TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: LIFX

Bakteriedrepende pærer

LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.

Av / 16.06.22 - 21:40
LIFX

Home mener

  • Oppfinnsomme lamper med originale funksjoner. Kraftig lysstyrke.
  • Den bakteriedrepende pæren er mer smart enn praktisk. Appen er rotete. Så lenge selskapets fremtid er uviss, risikerer man å stå med pærer som ikke virker hvis serveren lukkes.

LIFX er et australsk selskap, grunnlagt på et Kickstarter-prosjekt. LIFX er kjent for å ha noen av de mest lyssterke smart-lyskildene, samt for deres Polychrome-teknologi, som betyr at den samme pæren kan sende ut flere farger på samme tid i forskjellige retninger.

00 Clean AU E27
LIFX Clean dreper bakterier med synlig blålys. (Foto: LIFX)

Fra LIFX har vi også fått den første bakteriedrepende(!) lampepæren, LIF Clean E27. Den ligner selskapets alminnelige pærer, og fungerer også som en konvensjonell 1200 lumen smartpære. Men utover å kunne lyse i alle nyanser av hvit, samt RGB, har den en spesiell superevne i form av HEV-lys, som er blåfiolett lys i det ytterste sjiktet av det synlige spekteret (400–450 nanometer) – like før ultrafiolett lys, som begynner ved 400 nm.

HEV-pæren hevdes å ha samme bakteriedrepende effekt som UV-lys, men uten dets skadevirkninger på øynene. Desinfeksjonen fungerer ved hjelp av et renseprogram i appen, som kan innstilles til å sende ut HEV-lys i for eksempel to timer.

Renseprogrammet fikk lov til å gå løs på belegget i avløpet på en håndvask i to timer. Og dagen etter så det faktisk ut til at det slimete belegget hadde mistet en del av livsmotet.

03 LIFX Clean Schedule Kitchen
Det bakteriedrepende lyset virker. Men det tar lang tid. (Foto: LIFX)

Det gjør imidlertid ikke LIFX Clean til et vidunderprodukt. For det første skal lyskilden helt tett på det området som skal desinfiseres. Maks 30 centimeter. Effekten avtar nemlig med avstanden. I tillegg skal emnet belyses i flere timer. Og i tillegg er den dyr: 1000 kroner er typisk pris i butikkene. For å løse et problem som i de fleste tilfellene kan klares med litt Ajax på en klut.

Annonse

LIFX Clean E27: 1000 kr

Beam 5
LIFX Beam. (Foto: LIFX)

Magnetisk ”lysstoffrør”

LIFX Beam er en lysende stang til å montere på veggen som kombinert dekorasjon og lyskilde. Beam består av en rekke staver med lengde på 30 cm. Stavene, som er i hvit plast, er stort sett usynlige på en hvit vegg når de er avslått.

Beam 4
Samlingen er magnetisk. (Foto: LIFX)

Monteringen er eksemplarisk enkel, da lysstavene har selvklebende borrelås på baksiden. Det vil si at et litt skjevt oppsett kan reddes ved å flytte staven, mens tapen blir sittende på veggen. Stavene klikkes sammen med magneter. Man får seks lysstaver og et 90 graders vinkelstykke med i pakken.

Beam 3
Det er seks lysstaver i pakken. (Foto: LIFX)

Lysstyrken er ikke voldsomt høy (hvor høy opplyses ikke), men når fargeanimasjonene glir mykt over det 180 cm lange ”lysstoffrøret” (hvert ledd er delt opp i 10 fargesoner), kan man fint oppnå litt New York-stemning, selv om vi bare er i Asker.

LIFX Beam: 2000 kr

00 LIFX Lightstrip 2m EU
(Foto: LIFX)

Lyssterk LED-strip

LIFX Z strip er en selvklebende LED-strip. Startsettet inneholder to strips á en meter, og flere kan samles. Man kan sammenkoble opptil 10 meter LED-strips. Og er stripen derimot for lang, kan man klippe den til i lengden.

Det er godt med trykk på lysstyrken. Startsettet på to meter gir en lysstyrke på opptil 1400 lumen. I alle tonenyanser av hvitt, samt RGB. Hver strip på 1 m kan deles i 8 fargesoner, som kan brukes til lysanimasjoner og effektlys.

LIFX LightStrip scene
LIFX LightStrip. (Foto: LIFX)

Stripen har selvklebende bakside, så den er lett å sette opp. Forsiden, hvor LED-elementer og andre komponenter befinner seg, er innkapslet i et gummiaktig, gjennomsiktig lag som virker solid.

De enkelte leddene av strips samles med firepolede trykknapper, som virker litt sarte. Vent med å prøve LED-stripen til alle delene er samlet. I utålmodighetens navn prøvde jeg først med en strip montert. Det virket fint, men jeg fikk deretter store vanskeligheter med å få den samlede stripen til å virke. Og manualen var ingen hjelp på det punktet. Heller ikke appen. Først da jeg takket være en diskusjonslink på Reddit oppdaget en bitte liten reset-knapp, fikk jeg kontakt til LED-stripen igjen.

LIFX Z Strip 2m: 887 kr

Vrien app

Appen oppfyller de kravene man forventer av en styrings-app til smartpærer. Det vil si at man kan koble til nye pærer, styre lyset fra dem og tildele dem til forskjellige rom i boligen. Av mer avanserte funksjoner kan man opprette ”scener”, hvor belysningen i huset kjører lysshow-animasjoner. Man kan også programmere lyset fra hver pære etter kalenderen.

Usikker fremtid

LIFX ble i 2019 kjøpt av australske Buddy Technologies, som imidlertid gikk konkurs i begynnelsen av 2022. Det gjør fremtiden for LIFX usikker, men i skrivende stund – et kvartal senere – er selskapet fortsatt aktivt.

Man kan håpe at det lykkes å finne et nytt eierskap, da noen av produktene er veldig interessante, men skulle det motsatte skje, kan man ikke satse på opphørssalg, da appen er skybasert. Noe som veldig lett kan bety at pærene slutter å fungere hvis serveren lukker og slukker. Og det vil under alle omstendigheter bli umulig å tilføye nye pærer til systemet.

Konklusjon

LIFX lager lamper og lyskilder med interessante funksjoner. Muligheten for å ha flere farger på en gang i en enkelt pære er interessant. Appen gir mulighet for ganske avanserte effekter og animasjoner. Selve appen er imidlertid temmelig rotete, og det er vrient å finne funksjonene.

Akkurat nå er det spennende om LIFX får nye investorer eller eiere til å sikre produksjonen fremover.

LIFX LightStrip Gaming
(Foto: LIFX)

Karakter
LIFX
Premium

Også i denne testen:

Philips Hue

Lys til alle dine behov

Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.

Gigantisk utvalg. Oppsettet er enkelt og fjellstøtt takket være Hue Bridge. Omfattende og allsidige funksjoner i en logisk oppbygget app.
Dyrere. Du er nødt til å ha en Hue Bridge. Antallet muligheter i appen kan virke uoversiktlig.
Les hele testen

Hombli

Stemningslys til kosekroken

Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.

Billige. Dekorasjonspærene er de mest dekorative vi har sett.
Ikke billigere enn de billigste konkurrentene, som er bedre på både lyskvalitet og features.
Les hele testen

Nanoleaf Lines

Diskré lysskulpturer

Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.

Selvkonfigurerende: Modulene vet hvordan de er plassert innbyrdes. Man kan skape egne animasjoner.
Utvalget av produkter er begrenset.
Les hele testen

WiZ

Hues billige fetter

Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.

Oppsettet er virkelig enkelt og stabilt.
Ikke så stort utvalg som hos søsterselskapet Philips Hue. Og de to kan på tross av slektskapet ikke styres sammen.
Les hele testen

Ledvance

Oppfinnsom teknologi

Filamentpærer i farger og naturtro sollys til skrivebordet gjør at Ledvance skiller seg ut.

De eneste smarte filamentpærene i farger. God lyskvalitet og pris.
Færre muligheter for lysscener i appen. Ingen animasjoner.
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Selvhjulpen robot gjør det nesten perfekt

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Lyd & Bilde
[]