Roborock Saros 10 er den naturlige etterfølgeren til S8-serien, og byr på en rekke smarte forbedringer som skiller den fra så vel forgjengere som konkurrerende modeller som Dreame X50 Ultra Complete. Med kraftig forbedret sugekraft, avansert kunstig intelligens og en slank design posisjonerer Roborock seg som en av de førende spillerne innenfor helautomatiske robotstøvsugere. Vi har hatt den kjørende i flere uker, hvor den flittig har samlet smuss og støv samt vasket gulvene. Uten å avsløre for mye kan jeg fint si at jeg er veldig begeistret – til tross for den høye prisen på nesten 17 000 kroner.

Slank og stilfull
Saros 10 har en futuristisk og elegant design, noe som naturligvis er en smakssak, men i mine øyne en klar forbedring fra tidligere modeller. Den største endringen finner man i LiDAR-tårnet, som nå er mindre fremtredende og skjult i robotens chassis. Det resulterer i en rett overflate og en imponerende lav høyde på under 8 centimeter, som gjør den i stand til å gjøre rent under selv lave møbler. I nedrullet tilstand kan LiDAR-sensoren fortsatt se ut via en åpning på robotens front, men fordi den her har et begrenset utsyn, blir den i denne tilstanden støttet av kameraer, lys og AI, som hjelper med navigasjon i mørke.

På undersiden finner vi en hovedbørste, en sidebørste, en mopp og en ekstra liten roterende sidemopp. I motsetning til flere konkurrerende roboter, som er utstyrt med to roterende moppehoder, er Saros 10, som sin forgjenger, født med én stor vibrerende moppepute. Den mindre sidemoppen kan heves og senkes etter behov så den når helt ut i hjørnene. Hovedbørsten er dessuten oppgradert og består nå av to separate ruller, som markant reduserer risikoen for sammenfiltrede hår.

Roboten tømmer automatisk smuss- og støvbeholderen i basestasjonen etter endt rengjøring. Selv om denne prosessen bråker en del, er den heldigvis raskt overstått.
Basestasjonen har fått en bredere, men lavere design som gjør den lettere å plassere under møbler, sammenlignet med eksempelvis Dreames høye, smale basestasjoner. Bak den stilrene, speilblanke fronten gjemmer det seg beholdere til rent og skittent vann (på hver fire liter), en støvsugerpose og en beholder til rengjøringsmiddel. En bonus er at du ikke er bundet til Roborocks eget og ganske dyre rengjøringsmiddel, men fritt kan velge andre – så lenge de ikke skummer. Det følger ikke med en gratis prøve, noe som er litt dårlig i denne prisklassen.
Smart navigasjon og kunstig intelligens
Ved første kjøretur kartlegger roboten hjemmet ditt ved hjelp av LiDAR-sensoren. Denne prosessen er etter hvert standardisert, og krever minimal innblanding. Hvis noen rom overlapper på kartet, kan du lett justere dem i appen.
Ved siden av å skanne rommene spiller de AI-drevne sensorene en viktig rolle ved å identifisere objekter på gulvet. Saros 10 kan uten problemer unngå løse kabler, tøfler eller kjæledyrs ‘uhell’, og markerer gjenstandene på kartet så du hele tiden kan følge med. Over tid blir roboten klokere, og forbedrer kartleggingen ved hver rengjøring. Som eksempel var jeg ganske imponert over at Saros 10 registrerte et TV-møbel i både stuen og soverommet, som da jeg en dag hadde etterlatt et par sko i entreen som kort etter var å se i appen.

Dørtrinn har lenge vært en utfordring for robotstøvsugere. Ifølge produsenten kan Saros 10 forsere dørtrinn på opptil 4 centimeter, noe som burde være tilstrekkelig for de fleste hjem. Takket være de høydejusterbare hjulene klarer den seg generelt godt over hindringer.

I mitt hjem var det et trinn som tidligere robotstøvsugere har hatt problemer med å forsere. Saros 10 lærte imidlertid raskt å håndtere det – etter et par forsøk begynte den å ta sats, heve snuten og kjøre over uten problemer. Det var fasinerende å følge.
Saros 10 nekter ganske enkelt å gi opp – og det gir resultater. Bare én gang har jeg vært nødt til å befri den fra et stolben – et imponerende resultat etter flere ukers bruk.
Grundig rengjøring på autopilot
Saros 10 kan innstilles til å gjøre rent på flere måter. Standardfunksjonen kombinerer gulvvask og støvsuging, og via appen kan du justere sugekraften, endre innstillinger og velge om roboten skal ta én eller to turer over gulvene.
Med en maksimal sugekraft på 22 000 Pa er det fristende å la den kjøre på full styrke. Det gir et synlig rent resultat, men støynivået er høyt. Standardinnstillingene er langt mer støysvake, og etterlater fortsatt både tregulv og tepper fri for støv, hår og lo. Den lille sidebørsten utgjør spesielt en forskjell i hjørnene, hvis roboten får adgang til å kjøre langs panelene.

Hvis du – som jeg – har mange gulvtepper, vil støvsugingen nok være den mest brukte funksjonen, men gulvvasken med den vibrerende moppen fortjener også ros. Akkurat som støvsugingen kan den tilpasses i flere intensitetsnivåer, avhengig av hvor skitne gulvene er. Heldigvis trenger du ikke spekulere for mye i det, for med SmartPlan-funksjonen registrerer Saros 10 selv hvor det er behov for ekstra gulvvask, og justerer innstillingene deretter. Det betyr også at mindre områder med bart tregulv får en oppfriskning av og til. Ved å gjøre rent regelmessig forhindrer roboten at smuss hoper seg opp – en klar fordel man raskt blir glad for.
Det kan være vanskelig å sammenligne resultater direkte mellom roboter – spesielt når man ikke har dem stående side om side – men jeg har overordnet sett vært godt fornøyd med moppens funksjon. Noe jeg likevel straks merket meg, var at Saros 10 etterlot gulvene mindre fuktige enn jeg har opplevd med andre roboter. Det trenger ikke være negativt, og det skitne vannet i basestasjonens beholder vitner også om at moppen har gjort et godt stykke arbeid.

En siste smart detalj er at stemmestyringen fra fjorårets modell fortsatt er med i Saros 10, så du i teorien kan aktivere robotens funksjoner ved bare å si ”Hello Rocky”, etterfulgt av en forutbestemt kommando. Jeg må imidlertid innrømme at jeg foretrakk å bruke appen eller den skjemalagde rengjøringen.
Konklusjon
Roborock Saros 10 er en imponerende robotstøvsuger, spekket med smart teknologi i en elegant innpakning. Med en sugekraft på 22 000 Pa sørger den for en dyptgående rengjøring av gulvtepper, mens den vibrerende moppen effektivt fjerner selv det mest gjenstridige sølet fra kjøkkengulvet. De tre justerbare hjulene og det hev-senkbare LiDAR-tårnet gjør det fasinerende å følge med på hvordan den tilpasser seg sine omgivelser og blir klokere for hver kjøretur.
AI har for alvor gjort sitt inntog hos robotstøvsugerne, og det er en fornøyelse å se Saros 10 ta seg av rengjøringen uke etter uke. Dessverre er prisen i det absolutt høye sjiktet, og nok mer enn de fleste vil være villige til å betale for en robotstøvsuger. Likevel kan jeg ikke noe annet enn å gi den min varmeste anbefaling – Saros 10 er et vitnesbyrd om hvor langt vi har kommet, og hvor intelligente disse små hjelperne er blitt.
Neste skritt? Roborocks kommende Saros Z70, som med en innebygd robotarm ikke bare unngår hindringer, men også kan løfte og flytte dem. Jeg tør slett ikke tenke på hva den vil koste.

Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt
- Deaktiver annonser