TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE TILBUD - 6 uker for kun 6 kr!

TEST: Mova P50 Pro Ultra

Fleksibelt sug til store hjem

Med HD-kamera, laserlys og intelligent kartlegging går Mova P50 Pro Ultra i krig mot smuss og flekker. Noen ganger blir det nesten for effektivt.

Av / 14.04.25 - 09:02
Mova P50 Pro Ultra

Home mener

  • Effektiv rengjøring. Logisk kartlegging og intelligent skifte mellom kart. Kraftig sug og god hovedbørste. Fleksibel mopp og sidebørste.
  • Problemer med noen typer teppekanter. Begrenset passasje. Gjenkjenner ikke alltid underlaget korrekt.

Mova er et nytt kinesisk merke på det nordiske markedet for robotstøvsugere. I desember 2024 testet vi for første gang en Mova-robot, nemlig E30 Ultra. Roboten jobber fint, men langsomt. Nå er spørsmålet om vår nye testrobot, Mova P50 Pro Ultra, kan gjøre det bedre (og raskere).

Vi har ikke å gjøre med produkter fra Dreame, men Mova-roboter ”powered by Dreame”. Familielikheten viser seg blant annet i funksjoner og appens utseende. Mye hos Mova P50 Pro Ultra ligner det du vil finne hos en robot fra Dreame. Det er bestemt ingen kritikk. Tvert imot viderefører Mova P50 Pro Ultra fordelene fra et Dreame-produkt – og så litt til.

I praksis gjør P50 Pro Ultra rent på samme smarte måte som Dreame L40 Ultra. Med sitt FlexReach-system når Mova-robotens sidebørste og den ene fleksible moppen ut i hjørner og inn under lave møbler og lavthengende skapdører.

CleanLift-systemet hos Mova P50 hever og senker sidebørste og mopp etter behov, mens tenner og kniver i Anti-Tangle CleanChop-hovedbørsten vil samle inn og ”skjære” i stykker smuss, som for eksempel hår.

Mova P50 Pro Ultra 1
Støvsugerposen og beholderen til rengjøringsmidlet sitter bak basens frontdeksel. Begge deler er, akkurat som vannbeholderne, pent gjemt vekk inne i basen. (Foto: Natasja Broström)

Mova P50 Pro Ultra har også spesielle finesser. For eksempel går roboten i krig med dørtrinn over dens offisielle klaring (2 centimeter), mens 1 cm tykke teppekanter skaper problemer. P50 er også den første støvsugerroboten jeg har testet som sluker (nesten) alt i seg og mener at et stoffteppe skal vaskes.

Annonse

Generelt sett er Mova P50 Pro Ultra en kampklar støvsugerrobot når det gjelder de huslige pliktene. Noen ganger er det nesten bare for mye.

Design og oppsett

Designen på Mova P50 Pro Ultra minner også om Dreames. Blant annet innredningen av basen. Under lokket på basens topp sitter det to beholdere. En til rent vann (hvit plast) og en til skittent vann (mørk plast). De rommer henholdsvis 4 og 3,5 liter.

Beholderne kan bare plasseres på én måte så du ikke tar feil av dem ved et uhell. I lokket sitter håndtak, så beholderne er lette å bære frem og tilbake mellom basen og en håndvask for å fylle og tømme dem.

Dessverre er beholderne utstyrt med innvendige kanter, rør og sensorer som er mottakelige for avleiringer av smuss og kalk. Tidligere var støvsugerroboters beholdere enklere, men flere funksjoner krever åpenbart mer utstyr.

Mova P50 Pro Ultra 2
Selv om Mova ikke er Dreame, ligner designen på de to robotstøvsuger-merkene hverandre. Blant annet beholderne på basens topp som passer inn i hverandre. (Foto: Natasja Broström)

For eksempel har Mova P50 Pro Ultra en sensor som registrerer mengden av kalk, og forteller via appen når filteret i beholderne skal renses eller skiftes. Hvordan du skifter et filter, fremgår av den medfølgende papirmanualen.

Bak basens frontdeksel sitter den pre-installerte støvsugerposen på 3,2 liter. Det er en ganske stor pose som gjør P50 Pro Ultra velegnet til barnefamilier og/eller familier med kjæledyr. Nye poser koster cirka 365 kroner for en pakke med ti.

Til høyre for posen sitter beholderen til rengjøringsmidlet. Mova P50 Pro Ultra leveres med en beholder på 200 ml. Toppen på beholderen har, som hos Dreame, en litt skrå tut som gjør påfyllingen enklere.

Les også TEST: Roborock Saros 10 Roborock Saros 10 er den nyeste toppmodellen fra Roborock, og kan takket være sitt pene ytre og kloke indre være en av årets beste robotstøvsugere.

Mova P50 Pro Ultra doserer automatisk til robotens lille vannbeholder, eller når moppene blir rengjort i basens bunnpanne. Under mopperengjøringen, eller når moppene blir fuktet, blir middel og rent vann tilført via 10 dyser på hver sin side av karet. Dermed blir rent vann og såpe jevnt fordelt ut i karet.

Tilsett midlet i beholderen og la basens sensor avgjøre mengden. Forvent en pris på 335 kroner for en liter rengjøringsmiddel.

App og kartlegging

Last ned appen MovaHome ved å skanne QR-koden under robotens vippelokk og koble Mova P50 til nettverket. Den delen fungerer (for meg) som vanlig uten problemer. Klikk på ikonet med et kart og en penn (på høyre side av appens startside) for kartlegging.

I første omgang sendte jeg Mova P50 Pro Ultra av sted for å kartlegge mine to stuer på cirka 60 m2. De er forbundet uten dørtrinn. Dermed kunne jeg bedre fokusere på å teste rengjøringen uten en eventuell slåsskamp med dørtrinn.

Mova P50 Pro Ultra 3
Mova P50 kan finne på å flekkrengjøre utenfor en sone (blå firkant). Ved hjelp av smart kartlegging nådde Mova et bad som ellers har høyt dørtrinn. (Skjermbilde: iOS)

Appens to linker på bunnen av skjermen åpner henholdsvis innstillingene og brukerprofilen din. Under ”enhet” justerer du for eksempel sugestyrke, moppenes fuktighet (noe nytt i forhold til Mova E30 Ultra) og aktivering av den fleksible moppen og sidebørsten.

P50 er hverken raskere eller langsommere til kartleggingen enn andre roboter jeg har testet. Det tok under 10 minutter å kartlegge mine to stuer. Det vil si fra roboten ble sendt av sted til den returnerte til basen og oppdaterte kartet.

Legg til møbler, og klikk på kartikonet med et øye for å justere hvordan kartet presenteres. For eksempel om du vil ha det vist i 3D. Å legge til møbler krever en sikker finger på skjermen, da møbelikonene er veldig små. Ergerlig at sensorer og kamera (når de er slått på) ikke kan avlese typen og størrelsen på boligens møbler.

Etter første kartlegging åpnet jeg alle dørene og sendte Mova P50 Pro Ultra av sted igjen. Denne gangen fanget sensorene opp nye rom og la dem til på kartet etter hjemkomst til basen.

Mova P50 prøvde krefter med dørtrinnene, som er mellom 2 og 3 centimeter i høyden. Forbløffende nok overvant roboten de fleste trinnene, selv om dens maksimale grense er 2 centimeter.

Les også TEST: Dreame X50 Ultra Complete Dreames avanserte flaggskipmodell gjør mye riktig, og klarer alle dørtersklene takket være løftebenene sine. Tidligere effektive features har imidlertid blitt mer slurvete, og rengjøringen av tepper svikter.

Jeg forbarmet meg over robotens anstrengelser, og byttet til funksjonen kartstyring i flere etasjer. Hvert nytt registrerte rom eller område la jeg til som en ny etasje. Du kan bære roboten over alle utfordrende dørtrinn (eller trapper) den treffer på turen, eller fra start plassere roboten i det relevante rommet eller området og så aktivere den.

Mova P50 skifter automatisk mellom kartene, og det aktuelle rommet eller området i hjemmet blir bare oppfattet som en ny etasje. Rent juks, da jeg bor i en enetasjes leilighet.

FlexReach i hjørner og mellomrom

Mova P50 Pro Ultra er utstyrt med mye av det som har begeistret meg ved Dreame. Blant annet fleksibel mopp (AI MopExtend) og sidebørste (AI SideReach). Begge deler inngår i det såkalte FlexReach-systemet. Ute på oppgave registrerer robotens kamera og sensorer hjørner, innhakk og lave mellomrom. Deretter blir systemet aktivert.

FlexReach forlenger sidebørstens arm med opptil 2,5 centimeter, mens moppen når opptil 4 centimeter ut fra robotens chassis. Dermed kan moppen og børsten nå inn under for eksempel lave møbler og løsthengende skapdører.

Ved hjelp av FlexReach fikk jeg støvsuget og moppet langs kanten inne under mitt kinesiske skap. De veldig lave benene gjør at skapet har et mellomrom på cirka 1 centimeter mellom gulvet og skapets underkant.

Mova P50 Pro Ultra 4
Med fleksibel mopp og sidebørste når Mova P50 inn under et lavt skap. FlexReach-funksjonen aktiveres når roboten finner mellomrom mellom 1 og 8 centimeter i høyden. (Foto: Natasja Broström)

Robotens sensorer registrerer også underlag og typer smuss, og justerer rengjøringen. For eksempel sugestyrke og ekstra støvsuging. Sidebørsten løfter seg opptil 1 centimeter i møte med fuktig smuss så det ikke blir skubbet med rundt hvor det akkurat er blitt gjort rent.

Mova P50 Pro Ultra 5
Små, lette teppefibre kan utfordre en støvsugerrobot. Movas intelligente gjenkjennelse av smuss og sugestyrken på 19 000 Pa gjorde en perfekt jobb. (Foto: Natasja Broström)

Etter å ha skåret til et lite stykke sisalteppe sendte jeg Mova P50 av sted for å suge opp restene etterlatt på gulvet. Alle fibre og annet lo ble samlet opp. Etterpå foreslo Mova P50 at det nettopp rengjorte området kunne være et teppe. Det er på en måte både riktig og galt. Jeg avslo imidlertid appens forslag.

CleanLift og Anti-Tangle CleanChop

Andre ganger venter sensoren ikke på brukerens input og justering, men går all in på egenhånd. Blant annet på stoffteppet på gangen. Smuss hadde åpenbart hopet seg opp, så Mova P50 mente ikke at ekstra støvsuging (intens flekkrengjøring) i noen områder av teppet var nok. Så nå fikk teppets luv på 1 centimeter også en tur med moppene.

Mova P50 Pro Ultra 6
Etter å ha skåret til et sisalteppe satte jeg Mova til å rengjøre området som en sone. Mova rengjorde også utenfor sonen når robotens sensor støtte på annet smuss. (Foto: Natasja Broström)

Nå er kunststofftepper neppe det verste moppen kan gå løs på, men underlaget kunne jo vært kostbart og ikke fullt så egnet til en tur med to roterende mopper. For eksempel et silketeppe.

CleanLift-systemet får Mova P50 til å løfte moppene 1 centimeter når roboten treffer på for eksempel teppekanter. Det virket da roboten ville over den cirka 1 centimeter høye påsydde stoffkanten på sisalteppet i stuen.

Stoffteppet i gangen (uten påsydd stoffkant) var derimot en utfordring. Sensor og kamera oppfattet listen på en skapsokkel og det cirka 1 centimeter høye teppet som en hindring. I appen ba jeg roboten om å ignorere hindringen. Mova P50 tok sats et par ganger og kom inn på stoffteppet. Etter det gikk alt fint.

Mova P50 Pro Ultra 7
Mova skifter automatisk mellom flere kart. Fleksibel mopp og sidebørste skal aktiveres i appen. En sokkel og teppekant forvirret roboten, men jeg ignorerte ”hindringen”. (Skjermbilde: iOS)

Hovedbørsten heter Anti-Tangle CleanChop. Normalt er jeg skeptisk overfor den type navn, men i dette tilfellet passer det. Hovedbørsten suger opp og ”chopper” stort sett alt uten å ha noen problemer med det.

Etter en malerjobb hadde jeg oversett en 20 centimeter lang maskeringstape. Mova P50 slurpet fornøyd plasten i seg. Jeg skyndte meg å sette roboten på pause for å redde plasten ut av støvkammeret. Et stykke plast kan forårsake ødeleggelser. Både inne i roboten, men også når plasten blir sugd ut av kammeret og inn i basen.

Mova P50 Pro Ultra 8
Et langt stykke tynn plast endte opp i mindre biter. Hovedbørstens “tenner” skiller smuss som for eksempel hår. Små kniver skjærer smusset i stykket. (Foto: Natasja Broström)

Da jeg åpnet robotens støvkammer, lå plasten hakket i mindre stykker. Jeg sjekket hovedbørsten og dens valse. Ingen plast satt fast noen steder. Alt var havnet i kammeret. Imponerende.

Konklusjon

Samlet sett ufører Mova P50 en glimrende omgang rengjøring. Sensorene justerer sugestyrken etter forholdene, og kan på den måten utføre intelligent flekkrengjøring. Noen ganger er roboten litt vel ivrig og vil moppe tepper. Mopping av stoffteppet mitt er også hardt for de to moppene, og Mova P50 lød som et knurrende rovdyr.

Da vi testet Mova E30, tok det 139 minutter å støvsuge og moppe 55 m2. Mova P50 brukte cirka 2 minutter per kvadratmeter på å moppe og støvsuge. For eksempel tok de to stuene mine på cirka 60 m2 omkring 120 minutter. Altså en litt bedre tid målt i hastighet.

Roboten kan automatisk skifte mellom opptegnede kart. Funksjonen er smart hvis hjemmet ditt er på flere etasjer, så roboten ikke fritt kan trille rundt i boligen.

Mova P50 Ultra Pro er en fin og effektiv robotstøvsuger til større hjem og familier, men den er imidlertid litt hardhendt med møblementet.

Karakter
Mova P50 Pro Ultra
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Sta og stokk døv

Minimalistisk kombiskap

Smart app former frisyren

Virkelig smart overvåkningskamera

Kombinasjonen av høy sugekraft, pen design og AI er en vinner

Maskinen for den store familien

Full kontroll både dag og natt

Gi liv til stuen med farger og striper

Bra trådløs allround-støvsuger

Den minste kapselmaskinen på markedet?

Google ødelegger for Motorola

Luksusrengjøring med skjønnhetsflekker

Lyd & Bilde