Hvis du også har begynt å drikke plantemelk de senere årene, er du med på trenden.
Både i Norge, Sverige og Danmark har salget av plantedrikker steget betraktelig de seneste årene. I Danmark har salget ifølge Coop økt med 500 prosent siden 2015, og i Sverige omsettes det ifølge en rapport fra Nielsen IQ plantedrikker for hele 975,5 millioner kroner årlig. I Norge viste den nasjonale folkehelseundersøkelsen i 2021 at 62 prosent av befolkningen hadde endret kosten i en mer klimavennlig retning.
Det er med andre ord et glohett marked Milky Plant prøver å markedsføre seg i, og vi har derfor vært spente på å få fingrene i den veganske melkemaskinen. Den selges utelukkende av produsenten selv på sin egen hjemmeside. Imidlertid med fri levering til store deler av verden.
Førsteinntrykket av Milky Plant ferdig utpakket, er positivt. Maskinen er kritthvit med sølvfargede detaljer, den har avrundede former, og den vil kle de fleste kjøkkenbord. Den ligner ikke andre maskiner vi kjenner – men faktisk minner den en del om de maskinene for morsmelkerstatning som har dukket opp de siste årene, men det er jo også en viss familiær forbindelse.
Slik fungerer den
Milky Plant har tre forskjellige kamre. På baksiden sitter vanntanken, som skal fylles med vann. Den rommer knappe literen, som jo ikke er så mye, men det gir mening at man fyller den med iskaldt vann hver gang, fremfor å lage stuetemperert plantedrikk.
Øverst er kvernen hvor ingrediensene helles i. Man blir overrasket over hvor lite det faktisk skal til for å lage en hel flaske plantedrikk. Bare 80 ml til 500 ml vann. Det følger med en praktisk skje til målingen.
Like over tuten sitter filteret som er ekstremt finmasket. Det er her massen blir samlet opp, og Milky Plant oppfordrer til at man ikke kaster den, men bruker den til å bake cookies med. Hjemmesiden deres er full av oppskrifter.
Når man slår på maskinen, kverner Milky Plant ingrediensene, suger opp vann og blender det sammen. Deretter presses blandingen gjennom filteret, og det er virkelig trykk. Drikken kommer skummende ut, og massen er nesten tørr når man tømmer filteret.
De første eksperimentene
Vi starter med å lage en flaske havredrikk, som utelukkende består av havregryn og vann. Billigere og enklere blir det ikke. Maskinen kverner og brummer, og etter tre minutter er flasken full av lys havredrikk.
Hvis du selv har prøvd å lage plantedrikk med en blender og et osteklede, så vet du at filtrering er en utfordring. Det kommer alltid grums med, og her viser Milky Plants filter virkelig sin verdi. Det er minimalt med grums i munnen når vi smaker på havredrikken. Til gjengjeld smaker den av vann og havre, og er altfor utvannet til å kunne brukes i en kopp kaffe.
Neste forsøk er med mandler, og det viser seg, ikke overraskende, at mandlenes naturlige innhold av olje gjør drikken mer kremet og langt mer behagelig i munnen. Familiens niåring får mandelmelken over havrefras til frokost, og innrømmer at det smaker skikkelig godt.
Men for å få en virkelig smakfull drikk må det litt sødme og salt i også.
Kreative smaker
På Milky Plants hjemmesider lokker de med oppskrifter og ideer til drikker med forskjellige smaksgivere i, så nå starter vi for alvor med å brygge løs.
Vi lager tykk og kremet mandelkakaomelk med dadler, litt salt og ristet kokos.
Vi lager mandelmelk med matcha.
Og vi lager hasselnøttmelk med ahornsirup og litt flaksalt.
Den siste varianten er en klar vinner. Drikken smaker nesten som flytende praliner, og er milevis foran noe man kan kjøpe i en kartong på supermarkedet.
Med Milky Plant kan man få bukt med restene av tørrvarer som gjemmer seg i et kjøkkenskap. I vårt skap er det for eksempel kakaonibs og kokosflak som vi ikke har hatt hjerte til å kaste, men heller ikke får brukt. Den slags er perfekt til å kaste i Milky Plants kvern og trylle om til velsmakende drikke.
Opplevelsen
Det krever litt øvelse å få kontroll på å skru de forskjellige delene sammen og fra hverandre, og det er også litt mer komplisert enn for eksempel å putte en kapsel i kaffemaskinen og trykke på en knapp.
Og så er det rengjøringen som må foretas med veldig jevne mellomrom. Det hjelper imidlertid betraktelig at Milky Plant har sitt eget renseprogram som tar hånd om den innvendige delen.
Det tar omkring tre minutter å brygge en flaske med plantedrikk, og maskinen teller ned under hver av de tre prosessene den skal gjennom: kvern, blend, filtrer.
Rene produkter
Journalisten bak denne bylinen bruker som regel plantedrikk i kaffen, og jeg har smakt stort sett samtlige produkter som finnes på markedet. Det går igjen at produsentene ofte tilsetter salt, en form for olje og et bindemiddel, som holder drikken homogen. Og så blir de jo naturligvis fylt på kartonger, transportert ut til butikkene, og i de fleste tilfeller oppbevart på kjølen.
Med Milky Plant får man et langt renere produkt, og når maskinen først er kjøpt, er det penger å spare. Det koster ikke mye for hverken ingredienser eller energi å brygge en halv liter drikke, og den kan selvsagt lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet i den glassflasken som følger med maskinen.
Konklusjon
Som maskin betraktet, fungerer Milky Plant, og den holder hva den lover. Det er morsomt å eksperimentere med forskjellige smaker og ingredienser, og sammenlignet med andre metoder til hjemmelaget plantedrikk er den desidert overlegen.
Men har Milky Plant potensial til å bli en av de maskinene som ender på maskinkirkegården bakerst i skapet? Ja, det har den. For den er ikke tidsbesparende, og stiller krav til at du virkelig vil ha og bruke den.
Funksjonelt har vi imidlertid ikke mye å utsette på den, og derfor mottar Milky Plant fem velfortjente stjerner.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser