For de fleste er oppvarming av boligen den største delen av strømregningen. Særlig om vinteren når utetemperaturen synker. Da tikker det i termostater i det ganske land, i takt med alle ørene som renner inn til strømselskapene.
Siden de færreste liker å fryse, betyr vinteren gjerne mye høyere strømregninger. Men skrur man ned termostatene 1 til 2 grader, kan man spare litt penger uten at det blir svinkaldt i hjemmet. En annen løsning er å installere varmepumpe som sirkulerer varmen i hjemmet, montere solcellepanel på taket der det er mulig, eller skaffe seg smartere styring av varmen.
Det siste er desidert rimeligst, selv om varmeovner med smartstyring, koster litt ekstra.
En bonus med smartstyring av varmen, er at man kan stille inn varmen i forskjellige rom, til forskjellige dager og tider, og sånn kan man senke strømforbruket i hjemmet. Uten at noen må fryse.
Man trenger en smart ovn, som denne fra norske Mill, Mill Invisible WiFi 700W. En panelovn med 700 watts effekt, som har innebygget smartstyring via en app. Panelovnen som kan leveres med alt fra 400 til 2000 w effekt, og i sort eller hvit lakk – med eller uten glassfront – styres enkelt med en oversiktlig app på mobilen.
Mill Norway appen
Den samme appen kan styre flere Mill-ovner over WiFi. Både panelovner og frittstående ovner. Man kan se i appen, hvilke Mill-ovner som støttes. Har man ikke en Mill-ovn med Wi-Fi, eller en eldre ovn fra Mill uten WiFi, kan man kjøpe en såkalt Smart Socket. Den plugges mellom veggkontakten og støpselet og gir deg trådløs styring av ovnen over nettverket hjemme.
Appen kan også styre Mills inneklimasensor, og Mill-appen kan integreres i enkelte strømselskapers app, hvor man kan styre oppvarmingen etter strømprisen.
PID-kontroll
Mill-ovnen har en annen ting som kan spare strøm, og penger. Nemlig en såkalt PID-kontroll. Enkelt fortalt er det en smartere strømstyring, som i motsetning til for eksempel en reléstyrt termostat som klikker når den slår av og på strømmen, senker effekten når temperaturen er nådd. Uten å slå av strømmen sånn som en termostat gjør.
Slik unngår ovnen å bli kald når termostaten slår av strømmen til varmeelementet. Samtidig behøves det ikke full effekt for å varme opp til ønsket temperatur når temperaturen synker og termostaten slår inn igjen. Resultatet er jevnere varme og redusert forbruk.
Brukervennlighet
Den 65 cm brede 700 w panelovnen, kan også monteres på baderom, siden den er IPX54-sertifisert, og er veldig enkel å montere. Veggbraketten løsnes fra baksiden av ovnen ved å vri på to plastskruer. Deretter måler man bare opp hvor panelovnen skal monteres, skrur veggbraketten fast med de medfølgende skruene, og hekter ovnen på braketten.
Last ned appen og velg å legge til en ny enhet, så følger man bare anvisningene i appen, og 10 minutter etterpå har man installert ovnen både fysisk, og i appen. I mitt tilfelle dukket det også opp en fastvareoppdatering, og etter tilkoblingen til nettverket via Bluetooth, var det klart til å sette opp varmestyring i appen.
Der kan man stille temperatur, dag- nattsenking på ulike dager og til ulike tider. Selve tidsinnstillingene kan fortone seg som en litt nitidig prosess siden grensesnittet i appen får noen betjeningsmessige utfordringer på en liten mobilskjerm.
Men man venner seg raskt til det.
I appen kan man styre alle enhetene hver for seg, eller alle enhetene i ett rom. Sånn at man for eksempel kan velge stue, og styre alle ovnene sammen. Programmer kan lages individuelt for rommene slik at soverommet har et eget program som styres uavhengig av stuen.
Det er verdt å merke seg at Mills smartstyrte ovner, også kan integreres i Apple HomeKit, Google Home eller med Amazon Alexa, når en fremtidig oppdatering kommer som integrerer den nye Matter-protokollen for smartstyring i Mill-appen. Da kan man bruke én og samme app på smartprodukter fra ulike produsenter.
Konklusjon
Med smartstyring via en app på mobilen, har Mill gjort det enklere å styre varmen i hjemmet. Men det er ikke til å komme fra at WiFi-versjonene av Mills varmeovner, koster mer enn konvensjonelle ovner. Tar man dog i betraktning at man samtidig kan spare penger, blant annet med PID-kontroll av varmestyringen i stedet for en konvensjonell termostat, kan investeringen i Mill-ovner være vel verdt pengene på sikt. Det er i nemlig ikke vanskelig å spare penger med smartere styring av oppvarmingen i hjemmet.
6 robotstøvsugere
Robotstøvsugeren – Guds gave til alle hjem?
I 2015 ble robotstøvsugeren årets julegave, og etter å ha vært et produkt som først og fremst lokket teknisk interesserte, er nå robotstøvsugeren noe som finnes i mange hjem.