Intelligent belysning er blitt allemannseie. Det mest populære varemerket i den forbindelse er Philips Hue, men også IKEA har meldt seg på med sin TRÅDFRI-serie, som inkluderer mange forskjellige typer rimelige smarte pærer.
Philips Hue, IKEA TRÅDFRI og de fleste andre intelligente belysningssystemer har til felles at en sentral enhet, normalt kalt en hub eller bridge, så å si leder og fordeler arbeidet mellom de smarte pærene. Hub-en kobles til routeren, og er dermed broen til det trådløse nettverket, mens kommunikasjonen mellom hub og de enkelte pærene foregår via ZigBee.
Når laptopen, mobilen og/eller smart-TV-en kobles trådløst til hjemmenettverket ditt, skjer det via den åpne kommunikasjonsstandarden 802.11, også kjent som Wifi. Denne standarden er som et felles språk alle enhetene dine forstår. Og det er fordi enhetene kommuniserer via 802.11 at de kan snakke sammen – og med resten av verden – via internett.
På samme måte er ZigBee en åpen kommunikasjonsstandard spesielt beregnet til Smart Home-produkter. Det er typisk trådløse enheter med lavt strømforbruk – som LED-pærer, sensorer og kontakter – som kobles sammen via ZigBee.
ZigBee støttes av de fleste Smart Home-produkter, og tillater derfor integrasjon av enheter fra mange forskjellige produsenter.
Men Kasa Smart Light Bulb fra den kinesiske produsenten av nettverksteknologi, TP-Link, kan du koble direkte til ditt tråløse hjemmenettverk via Wifi, uten bruk av spesiell hub, noe som gjør oppsettet av hver enkelt pære like lett som å klø seg i nakken.
Det er bare å laste ned Kasa-appen til mobilen, skru pæren i en lampe, og så pare pæren med nettverket. Voila, så er du i gang.
Mobilen har kontroll på alt
Kasas app er oversiktlig og brukervennlig. Avhengig av produkttype (her har vi testet en Multicolour-utgave av Kasa Smart Light Bulb, men vi prøvde også en såkalt dimmebar-utgave som er billigere, men som hverken støtter flere farger eller fargetoner) kan du stille inn pærenes (appen støtter tilsynelatende et ubegrenset antall pærer) lysstyrke, samt fargetone og -temperatur. Det er også mange muligheter for å tidsinnstille forskjellige hendelser (slå på eller av lyset, skru ned eller opp for lysstyrken, etc.). Man kan også opprette diverse «smart actions», så lyset for eksempel slår seg på hvis en tilknyttet sensor registrerer bevegelse i et bestemt rom, etc.
En liten ekstra detalj ved appen er at den overvåker hver enkelt pæres energiforbruk i kWh. Samtidig sammenligner den med hvor mye energi en tilsvarende helt alminnelig 60 W-pære ville ha brukt på samme tid.
Klar til stemmestyring
Kasa Smart Light Bulb har en god lysstyrke på 800 lumen, og du kan regne med en levetid på mellom 15 000 og 25 000 timer, avhengig av bruksmønster.
Pærene kan stemmestyres via både Amazon Alexa og Google Assistant. Til gjengjeld støttes ikke Apple HomeKit, noe som er en strek i regningen, da Kasa-produktene dermed ikke kan styres via Apples Hjem-app og heller ikke via Siri. Det krever i hverfall en vanskelig omvei via IFTTT, som imidlertid støttes.
Konklusjon
Men hvis du ikke er gift med en rekke Apple-produkter, kan Kasa Smart Light Bulb absolutt anbefales som et godt alternativ til for eksempel Philips Hue. De krever ingen hub, er raske å installere og lette å betjene. Samtidig betyr støtten av både Amazon Alexa, Google Assistant og IFTTT at de smarte pærene lett kan integreres i eksisterende smarte hjem-oppsett, og uten problemer styres med stemmen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser