I Skandinavia forbinder nok de fleste Panasonic med TV-er, kameraer, lydanlegg, hodetelefoner og varmepumper. Muligvis har vi sett en mikrobølgeovn eller brødmaskin, men air fryers er nesten litt overraskende. Men nå lanserer de den femliters NF-CC550 og denne litt større seks-litermodellen. Det følger ikke med noe tilbehør, og vi finner ingen på nettsiden, men man kan benytte de fleste tilbehørene man finner på dettet som passer til dimensjonene.
Konstruksjon og vedlikehold
Til å ha en kapasitet på seks liter er faktisk Panasonics maskin overraskende nett på benken. Det avhenger imidlertid av at pannen i stedet er uvanlig høy. Fint om man vil berede en hel kylling, men mindre bra om man vil sette inn en lav form. Apparatet føles velbygd, men fremfor alt må vi si at de har lykkes godt med designen. Den ser nesten elegant ut, og det kan man ikke beskylde konkurrentene for å være.
Som de fleste air fryers består den av en panne og et avtakbart nett i bunnen i stedet for en nettkurv man kan løfte ut, som hos Wilfa og Philips. Det gjør den mindre praktisk å håndtere og servere fra. Men fremfor alt er det en dårligere konstruksjon om man vil ha god luftsirkulasjon. Derimot har Panasonic satt inn et undervarmeelementet for å forbedre undervarmen, noe som også er et salgsargument for Cosori Dual Blaze.
Og som Xiaomis Smart Air Fryer Pro har den et vindu på fronten og en lampe på siden slik at man kan se hvordan det går med tilberedningen. Det er virkelig praktisk, da man slipper å avbryte, åpne og slippe ut varmen for å kontrollere. Ulempen er at den dermed ikke kan vaskes i oppvaskmaskinen siden glasset ikke tåler det. Det Air Fryer NF-CC600 derimot har sammen med Philips’ mest påkostede modeller, er at varmeelementet ikke er eksponert, noe som gjør det mye lettere å holde rent.
Håndtering
Den har et stort touchpanel med fargesymboler for hele 11 hurtigprogrammer: pommes frites, kylling, fisk, skalldyr, biff, pølser, grønnsaker, poteter, pizza, kake(?) og toast. Dessuten en knapp for damp, samt naturligvis manuell innstilling av tid og temperatur. Det store problemet er at panelet sitter på toppen av apparatet, i stedet for i fronten der det godt kunne ha fått plass. Det innebærer både at barn må stå på en stol, og at man ikke kan plassere noe oppå apparatet. Vi vet jo også at man ikke ”bør” ha noe oppå en air fryer, men alle som ikke lever i en utstillingskatalog, legger gadgets oppå kjøkkenmaskinene når det er fullt på benken.
Det finnes heller ingen app for fjernkontroll eller hjelp med tider og temperaturer. Derimot er instruksjonene på de nordiske språkene, og det er også en tabell med tider og temperaturer, noe som helt enkelt er innstillingene fra panelets hurtigvalg. Vi ville nok likevel google hvilke temperaturer og tider folk pleier å bruke og ha en liten jukselapp i nærheten.
Matlaging
Standardinnstillingen for temperaturen er 150 grader, et litt merkelig valg da det meste krever høyere temperatur. Noe de burde ha kontroll på, da alle utenom et hurtigvalg benytter høyere temperatur. Altså må man alltid begynne med å skru opp temperaturen. For å komme opp i mer normale 180 grader brukte den 3:50 minutter. Eller rettere sagt slo termostaten av ved 170 grader og så lå den og pendlet mellom 168 og 182 grader, et ganske stort spenn.
Som tidligere antydet, er vi litt skeptiske til hurtigprogrammene. Hva som vekselvis kalles ”kake” og ”terte” tror vi heller er muffins. 20 minutter for pommes, mener de egne rå poteter eller ferdig fryste pommes? For en eller åtte personer? Kjøtt i 10 minutter? Er det en biff eller en beef Wellington? Nei, her må man ty til Google, sunn fornuft og erfaring. Har man det, får man naturligvis bra resultat med det meste, da vi ærlig talt aldri har prøvd en air fryer som ikke kan lage sine ting ordentlig.
Denne modellen har dessuten en liten vanntank på baksiden for at man kan ”øke fuktigheten”. I noen tilfeller gir det et bedre resultat, men man skal ikke tro at vi snakker om damptilberedning. Som OBH Nordicas 3in1 med dampfunksjon, som faktisk kan tilvirke grønnsaker med bare damp. Panasonic akter seg vel for å kalle det damptilberedning.
Konklusjon
Panasonics første inntog på air fryer-området er for det meste vellykket, da det er et pent apparat som ikke tar mye plass på benken til tross for sin kapasitet. Vi liker også at den har et vindu slik at man kan se om det er på tide å ta ut maten, uten å måtte slippe ut varmen. Derimot er det plass til forbedringer til neste modell. Fremfor alt burde kontrollpanelet sitte lett tilkommelig på fronten, og så vil vi faktisk helst slippe å håndvaske kurven etter bruk.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser