Philips Hue er for smarte lyskilder hva Sonos er for multiromslyd: den største og mest kjente leverandøren. Og den mest allsidige. Vi har testet mange Philips Hue-lyskilder, og de har flere ganger fått våre beste anbefalinger.
Nå har Signify, som er selskapet bak Philips Hue, kommet i julestemning. Philips Hue Festavia er nemlig en lyslenke til juletreet (eller til vinduspynt). Kjeden passer inn i Hue-økosystemet, og kan styres sammen med husets øvrige lyskilder fra samme produsent.
Bridge eller Bluetooth
Faktisk er en Philips Hue Bridge ikke absolutt nødvendig for å bruke Festavia-lyskjeden. Den kan også styres via Bluetooth, men da går du glipp av de mer avanserte funksjonene. Og mobilen er nødt til å være i nærheten av lyskjeden.
Men til saken: Philips Hue Festavia ligner umiddelbart de fleste vanlige lyslenker. Lenken består av tre sammenflettede sorte ledninger, og de i alt 250 lysdiodene er plassert med åtte centimeters mellomrom langs den 20 meter lange kjeden. En solid strømforsyning og en mindre styringsboks er forbindelsen til omverdenen. Selv om den fysiske kvaliteten virker ganske mye bedre enn billigere lyskjeder, er Festavia-lenken ikke vanntett, og den er utelukkende beregnet til innendørs bruk.
Enkelt oppsett
Oppsettet ligner andre Philips Hue-lyskilder. Appen finner på få sekunder ut av at det er en ny lyskilde i huset, og lyskjeden må ha et navn og tilføyes til et av rommene.
Og så begynner det morsomme. Festavia-lenken har to grunninnstillinger: Fargeovergang og spredt. Velger man fargeovergang, varieres lyset i fargesoner (gradienter) over lenkens lengde. Overgangen er glidende, og man kan definere tre punkter på fargesirkelen som det veksles mellom. Kjeden er kompatibel med andre Hue gradient-lyskilder, som for eksempel Signe Gradient-lampene. Velger man spredt modus, lyser LED-ene opp i hver sin farge på tivolilys-maner. Her kan man velge seks farger som så gjentas i hele lenkens lengde.
Skal effekten være mer avdempet, kan man velge de samme funksjonene på en hvit lysskala som varierer mellom varm gul 2200K og iskald 6500K.
Nok til to meter høyt tre
Festavia-lyslenken er lang nok til et cirka to meter høyt juletre. Altså hva det er plass til i de fleste private hjem. Er det svært høyt under taket, eller man ønsker et juletre som er tettere besatt med lys, kan man bruke to lyskjeder. Det krever imidlertid litt planlegging av lysforløpet, som må stilles inn separat for hver lenke. Man kan nemlig ikke koble sammen flere lyskjeder elektrisk.
Nesten levende lys
Når du har hengt lyslenken på treet (eller i vinduet) og lagt den til i appen, er du klar til å begynne på det virkelig morsomme. Hue-appen inneholder et voksende galleri av stemnings-lyssetninger som kan brukes på enkelte lamper eller grupper. Også lyslenken. Belysningen kan innstilles til å skifte med døgnets tider. Du kan også velge effekter eller animasjoner som etterligner blafrende stearinlys, peisild eller blinkende stjerner.
Når du har jobbet deg gjennom de foreløpige 89 lysscenene i galleriet, kan du gå i gang med å definere dine egne, som kan brukes på juletreet og lyset ellers i huset. Ikke fordi det på noen som helst måte er nyttig – men fordi det er morsomt! Noe som gjør den ganske store investeringen til Hue-lyskilder til en investering i underholdning.
Det er ikke billig
Og Festavia er nok primært tiltenkt allerede trofaste Hue-brukere, som har smartpærer av samme merke i alle lamper – og kun venter på nye måter å utvide stemningsbelysningen i huset på. Er du vant til å kjøpe vanlige LED-pærer og juletrekjeder uten innebygd intelligens, vil prisen på mer enn tusen kroner virke sjokkerende. Ikke minst med tanke på at en juletrelenke i de fleste tilfeller vil være stuet bort i esken med julepynt i elleve av årets tolv måneder.
I den sammenhengen må vi forøvrig rose Philips Hue for å ha laget en gjennomtenkt emballasje. Lyskjeden er rullet opp på en talje av papp inne i pakken, og den kan brukes igjen når julen er over – så man unngår at den 20 meter lange kjeden blir sammenfiltret. Jeg har mange lyslenker, og de fleste er hvert år like vanskelige å rulle ut.
Konklusjon
Hvis du allerede har innredet hjemmet med lys fra Philips Hue, er Festavia den naturlige kronen på verket. Lyslenken kan gjøre ting som andre lenker bare kan drømme om. Som glidende fargeoverganger og lysanimasjoner. Selvfølgelig synkront med husets andre lyskilder, og helt ærlig ser det helt utrolig flott ut! Med sine 20 meter er en lenke nok til de fleste juletrær.
Philips Hue Festavia er også blant de dyreste lyslenkene til privat, innendørs bruk. Spesielt når man tar antallet av LED lamper i betraktning. Hvis du er Hue-bruker, er du på den andre siden vant til å betale en høy pris for å få de funksjonene du ønsker. Og underholdningsverdien av å nerde med å sette lyset i boligen i scene, er virkelig verdt pengene.
Er det dette lyd og bilde har blitt? Skjerp dere! Dere har mistet utrolig mange kunder (foreløpig ikke meg)! Dere skal konsentrere dere om kvalitets lyd og bilde! Og det er det dere skal gjøre best og mest upartisk av alle, men det har dere vist fullstendig glemt.. Vi som er interessert i hifi, hi end utstyr blir fullstendig glemt blant alt skrot! Dere kopierer tester og styrer på med lo-end.. skjerpings! Elers God Jul mvh Svein-B…
Hej Svein
Lyd og Bilde skriver om alle slags hjemmeelektronik. Vi har dog ikke glemt vore rødder, og vi vil også i fremtiden teste det tunge hi-fi-grej. Så hold modet oppe.
Jeg må dog korrigere på ét punkt: Vi kunne ALDRIG finde på at kopiere tests! Og vi er ofte de færste til at teste et stykke hi-fi eller anden elektronik. Ikke bare i Norden, men i verden.