TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Philips Hue

Lys til alle dine behov

Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.

Av / 16.06.22 - 21:40
Philips Hue

Home mener

  • Gigantisk utvalg. Oppsettet er enkelt og fjellstøtt takket være Hue Bridge. Omfattende og allsidige funksjoner i en logisk oppbygget app.
  • Dyrere. Du er nødt til å ha en Hue Bridge. Antallet muligheter i appen kan virke uoversiktlig.

Philips Hue er akkurat så dominerende innenfor smart-lys som Sonos er for multirom. Den posisjonen har de ikke oppnådd tilfeldig. Philips Hue har vært med lengre enn alle andre. Og utvalget er så omfattende at produktkatalogen er på tykkelse med en paperback-roman!

Av samme grunn kan vi heller ikke ha ambisjoner om å nå helt rundt, men har i denne omgang testet en rekke utvalgte produkter på tvers av kategorier.

Hue Starter Kit E27
Hue Starter Kit E27 med Bridge og Smart-knapp. (Foto: Philips Hue)

Philips Hue Starter Kit E27 er akkurat hva navnet på esken sier: et begynnersett for å komme i gang med smart-lys. Her får man lampepærer med standard E27-fatning, samt Hue Bridge, som er krumtappen i Hue-systemet.

I den utgaven vi prøvde, var det to pærer av typen White & Color Ambiance. Altså pærer med både RGB-lys og hele den hvite skalaen fra 2000K varmt lys til iskaldt 6500K. Det fulgte også med en ”intelligent” knapp, som kan monteres på veggen og brukes som justering av lyseffekten, eller programmeres til å velge en lang rekke andre funksjoner.

Philips Hue Starter Kit E27 (2 fargepærer): 1649 kr

Annonse

Hue Bridge er en liten hvit kvadratisk enhet med en enkelt trykknapp på midten og skrueøyer til veggmontering på baksiden. Oppsettet via Hue-appen er enkelt, spesielt da Bridgen skal kobles via nettkabel, og derfor ikke skal søkes på wi-fi. Å tilføye lyskilder og andre enheter er tilsvarende enkelt, da Bridgen bygger sitt eget trådløse nettverk kun for Hue-enheter. Man trenger derfor ikke å søke blant et virvar av enheter på like mange trådløse nettverk.

I praksis virket tilkoblingen av enhetene i første forsøk hver eneste gang. Noe som ingen av konkurrentene kan skryte av. En Hue Bridge kan styre opptil 50 pærer.

Scener og zoner

Som alle andre smartlys-systemer lar Philips Hue deg dele opp boligen i rom. Slik at alt lyset i for eksempel kjøkkenet kan slås på og justeres på en gang. I stedet for å justere fargen på lyskildene på en RGB-skive (det kan man godt gjøre for enkelte lamper), kan lyset i rommet tildeles forskjellige scener, hvor lampene til sammen danner en stemningsbelysning. Scenene kan være statiske, eller lyset kan skifte.

Man kan velge mellom et stort antall ferdige scener, men også skape sine egne. Man kan til og med laste opp et bilde som man genererer en scene ut fra.

I tillegg til romoppdelingen kan lampene organiseres i soner på tvers av rommene. Så for eksempel alt lys i 2. etasje kan slås på eller av på en gang. Eller slik at alle lys i gaming-hjørnet eller hjemmekinoen danner samme stemning – som forøvrig kan synkroniseres med henholdsvis Razer Chroma eller Philips Ambilight.

Hue E27 1600 1
Hue E27 1600. (Foto: Philips Hue)

E27 White & Color Ambiance er den mest basale – og uunnværlige – lyskilden i det smarte hjemmet. En pære som kan skrus i alle lamper og erstatte den gamle lyspæren vi har kjent hele livet. Men med nye funksjoner. Pærene har en lysstyrke på 1100 lumen, tilsvarende en gammeldags 75 watts glødelampe. I motsetning til den gamle pæren kan de lyse i alle regnbuens farger, og i alle nyanser av hvitt – fra telys til lysstoffrør.

E27 White & Color Ambiance 1600 lumen: 849 kr

Hue ST72 Edison filament
Hue ST72 Edison filament. (Foto: Philips Hue)

Filament E27

Et av de nyeste skuddene på stammen er filamentpærer. Altså LED-pærer som etterligner gammeldagse glødepærer, men hvor wolfram-tråden er erstattet av en trådformet LED. Denne typen pærer brukes normalt til dekorasjon, hvor den røykfargede pæren i klart glass og ”glødetråden” gir et steampunket vintage-preg. Men fortsatt med alle smart-funksjoner.

Vi prøvde tre av Philips’ Hue-filamentpærer, G93, som er en rund pære på ca. 10 cm i diameter, ST72, som er en avlang Edison-pære, og A60, som er en alminnelig rund pære, men fortsatt i klart, røykfarget glass.

Hue E27 G93 filement 1
Hue E27 G93 filament. (Foto: Philips Hue)

Felles for alle tre er at de er 550 lumen-lyskilder (tilsvarende en 40 W glødelampe), som kan justeres i hvite nyanser fra 2200K til 4500K. Altså det meste av det hvite fargespekter, men imidlertid ikke helt over i skarp blåhvit. Pærene kan både brukes med Hue Bridge og Bluetooth.

E27 G93 Globe: 369 kr

E27 ST72 Edison: 429 kr

E27 A60 pære: 239 kr

Hue Signe Gradient 1
Hue Signe Gradient. (Foto: Philips Hue)

Signe Gradient bordlampe er en integrert bordlampe. Oppmerksomme lesere vil huske at vi tidligere har testet gulvversjonen. Bordversjonen er akkurat like stramt designet, bare mindre. Og som på gulvlampen kan lyset gradueres i fargeforløp. Enten manuelt ved å trekke tre punkter rundt på en fargesirkel, eller via scenene i Hue-appen.

Signe Gradient kan også lage lyseffekter, hvor den etterligner det flakkende lyset fra et stearinlys eller en peis. Bordlampen kan avgi en lysstyrke på 1040 lumen (ved 4000K hvitt lys), og det ikke-utskiftbare LED-elementet har en holdbarhet på 25 000 timer – eller cirka 10 års uavbrutt bruk.

Bordlampen koster en del, men i forhold til designen og bruksmulighetene er prisen på ingen måte for stiv. Jeg savner imidlertid knapper til å betjene lampen med, uten å måtte ta mobilen opp av lommen.

Signe Gradient bordlampe: 2319 kr

Hue Go 1
Hue Go. (Foto: Philips Hue)

Go er en bærbar batterilampe. Lampen er halvkuleformet i hvit plast, noe som betyr at hele lampen sender ut lys. Lysstyrken tilsvarer en tradisjonell 40 W-pære. Lampen dekker hele det hvite spekteret samt RGB-lys. Den mest interessante tingen ved Go er imidlertid at den kan tas med og settes på bordet der det er bruk for hyggebelysning. Det ville være nærliggende å ta den med ut i hagen, men Go-lampen er dessverre ikke det minste beskyttet mot vann (IP20).

Lampen er ganske pen og fungerer fint som hyggebelysning. Hvis man ikke har en mobil med Hue-appen for hånden, kan man skifte mellom et 20-talls grunnfarger med en knapp i bunnen av lampen. Avhengig av lysstyrken kan lampen brukes fra et par timer og opptil et døgn på en lading. Merkelig nok kan man ikke se batterinivået i appen.

Go bærbar lampe: 949 kr

Konklusjon

Selv om konkurransen er skjerpet, er det ingen over og ingen ved siden av Philips Hue. Utvalget av lamper og tilbehør er enormt, og kvaliteten matcher den litt høyere prisen.

Hue Bridge, som umiddelbart virker som en fordyrende ekstra ting, viser seg raskt å være et pluss når nye enheter skal tilføyes, og når alt skal styres. Appen er også litt mer gjennomarbeidet enn konkurrentenes, og muligheten for å definere soner på tvers av romoppdelingen er en ekstra styrke.

Hue ST72 Edison filament miljoe
Hue ST72 Edison filament. (Foto: Philips Hue)
Karakter
Philips Hue
Premium

Også i denne testen:

Hombli

Stemningslys til kosekroken

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.

Billige. Dekorasjonspærene er de mest dekorative vi har sett.
Ikke billigere enn de billigste konkurrentene, som er bedre på både lyskvalitet og features.
Les hele testen

Nanoleaf Lines

Diskré lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.

Selvkonfigurerende: Modulene vet hvordan de er plassert innbyrdes. Man kan skape egne animasjoner.
Utvalget av produkter er begrenset.
Les hele testen

WiZ

Hues billige fetter

Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.

Oppsettet er virkelig enkelt og stabilt.
Ikke så stort utvalg som hos søsterselskapet Philips Hue. Og de to kan på tross av slektskapet ikke styres sammen.
Les hele testen

Ledvance

Oppfinnsom teknologi

Filamentpærer i farger og naturtro sollys til skrivebordet gjør at Ledvance skiller seg ut.

De eneste smarte filamentpærene i farger. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheter for lysscener i appen. Ingen animasjoner.
Les hele testen

LIFX

Bakteriedrepende pærer

LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.

Oppfinnsomme lamper med originale funksjoner. Kraftig lysstyrke.
Den bakteriedrepende pæren er mer smart enn praktisk. Appen er rotete. Så lenge selskapets fremtid er uviss, risikerer man å stå med pærer som ikke virker hvis serveren lukkes.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke