Ledvance, som er navnet på smarte lyskilder fra Osram, har vi tidligere dekket grundig i en test. Selskapet har en katalog med pærer og armaturer som i omfang bare overgås av Philips Hue. Og det sier ikke så lite. Spesielt da mange av lyskildene fås i versjoner til henholdsvis ZigBee, Bluetooth og WiFi.
Da vi allerede har testet de tradisjonelle pærene og armaturer, har vi denne gangen sett på noen av de mer spesielle nyhetene som i mellomtiden har kommet til WiFi-sortimentet.
Det vil spesielt si filamentpærer til dekorasjon i retro- og steampunk-stil. Og her har Ledvance noe som ingen andre ennå har kunnet gjøre dem kunsten stridig, nemlig filamentpærer i farger.
Ledvance-appen er forholdsvis logisk oppbygget. Som andre smartlys-apper kan man dele opp husets lyskilder etter rom. Man kan gruppere lyskilder for å styre dem sammen, og lage rutiner til styring av lyset etter for eksempel været. Slik at lyset for eksempel slås på i arbeidsrommet hvis været skifter til gråvær.
Lysstyringen er ikke så avansert som hos de fleste. Det er kun definert en håndfull fargetemaer, men man kan imidlertid lage sine egne.
Filament Edison 30 ligner en alminnelig Edison-glødetrådpære av den typen som vi har kunnet kjøpe over alt siden retropærene kom på mote for omkring 10 år siden. De eneste synlige forskjellene er at glasset er fargeløst i stedet for røkfarget, og at filamentet er stripete. Pæren gir en lysstyrke på 300 lumen, tilsvarende en gammeldags 25 watt glødepære.
Etter oppsettet, som stort sett er like enkelt som hos WiZ, dukker pæren opp i Ledvance-appen, hvor lyset i henholdsvis det hvite og det fargede området kan styres på hver sin skjerm. I motsetning til konkurrentenes flerfargede pærer (og Ledvances øvrige) kan kun lysstyrken, men ikke fargetemperaturen på det hvite lyset, justeres. På den fargede skjermen er det til gjengjeld fritt frem med fargene. Fargen kan blandes trinnløst på en RGB-fargesirkel.
Etter mange år med Edison-pærer, som bare kunne gi et bløtt gult lys, virker det merkelig å se rødt, grønt og blått lys komme fra den klare glasskolben. Men muligheten for å ha retro-lys i farger taler til fantasien.
Det samme gjelder Filament Globe 125-pæren. Som navnet antyder, er det en kulerund pære med en diameter på 12,5 cm. Det er stort! Faktisk er pæren for stor til å passe i de aller fleste lamper – men perfekt egnet til å henge fritt i en fatning som dekorasjon. Utover størrelsen har globepæren samme lysegenskaper som Edison 30.
Filament Edison 30: 140 kr
Filament Globe 125: 140 kr
Filament Classic P40 er en spøk av en liten pære. Det er en kronepære med E27-fatning; altså en liten kuleformet pære på størrelse med en bordtennisball. Men i en klar utgave med hvitt LED-filament. Pæren er ikke spesielt lyssterk, og fargetonen på det varme hvite lyset kan ikke reguleres. Til gjengjeld er den forholdsvis billig. Den lille dekorasjonspæren er sannsynligvis tenkt til å bli brukt i lysekroner med nakne pærer.
Filament Classic P40: 75 kr
Sun@Home Panan bordlampe er en komplett skrivebordslampe. Navnet Sun@Home handler om at lyset fra lampene i serien skal ha en sammensetning som tilsvarer naturlig dagslys bedre enn andre LED-lyskilder.
Lyskvaliteten uttrykkes med verdien CRI (Colour Rendering Index) – eller fargegjengivelsesindeks, som også kan ha betegnelsen Ra. Naturlig daglys har en CRI-verdi på 100, mens LED-lyskilder har en CRI på 80 eller mer. Til sammenligning har det gule lyset fra gammeldagse natrium-gatelykter en CRI-verdi på 24. CRI-verdien oppgis ofte på emballasjen. Sun@Home-lampene har en CRI-verdi på 95. CRI-verdien måles ved en fargetemperatur på 5000K.
Som i Gradient Signe fra Philips Hue kan ikke lyselementet skiftes, men med en glødetid som tilsvarer mer enn 10 års bruk, er lampen sikkert avskrevet innen den tid.
Uten å kunne bekrefte presisjonen oppleves lyset fra Panan-bordlampen som virkelig naturlig og behagelig å arbeide ved. I appen kan man stille fargetemperaturen av det hvite lyset på en fargesirkel. Innstillingen er imidlertid ikke helt gjennomtenkt, da justeringsrommet alene ligger på radius mellom et varmt 2700K sentrum og en blålig 6500K omkrets. Det gjør det vanskelig å treffe presis, spesielt i det varme området.
Sun@Home Panan bordlampe: 1500 kr
Konklusjon
Målt på features og innstillingsmuligheter i appen må Ledvance se seg forbigått av spesielt Philips Hue. Her er hverken scener eller animasjoner. Til gjengjeld er prisen svært fornuftig.
Filamentpærene med RGB-lys gir artige muligheter til dekorasjon og hygge. Hvis du mangler en arkitektlampe til skrivebordet, er Sun@Home Panan faktisk et meget godt kjøp. Og lyset er mer naturlig og fargeekte enn de fleste.
Også i denne testen:
Philips Hue
Lys til alle dine behov
Det finnes knapt et bruksområde som Philips Hue ikke har utviklet en lyskilde til. Produktene er litt dyrere, men de vinner på kvaliteten.
Hombli
Stemningslys til kosekroken
Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærene, som riktig nok ikke gir mye lys fra seg.
Nanoleaf Lines
Diskré lysskulpturer
Nanoleaf er ikke skapt til å lyse opp hele huset, men deres Lines-moduler kan skape lysende dekorasjoner som går i ett med veggen.
WiZ
Hues billige fetter
Den største konkurrenten til Philips Hue er overraskende nok søsterselskapet WiZ.
LIFX
Bakteriedrepende pærer
LIFX har originale ideer. For eksempel en pære som dreper bakterier – på et par timer.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser