På 1970-tallet var en kullsyremaskin noe av det smarteste man kunne skaffe seg. Å lage bobler hjemme på kjøkkenbordet med en maskin fra Sodastream var nærmest magisk.
I dag skal det mer til for å imponere. Kanskje en espressomaskin i stål, et klokt kjøleskap eller utstyr for tilberedning sous vide. Våre enheter skal ose av luksus og high-end.
Sodastream følger trenden, og har alliert seg med den japanske designeren Naoto Fukusawa. Resultatet er Sodastream ensō. En kullsyremaskin i en design som ligger langt fra fortidens hvit-oransje plast og klumpete flasker med enda mer klumpete skrulokk.
Navnet har en betydning. ”ensō” er et begrep innenfor filosofien zen, hvor en håndtegnet sirkel lages i to, helst én, bevegelse med penselen. Sirkelen symboliserer enkelthet, kreativitet og minimalisme.
Uten å trekke det hele i langdrag handler det om en boble-maskin i en tilstrebet minimalistisk design. Sodastreams ensō er da også enkel, nærmest vakker. Om den leverer i praksis, skal nå settes på prøve.
Utpakking og oppsett
Med Sodastream ensō får du ingen app, ledninger eller annet utstyr. Maskinen er raskt pakket ut og satt frem. Dens høye, slanke form tar ikke mye plass på kjøkkenbordet, så flere plasseringer er mulige.
Vil jeg flytte på ensō, blir det derimot vanskelig. Maskinen har ingen håndtak, og gummilistene under foten gjør at du ikke bare kan skyve rundt på ensō. Naturligvis er det smart slik at maskinen står støtt, men å flytte på den er altså ikke lett.
Du klikker kullsyreflasken inn i ”ryggen” på maskinen. Sodastream ensō er kompatibel med systemet kalt Quick Connect. Ifølge Sodastream holder en kullsyreflaske til 60 liter mineralvann.
Du må selv investere i en flaske til 279 kroner, så det må man vurdere før et kjøp av maskinen. Kullsyreflasken er imidlertid inkludert i det norske pantesystemet, så du får 149 kroner i retur når du panter flasken.
Plasser det medfølgende dryppbrettet i bunnen, hell vann i plastflasken, og klikk den fylte flasken inn og oppover i grepet i front.
Sodastream ensō støtter forskjellige typer flasker. Du kan blant annet bruke en 0,5 liter-flaske i stedet for den på 1 liter som følger med i pakken.
Det er smart hvis du vil ha en mindre flaske med på farten, eller hvis du allerede har Sodastream-flasker og gjerne vil skifte mellom dem. Akkurat hvilke flasker du kan bruke, fremgår av manualen.
Innstillinger og brus
Når plastflasken er klikket på, skyver du den bakover til den henger fast i loddrett posisjon. Du er nå klar til å lage din første omgang med boblevann.
Ovenfor sitter en nedfelt trykknapp. Manualen anbefaler to innstillinger. Vil du ha mindre og lettere bobler, trykker du knappen ned tre ganger. Vent et sekund mellom hvert trykk.
Vil du ha mer futt, trykker du knappen ned fem ganger. Igjen med et sekund mellom hvert trykk. Resultatet er større, mer dominerende bobler. Etter min mening får du med fem trykk et mineralvann i stil med det du kjøper på butikken. Vel å merke et mineralvann i det lavere sjiktet av prisskalaen.
Når boblene er tilført, trekker du flasken fremover. Den skal slippe opphenget uten bruk av et hardt trekk eller vridning.
Design med fordeler og ulemper
Eventuell sprut når du frigjør flasken, blir fanget av dryppbrettet. Som det meste av maskinens ytre er brettet også i stål. Materialet tar lett imot fingermerker, så du må i gang med å polere med den medfølgende kluten hvis du vil fjerne dem.
Metallokket skrus på før du plasserer plastflasken i kjøleskapet. Bunnen på den solide plastflasken er også i stål. Begge deler er lett mottakelige for kulde, som er smart. Plastflasken og dens innhold kjøles raskt ned.
Flasken tåler en tur i oppvaskmaskinen. Sjekk manualen for egnede temperaturer. Blir flaskens plast for varm, kan det nemlig skade på overflaten, og da er flasken uegnet til videre bruk. En hel, uskadet flaske er mest sikker når vi snakker om fremstilling av mineralvann. Boblene blir jo laget under trykk.
Konklusjon
Sodastream ensō er en gjennomtenkt boble-maskin, men ikke uten små skjønnhetsflekker. Enheten er lett å plassere på kjøkkenet, eller hvor du nå vil ha den stående. Dessverre er den vanskelig å flytte på.
Ifølge Sodastream har Naoto Fukusawa gitt ensō en design i stilen kjent som ”japandi”. Ordet er en sammentrekning av Japan og Skandinavia. Altså japansk og skandinavisk design i fin blanding. Jeg er nok litt forutinntatt her, for jeg kjenner og elsker stilen.
Du får en maskin med få kroker og kanter, så rengjøringen av ensō er enkel. Ikke alt som skinner er av stål. Kroppen er nemlig ikke i gjennomført, solid stål, men har et indre av sort plast. Det har imidlertid ingen betydning i praksis.
Totalt sett har design og funksjonalitet kommet godt i mål. At ensō leverer behagelige bobler, og rask kjøling gjør bare misjonen enda mer vellykket.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser