Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Stihl iMow 6 EVO

Smart styring av plenklippingen

Under det stilige skallet bor en kraftig robotklipper for de største hagene.

Skrevet av / 03.07.24 - 09:11
Stihl iMow 6 EVO
Lasse Svendsen

Hvis du har en skikkelig stor hage, kan du bare glemme de billigste robotklipperne. De vil aldri klare å holde gresset kort fordi de sjelden dekker store arealer. De minste klipperne egner seg derfor best for de minste hagene. I en stor hage trenger du en robotklipper med lang klippetid og kort ladetid.

De billigste klipperne dekker vanligvis et plenareal mellom 500 og 1000 m². Har man en større hage, for eksempel 1000 m² eller mer skal man se etter en klipper med større batterikapasitet som kan klippe i lengre omganger. Ulempen er at prisen stiger i takt med batteristørrelsen og hvor stort areal man kan klippe.

Hvis det er første gang man kjøper en robotklipper, er plenarealet noe av det første man må finne ut av. Det andre er hvor avansert man ønsker at klipperen skal være. Klippere i høyere prisklasse kan programmeres og styres med en app på mobilen. Det gjelder både klippere som trenger kanttråd, som denne, og klippere som er trådløse på ekte og navigerer etter GPS.

Foto: Lasse Svendsen

Det finnes ulemper med begge typer robotklippere. Hvis man har en oversiktlig hage uten mange hindre, hvor GPS signalet ikke blir brutt av trær, utstikkende tak og lignende, kan klippere uten kanttråd klare seg fint på plenen. I større hager med flere trær, dammer eller hindringer som kan gjøre det komplisert for klipperen å navigere, kan det være en fordel med kanttråd.

Les også 10 råd og tips: Slik kjøper du den riktige robotgressklipperen Produsentene sender konstant nye og mer avanserte roboter på markedet, men hvilken er den rette for hagen din? Her er sjekklisten for deg som er på jakt etter den perfekte robotgressklipperen.

Robotklipper for de store plener

Stihl iMow 6 EVO er mellomste modell i Stihls nye iMow-serie som ble lansert i 2023. Den kan klippe plenarealer opptil 3000 m². Hvis det ikke er nok, finnes det en iMow 7 EVO, som kan klippe opptil 5000 m² med gress. Synes man det er overkill, har Stihl en iMow 5 EVO som dekker 1500 m² plen. Klipperne er ellers like, med unntak for noen uvesentlige detaljer, og alle kan styres via Bluetooth, Wi-Fi og mobilnettet.

iMow 6 EVO er en stor klipper, her ved siden av en McCullogh ROB600. Foto: Lasse Svendsen

Merk at ingen av dem leveres med kantledning. Man må kjøpe et monteringssett som inneholder kabel, plugger og skjøtestykkene man trenger for å legge avgrensingskabelen rundt plenen. De fleste forhandlere tilbyr installasjon mot et pristillegg, men man kan gjøre det selv med grunnleggende verktøy som en knipetang, en liten klubbe, og en enkel avisoleringstang.

Foto: Lasse Svendsen

Installasjon tar tid

Jeg gjorde jobben selv, og en i hage på 400 til 500 m² tok det tre timer fra utpakking av klipperen, til kabelen var lagt og alt var ferdig montert og klart til bruk. Det neste steget var å lage en bruker i appen og sette opp klipperutiner, klippehøyde fra 20 til 60 mm, regnsensor og grunnleggende ting. 

Foto: Lasse Svendsen

Under installasjon er det forresten et poeng å være nøye med avstand fra avgrensningstråden til vegger, trapper, trær og andre faste objekter i hagen. Legger man kabelen 37 cm fra faste hindringer, kjører klipperen praktisk talt millimeter inntil trapper og vegger, før den snur og kjører videre. 

Monteringssettet inneholder kabel, plugger og skjøtestykker. Foto: Lasse Svendsen

Husk å legge kabelen inntil plenkanten der for eksempel innkjørselen grenser til plenen, eller et flis- eller hellelagt uteområde – som ikke er høyere enn halvannen cm – grenser til plenkanten. Da kjører klipperen helt ut og litt over kanten slik at man ikke behøver å bruke kantklipperen, langs hele plenen.

Vi snakker milllimeterpresisjon. Foto: Lasse Svendsen

Stihl skal ha plusspoeng for å legge ved en meget tydelig monteringsanvisning, og en grundig bruksanvisning for den avanserte maskinen. Les først, og installer etterpå, så unngår du problemer. Skulle det oppstå et problem med klipperen eller klippingen, varsles man i appen, og får et forslag til løsning. Fiffig.

Les også Søndag formiddag er reddet I årets store gruppetest av robotgressklippere uten kanttråd blir tre kjente merker utfordret av to helt nye på markedet. Finn ut hvilke som slår gresset best, og hvor du får mest for pengene.

Smart styring

De grunnleggende tingene kan styres fra et bryterpanel på toppen av klipperen. Den kan starte og stoppes uten at man må ha mobilen i hånden. Ikke nok med det, den snakker til deg. Man får enkle beskjeder som at den har kjørt seg fast eller andre varsler. For eksempel forteller den hvor lenge den skal klippe, dersom du trykker start på panelet.

Foto: Lasse Svendsen

Det er ikke noe display på klipperen, men den har belyste symboler som lyser opp i en LED-matrise på toppdekselet, for visuell kommunikasjon.

Den har også lys, programmerbart sådan og LED-lysene er praktisk særlig om kvelden. Da er det lettere for folk og dyr å se at klipperen beveger seg på plenen. 

Foto: Lasse Svendsen

Klipperesultat

Stihl-klipperen er ganske rask. Den kjører over plenen med en hastighet på opptil 0,5 m i sekundet og har sensorer som bremser klipperen før den treffer trapper, vegger eller trær. 

Den er også ganske stillegående. Står man et par meter fra klipperen hører man bare de roterende knivene som kutter seg gjennom gresset. Klippebredden er 28 cm, og knivene bør byttes regelmessig. Om lag én gang i året. Det fikser man selv, ved å skru opp en plastmutter på platen under, som holder knivene, så dytter man på skinnene som holder knivene, og vips, kan man sette inn nye kniver – og reversere prosessen.

Foto: Lasse Svendsen

Det følger med ni reservekniver, så man har kniver til fire års forbruk.

I min hage, er det ingen krevende stigninger. Men et sted svinger bakken kraftig, ned fra det som allerede er en helling. Her står de fleste klippere fast og spinner. Spesielt hvis det har regnet og er glatt. De store hjulene på Evo-klipperen, hadde ingen problemer med den krevende stigningen. Alle klipperne kommer enkelt ned, men få kommer seg lett opp som denne.

Skulle man ha en veldig krevende plen med stigninger som er brattere enn 24 °, altså stigninger på mer enn 45 %, kan man kjøpe et oppgraderingssett med terrenghjul som gir klipperen bedre fremkommelighet.

My iMow app 5 My iMow app 4 My iMow app 3 My iMow app 2 My iMow app 1
<
>

 

Noen klippere klipper plenen ujevnt. For eksempel hvis det har regnet og gresset er vått, da skyver noen klippere gresset foran seg, og da klarer ikke knivene å klippe gresset like lett som når det er tørt. Det kan man se ved at plenen ser ujevn ut etter at klipperen har kjørt over det våte gresset. Andre klippere kan ha problemer med store ujevnheter, hvor gresset legges igjen i ulik lengde etter at klipperen har passert. Slik er det ikke med Stihl-klipperen, som under testperioden, leverte et prikkfritt resultat. Uansett underlag eller om gresset var vått.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Klipperen er både smart og intelligent. Den gjør som den får beskjed om, og å planlegge ukens klipperunder gjøres enkelt i den oversiktlige appen. I min hage bød den ikke på noen problemer. Klippingen var upåklagelig også i hellinger og i ulendt terreng under busker og trær. Den kjørte seg aldri fast noe sted, selv ikke i krevende hellinger, eller i områder med ujevnheter i plenen. Man må regne inn prisen for et monteringssett og hvis man har 10 tommeltotter, eventuelt kostnaden for installasjon på toppen av prisen.

Da kan Stihl-klipperen virke kostbar, men ser man på hva konkurrenter som Husqvarna for eksempel, forlanger for tilsvarende klippere, framstår ikke iMow 6 EVO som så dyr som man kanskje tror. Fordi de med store hager er den et meget godt valg. De mange innstillingsmulighetene, og kapasiteten til klipperen, gjør det enkelt å holde store plener pene. Selv de med mange hindringer i veien for klipperen.

Stihl iMow 6 EVO 2 Stihl iMow 6 EVO 8 Stihl iMow 6 EVO 3 Stihl iMow 6 EVO 4 Stihl iMow 6 EVO 10 Stihl iMow 6 EVO 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Stihl iMow 6 EVO
High End

Home mener

Stillegående, kraftig og effektiv klipper, med intuitiv appstyring og gode terrengegenskaper. Spesielt egnet for store plenarealer. Funker kun med avgrensningskabel, som er ekstrautstyr. Tidkrevende installasjon. Dyr. Plastdekselet blir lett ripete.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Søndag formiddag er reddet

Scroll to Top