. Noen ganger måtte jeg studere informasjonen på en etikett før jeg bestemte meg for eventuelt å justere skapets temperaturer.
Trykk på sone-ikonet ytterst til høyre på panelet for å stille inn en kjølesone. Velg pluss- eller minus-ikonet for å heve eller senke temperaturen i sonen. Temperaturen står klart midt på panelets display.
Tallene er en av de få opplysningene som står tydelig på panelet. Ikonene og angivelsen av om en temperatur vises i Celsius eller Fahrenheit, er alle ganske vanskelige å lese. Det hjelper hvis skapets indre lys er tent.
To-soners kjøling
Testen avslørte at korrekt kjøling har effekt. Mine roséviner, rødviner og hvitviner fikk en fyldigere smak med flere nyanser etter et opphold i vinkjøleskapet.
Denne testen handler ikke om flaskene, men fokuserer på de to temperatursonene i vinkjøleskapet. Antall flasker og deres plassering inne i skapet påvirker den faktiske temperaturen. Skapets indre lys, kalt interiørlyset, har også en innflytelse, så temperaturen må kanskje justeres. Du kan imidlertid slukke lyset via panelet.

Intervallet for sonene er på 5–20 °C. Ingen av mine viner hadde en anbefalt temperatur på etiketten. Jeg endte med å velge 12 °C i sonen på oversiden og 18 °C nedenfor. Før jeg la flaskene inn, sjekket jeg termometeret. Begge sonene hadde oppnådd den valgte temperaturen.
Merkelig nok ble temperaturen i den øvre sonen permanent endret til 14 °C på termometeret da jeg la inn de tre flaskene med hvitvin. I løpet av et par dager flyttet jeg på termometer og flasker, men termometeret ble fortsatt stående på 14 °C. Nedre sone holdt seg (ifølge termometeret) stabilt på 18 °C gjennom hele testen, uansett om jeg flyttet på noe i sonen eller ikke.
Betjeningspanelets display kan vise to temperaturer: den innstilte graden og den faktiske. Førstnevnte er standard-visning. Skift ved å trykke samtidig på lys-ikonet og minus-ikonet i to sekunder. Displayet skifter til å vise ”02”, og panelet gir fra seg tre pip.
Trykk igjen (raskt) på minus-ikonet, vent fem sekunder og trykk så på et vilkårlig ikon (bare ikke minus-ikonet). Nå bør displayet vise den faktiske temperaturen for begge sonene. Den var i mitt tilfelle 12 °C og 18 °C.
Spørsmålet er da om jeg vil stole på et analogt termometer eller den digitale målingen inne i vinkjøleskapet. Jeg velger det siste.
Konklusjon
Temptech Sommelier (SOMX60DRB-24) er et opplagt valg til hjemmets vinkjeller. De to sonene kjøler som de skal. Dermed kan du ha vin med forskjellige behov for kjøling i ett og samme skap.
Skapet er diskré designet og støyer ikke. Faktisk er det ganske stille det meste av tiden. Døren holder tett, og trehyllene virker mer solide enn hos forgjengeren, SOM2DX60DRB. Hyllenes plastbelegg fikk ingen risser fra for eksempel håndtering av flaskene eller trykkmerker på dørens innvendige isoleringslist.
Plassen mellom hyllene er litt trang, og noen flasketyper har vanskelig for å passe inn, både i høyden og tykkelsen. Hyllene kan imidlertid tas ut etter behov. Displayets forskjellige ikoner kan være vanskelige å lese av på grunn av dårlig bakbelysning. Temperaturgradene står imidlertid klart.

Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt
- Deaktiver annonser