Kunne du tenke deg litt kvalitetskunst til å pynte opp stueveggen med? For eksempel en Van Gogh?
Hvis du ikke har en milliard kroner liggende til å realisere drømmen, har Netgear et noe mer tilgjengelig tilbud i form av Meural Canvas II, som best kan beskrives som en nettkoblet digital bilderamme. I slekt med de små digitale fotogrammene som kan fås til noen hundrelapper i elektronikkbutikkene – men betydelig mer luksuriøs.
Som et bilde på veggen
Meural Canvas II fås i to størrelser, med henholdsvis 21″ og 27″ bildefelt. En treramme og en hvit passepartout rundt kompletterer illusjonen av å være et innrammet bilde på veggen.
Ser vi på den tekniske siden av saken, består Meural Canvas II av et LCD-panel av AHVA-typen, som er kjent for å gi en bred betraktningsvinkel. En 1,8 GHz ARM-prosessor utgjør hjernen i rammen. Og så er Canvas II selvfølgelig koblet til nettet. Det er her det morsomme starter.
30 000 kunstverk
For 70 dollars i året gir Netgear et kunstabonnement som gir adgang til 30 000 kuraterte bilder fra store museer verden rundt. Når abonnementet er betalt, er det fritt frem, og det er en fornøyelse å velge Da Vinci og Van Gogh til min egen private kunstutstilling. Selv om det senere skal vise seg at man ikke får med alt.
Hvis du hverken liker renessansekunst eller impresjonisme, vil kanskje utvalget av bilder fra National Geographic og Marvel friste i stedet.
Man kan naturligvis også vise sine egne bilder på Meural Canvas II. De kan lastes opp via en browser eller fra mobil-appen. Det er 8 GB lagerplass i rammen, og man kan supplere med SD-kort og USB-lager.
Rammen kan henges opp på høykant eller liggende, og den registrerer selv retningen og velger bilder i samme format. Man kan også kjøpe et oppheng som er dreibart slik at rammen kan roteres mens den henger på veggen. Det følger med både sklisikkert oppheng, vater, skruer og råplugger slik at man er sikker på at den åtte kilo tunge enheten henger stabilt. Flott.
Drilsk oppsett
Med en nettverksekspert som Netgear i ryggen hadde jeg forventet at oppsettet ville være overstått med få klikk. Men det krevde betydelig mer innsats, og en del digitale blindgater og merkelige feilmeldinger før bilderammen var oppe på det trådløse nettet, og Meural var registrert på min Netgear-konto. Den som har skrevet veiledningen og programmert grensesnittet i appen, ville ikke fått jobb i IKEAs avdeling for bruksanvisninger!
Med rammen på nettet og abonnementet på plass kan man velge og vrake mellom tusenvis av kunstverk. Den delen forløp forholdsmessig glatt. Litt vanskeligere var tilpasningen av lysstyrke og følsomhet på lyssensoren som skal få Meural Canvas II til å falle inn i omgivelsene og ligne et bilde på veggen. Både på en solskinnsdag og i et halvmørkt rom. Her lyktes det aldri helt å skjule at det er snakk om en lysende skjerm fremfor et bilde som er belyst fra annen kilde.
Glimrende bildekvalitet
Selve bildekvaliteten er til gjengjeld svært vellykket. Det er ikke antydning til trappetrinnseffekt på fargeovergangene, og selv om vi har med en forholdsvis lavoppløst skjerm å gjøre, oppleves ikke bildet som pikselert selv på nært hold.
De bildene som er lastet opp til rammens minne, vises som lysbildeshow. Det er mulig å lage «avspillingslister» til bestemte tider av døgnet, og rammen kan programmeres til å slå seg på og av på bestemte klokkeslett. Den insisterte imidlertid på å leve sitt eget liv, frigjort fra dagsplanen. Hvis man har lyst til å bla rundt i bildene, er Meural Canvas II utstyrt med en bevegelsessensor som i prinsippet kan betjenes ved å vifte med hånden foran rammen i underkant. Det virket i noen tilfeller, men ble aldri intuitivt.
Da det ikke er noe på markedet som minner om Meural Canvas II, er antallet konkurrenter begrenset. Og man kommer ikke langt på det ekte kunstmarkedet med prisen som den koster. Teknologisk ligger det imidlertid snublende nært å sammenligne med hva man får på TV-markedet. Man kan enkelt finne en 50-tommers smart-TV med nettilgang og utmerket bildevisning i 4K-oppløsning for langt mindre enn prisen på en 27″ Canvas II – som bare har Full HD-oppløsning.
Canvas II har imidlertid et svært bra panel, og skal sammenligningen bli mer rettferdig, bør den stilles opp ved siden av Samsung The Frame, som slår den på hjemmebane i kunsten å late som om den er et maleri. Spesielt når man tenker på at man kan få en 49″ Samsung The Frame for en fjerdedel ekstra. Og den kan vel å merke også brukes til å vise TV i 4K.
Verdenskunst i utsnitt
Meural Canvas II-rammen er i 16:9-format, altså samme høyde–bredde-forhold som moderne TV-skjermer. Det gir sikkert god mening når det handler om utvalget av paneler. Men det var ikke dette formatet de store bildekunstnerne oftest hadde i tankene da de malte sine verk. Her hadde gammeldags 4:3-format vært nærmere gjennomsnittet.
Uansett valg av panel vil det alltid være bilder som ikke passer inn, og bilder som ikke holder 16:9-formatet kan enten vises med sorte stolper i sidene eller i topp og bunn, eller strekkes til å passe inn i rammen. Akkurat som vi er vant med fra TV-en.
Netgear har imidlertid tatt valget på brukernes vegne når det gjelder abonnementskunsten. Bildene er nemlig ikke bare karaterte, men også beskåret så de passer i rammen. De har dermed redusert noen av kunsthistoriens mest berømte verk til dekorasjon i metermål.
Vi har forelagt spørsmålet om beskjæring av bildene for Netgear, og avventer tilbakemelding fra den avdelingen som står for anskaffelsen av innholdet.
«Bildekunsten fra museer er bare en av måtene man kan bruke Meural Canvas II på. Vi vil også bruke den til å gjøre fotokunst tilgjengelig, og vi arbeider hele tiden med teknikken og innholdet», sier Lionel Paris som er europeisk sjef for forbrukerproduktene hos Netgear. Han var ikke oppmerksom på at bildene beskjæres for å passe til 16:9-formatet.
Konklusjon
Ideen med Netgear Canvas II er sympatisk, og når man kombinerer det med muligheten for å få et stort utvalg av berømte kunstverk levert trådløst i abonnementet, kan det nesten ikke gå galt. Men det gjør det.
For det første er prisen ganske drøy når man tenker på at det tross alt handler om et 27″ FHD-panel som ikke samtidig er en TV. For det andre er 16:9-bildeformatet, og særlig den måten abonnementsbildene er beskåret for å tilpasses rammen, noe som må endres på.
Man kan rett og slett ikke klippe i Mona Lisa! Så man bør heller vise kunsten i sin helhet, og akseptere at det blir en sort eller hvit bjelke på kantene. Den muligheten får man likevel ikke, da beslutningen om beskjæringen er tatt på forhånd.
1 hendelser på “Netgear Meural Canvas II MC327”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Veldig fornøyd med dette produktet. Har hatt det hengende på veggen noen dager nå og den tar seg veldig bra ut.
Eneste negative, inkludert dette med at de klipper original malerier, er at lysstyrken er vanskelig å tilpasse alle lysforhold. Den får til tider for mye bakgrunnslys når det er mørkt i rommet, og andre ganger for lite lys når det er lyst. Mulig jeg må jobbe litt mer med innstillingene, men det er hvertfall min opplevelse så langt.