La oss starte med de mest basale funksjonene: Dette kjøleskapet holder maten fersk og kald etter alle kunstens regler. Samsung har utstyrt det med metal cooling og features, som gjør at maten ikke tar smak av hverandre, at isbitene alltid er friske, og hva du nå ellers forventer av et kjøleskap i absolutt toppklasse.
Det er også virkelig romslig, og de franske dørene betyr at du kan bake en kjempekake og få plass til den på de brede hyllene, selv om det allerede står et fat med lasagne fra dagen før. Jeg kjøpte en gang en enorm frossen kalkun som jeg hadde problemer med å tine i mitt side by side-kjøleskap. Det ville aldri ha vært et problem i Samsungs Family Hub French Door, som Samsungs store og smarte kjøleskap heter.
Til gjengjeld kan man undres hvorfor Samsung har valgt en løsning hvor den venstre døren er festet bak ved den høyre. Det betyr i praksis at du enten må åpne den høyre døren for å kunne åpne den venstre, eller leve med at den venstre “sleper” mot den høyre. Det er vanskelig. Men la oss komme til det som det i virkeligheten handler om:
Hvor smart er et Family Hub kjøleskap egentlig?
Svaret på hvor smart dette kjøleskapet er, avhenger av hvilken mobil du har. Ja, det låter merkelig, men Samsung, som både produserer mobiler og kjøleskap (og alt mulig annet), har naturligvis utviklet funksjoner til kjøleskapet som bare fungerer sammen med en Samsung mobil. Det dreier seg om Smart View-funksjonen, som kan speile mobilen opp på kjøleskapets skjerm.
Med Smart View kan du for eksempel strømme avsnitt av yndlingsserien din fra hvilken som helst strømmetjeneste på kjøleskapets skjerm. Ja, du kan generelt sett få tilgang til alle appene du har på mobilen direkte på kjøleskapet.
Er mobilen din av et annet merke, kommer kjøleskapet med et par innebygde apper slik at du kan få en forsmak på opplevelsen. Det er for eksempel Pinterest, Spotify og TuneIn som gir deg adgang til en rekke radiostasjoner og podcasts. Det er også en app tilknyttet smarte dørklokker av merket Ring. Jeg velger imidlertid raskt å koble mobilen med kjøleskapet via Bluetooth for å lytte til podcasts og radio, så det ikke blir rot i avspillingslistene i min vanlige podcast-app.
Høyttaleren er forbløffende god, og har slett ikke den metalliske lyden man kanskje ville forvente av høyttaleren i en kjøleskapsdør. Den er rund, myk og behagelig, og omkranser kjøkkenet med klar lyd.
Der er også en internettbrowser blant kjøleskapets apper, og med denne kan man se YouTube (for eksempel matlagingsvideoer), men når jeg forsøker å logge på Netflix via browseren, er det ikke mulig. For browseren støtter ikke HTML5, som Netflix og de fleste andre store strømmetjenestene bruker. Med andre ord er det ikke mulig å se så mye annen video enn YouTube på kjøleskapsdøren. Man kan heller ikke legge til andre apper til Family Hub enn de den er født med.
Hjelper til med matlagingen
En av de integrasjonene som fungerer veldig fint mellom kjøleskapet og for eksempel en Apple mobil, er kokeboken og innkjøpslistefunksjonen. Er du et organisert menneske, kan du taste inn i appen hva du har i kjøleskapet, og få forslag til oppskrifter og matplaner med de ingrediensene. Du kan også lage innkjøpslister med de ingrediensene du mangler på mobilen. Og til slutt kan du via tre små kameraer i døren se på mobilen hva som er på hyllene i kjøleskapet. Det er faktisk ganske genialt.
Alt dette gjør du ved hjelp av appen SmartThings. Denne appen fungerer stort sett som for eksempel Google Home, og gir deg mulighet til å tilføye en rekke av hjemmets smarte produkter og styre dem samlet.
Det er morsomt og inspirerende å surfe rundt i oppskriftene i cooking-appen på kjøleskapsdøren. Mange av oppskriftene er laget av creators, og har den kreative SoMe vibe, som du kjenner fra oppskrifter på Instagram og Tik-Tok. Det er med andre ord morsommere enn å bla i en kokebok, og i løpet av testperioden fikk jeg testet flere av oppskriftene med stor suksess. Det må imidlertid nevnes at cooking-appen, og dermed oppskriftene, er på engelsk.
Et kjøleskap med innebygd kokebok, matplan og innkjøpsfunksjon gir fin mening og er godt tenkt. Velger man å investere i et Family Hub kjøleskap, gir det god mening å inkorporere disse funksjonalitetene i hverdagen, for det er bestemt en logistisk gevinst å hente.
“Vil du tømme oppvaskmaskinen?”
En kjøleskapsdør er i mange barnefamilier en informasjonssentral. Det er her barnas skoleskjemaer, diverse notater og bilder henger, og det skal ikke mye til før det ser rotete ut.
Samsung har funnet løsningen for å unngå rotet, og den virker. Hos oss ble vi veldig raskt fornøyde med å ha kalenderen med dagens gjøremål og avtaler som fast hjemmeskjerm på kjøleskapet. (Den speiler Google eller Outlook). Vi satte inn et søtt familiebilde som kalenderens motiv, og det gjorde skjermen veldig personlig. Man kan også velge å få vist et helt galleri av familiebilder via et album i Google Photo.
Og så har Family Hub den fine funksjonen at man kan skrive en rask melding, eller også ta opp en talebeskjed og legge den på kjøleskapets skjerm. Spesielt talebeskjedene ble flittig brukt til å sende små hilsener og korte beskjeder. Det må imidlertid nevnes at lydkvaliteten på opptakene ikke er i topp kvalitet, men som et meldingsverktøy fungerer det perfekt.
Fettete fingre
Hva skal man så velge? Et kjøleskap med håndtak, som kanskje får det til å se litt uelegant ut? Eller et uten, som er stramt og elegant å se på?
Samsung har med Family Hub valgt det siste, og omkostningen er … daglig rens av fete fingre på dørene. I hvert fall i en barnefamilie som vår.
Selv om det er skjulte grep over og under på dørene, og man ikke kan åpne den doble beverage door uten å bruke et av disse skjulte grepene, så sniker det seg på mystisk vis merker etter fingre inne på dørene så snart man ser bort. Etter en ukes tid begynte det virkelig å bli et irritasjonsmoment, for hvem orker ærlig talt å tørke av et kjøleskap hver eneste gang døren har vært åpnet? Ingen.
Etter to uker med Samsung Family Hub og utallige tørkinger drømte jeg bare om håndtak.
Kjøleskapets magiske kilde
Som eier av et ”amerikansk” kjøleskap gjennom en årrekke har jeg vent meg til å tappe vann direkte fra kjøleskapets vanndispenser. Men jeg har også vent meg til å kaste et par isterninger i fordi vannet sjelden er fullt så kaldt som man kunne drømme om.
Det problemet har Samsung løst på en forbløffende enkel måte. Ved siden av den klassiske vanndispenseren har man nemlig plassert en vannkanne med automatic refill. Ja, det er nesten som en magisk kilde som aldri blir tørr, og den ble raskt en hit i familien.
Det går både raskere å fylle et glass vann herfra enn med dispenserens tynne stråle, og så er det også alltid iskaldt. Men få sekunder etter at kannen er satt tilbake på plass og døren er lukket, er den full igjen. Man tar seg selv i å stå med øret mot den lukkede døren og lytte etter påfyllingen. Det er virkelig smart og en øyeblikkelig hit. Godt tenkt, Samsung.
At kannen i tillegg er utstyrt med et filter som man kan fylle med sitron, agurk, mynte eller hvilken smakstilsetning man foretrekker, er nærmest en designmessig maktdemonstrasjon.
Drinker eller fryser?
Inndelingen med kjøleskap over og fryser nede har sine fordeler og ulemper. Det sier seg selv at det med fire dører, i stedet for bare to, skal åpnes og lukkes flere dører enn på et vanlig side by side-kjøleskap, og det krever ærlig talt litt tilvenning.
Men til gjengjeld har det åpnet muligheten for at Samsung har kunnet skape et fleksibelt skap i det nederste rommet til høyre. For der kjøleskapet er ett stort rom, er fryseren faktisk to adskilte, og det ene av dem trenger nødvendigvis ikke være en fryser.
Det kan være et kjøleskap til drikke, så det alltid er juice i barnehøyde eller kalde drinker til gjestene. Eller det kan stilles inn til å være skreddersydd oppbevaring av frukt og grønt eller kjøtt. Det kan også stilles inn til en lynfryser, så ferskt kjøtt fra supermarkedet eller restene fra middagen kan fryses inn på rekordtid.
Og naturligvis kan det gjøres via appen, så skapets temperatur er klar når du kommer hjem med innkjøpene.
Konklusjon
Denne testen kan ikke nå over samtlige funksjoner og features ved Samsung Family Hub, som sant nok er et av de mest avanserte kjøleskapene på markedet. Men la oss bare slå fast at det er et produkt som det er lett å forelske seg i.
I mange hjem vil Family Hub kunne bli en livline som får familien til å henge bedre sammen. For hvis hele familien innstiller seg på å bruke noen av de sentrale funksjonene, vil det faktisk kunne løse mange av de problemene som skaper små kontroverser i hverdagen, og dermed tjener kjøleskapet et høyere formål enn bare å oppbevare matvarer. Du kan selvfølgelig løse mye med et nettbrett til beskjeder, matplaner, kalender og innkjøpslister i kjøkkenet, men det er noe innlysende intuitivt ved at det er akkurat kjøleskapet som tilbyr de funksjonene. For det er den eneste gjenstanden som alle i familien, nesten uansett alder, bruker og ser på flere ganger om dagen.
Derfor kunne man virkelig også godt ønske seg at Samsung fant en måte å redusere prisen på slik at flere fikk en realistisk mulighet til å kjøpe det. Og når dere nå er i gang, Samsung, så sett et par håndtak på dørene så vi ikke trenger å vaske dem for fettfingre hele tiden.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser