Jackery er et navn du bør lære deg, dersom du er interessert i reservestrøm. Med hovedkontor i California men fabrikk i Kina, er de en konkurrent til EcoFlow – som er markedsledende i sektoren. Jackery har strømstasjoner i alskens størrelser, og kan anbefales folk som vil sikre sine elektriske apparater mot strømbrudd, eller som vil drive sine elektriske verktøy ute i skogen eller andre steder. Gjerne med solcellepaneler som energikilde.
Sett i forhold til Jackerys andre produkter er Explorer 100 Plus en knøttliten strømstasjon, laget for å kunne bli med overalt, enten det er på hyttetur, fjelltur, stranden eller på backpacker-reise.
Eller er det en gigantisk nødlader?
Men i stedet for en knøttliten strømstasjon kan man også velge å se på Explorer 100 Plus som et digert nødbatteri. Det har nemlig nøyaktig de samme funksjonene, for her får du ikke vekselstrømutgang eller noen form for appstyring for kontroll av strømmen.
Vekten er så vidt under kiloen, og kapasiteten på 99,2 Wt (31 000 mAt) er akkurat innafor det som er lov å ta med ombord i håndbagasjen på fly. Det betyr at du kan lade opp en Google Pixel 8 Pro eller Samsung Galaxy S23 Ultra fem ganger og en iPhone 15 Pro Max nesten seks ganger. iPad Pro kan lades 3,4 ganger, mens typiske gaming-laptoper får du ladet nøyaktig én gang. Fordi de holder seg til det samme lovverket som nødladeren Jackery Explorer 100 Plus, nettopp for å få lov å bli med på fly.
2000 ladesykluser
Batteriet er av typen LFP, som har lavere fare for eksplosjon eller overoppheting, enn et vanlig litium-ion-batteri. Det er også garantert å holde i over 2000 ladesykluser, før kapasiteten reduseres til under 80 prosent. Betryggende, da vanlig litium-ion typisk ofte bare varer rundt 500 sykluser.
Tilkoblinger
To USB-C-porter gir begge 100 watt hver. Om du bruker begge samtidig, er likevel den samlede effekten bare 110 watt. Det er likevel nok til rask opplading av både nettbrett, bærbare PC-er og nyere mobilmodeller som støtter hurtiglading. En ekstra USB-A-port på 18 watt i tillegg dekker eldre telefoner og enheter uten USB-C.
Den innebygde LCD-skjermen holder deg kontinuerlig orientert om gjenstående batterikapasitet og estimerte gjenværende ladetimer.
Savner 230V utgang
På en lader som denne må jeg si jeg savner en 230V utgang med vekselstrøm. Jeg er klar over at en innebygd inverter gir noe varmetap i konverteringen, og at nødladeren for hånden blir i knappeste laget for de fleste kilder som bruker 230V. Men siden det fremdeles er endel laptoper, 5G-rutere og annet utstyr som bruker en annen type strømplugg enn USB-C, så ville de nyte godt av en slik utgang – slik at de kunne bruke sin egen strømforsyning.
De tre USB-portene er likevel tilstrekkelig for alle typiske mobilladebehov i friluftsliv og på reise, og det er bare unntaksvis at jeg savner noe annet.
Lading med solceller
Jackery gjør et poeng ut av at strømstasjonen kan lades opp via et solcellepanel, som et alternativ til en USB-C-lader. Men siden man kan gjøre det samme med alle andre nødladere også, ser jeg ikke helt behovet for å understreke dette. Rent bortsett fra at Jackery også tilbyr solceller, da.
Jeg har fått med et SolarSaga 40W panel til å teste med, men nå på vinterstid får man ikke noe utbytte av dette. Panelet kan stå tilkoblet i flere dager uten å nevneverdig ha gjort noen stor jobb med å fylle batteriet.
Jackery Explorer 100 Plus i praksis
Min egen erfaring med produktet er at det fungerer etter hensikten. Jeg liker skjermen som viser inngang- og utgangseffekt til enhver tid, og gjenværende batterikapasitet.
Formfaktoren er veldig fin når noe står tilkoblet, for produktet står fullstendig stødig. Det er derimot ikke spesifisert værbestandig, så vær forsiktig når du skal bruke det utendørs.
For å sammenligne tar jeg frem Chargeasap Flash Pro Plus, som har en meget mindre formfaktor. Med kabinett i aluminium er den ikke like motstandsdyktig mot riper, og jeg kan tenke meg den tåler fall dårligere. Den har et batteri med en porsjon grafén i elektrodene, for høyere energitetthet, men har med sine 92,5 Wt likevel noe lavere kapasitet enn Jackery-batteriet. Derimot har Chargeasap en ekstra USB-C-utgang, de tre utgangene rangerer fra 20-100 watt, og en USB-A-utgang gir inntil 50 watt.
I tillegg har den innebygd trådløs Magsafe-lader til iPhone og dessuten en egen magnetisk lader til Apple Watch. Displayet viser individuell effekt på samtlige utganger i bruk, samt gjenstående kapasitet og dessuten temperatur på batteriet.
Chargeasap-laderen er på sin side 50 prosent dyrere, så sett i lys av hva de begge tilbyr, mener jeg Jackery er det bedre kjøpet.
Konklusjon
Explorer 100 Plus er den soleklart minste strømstasjonen Jackery tilbyr. Likevel er den meget kapabel til nødlader å være, med en kapasitet akkurat innenfor lovverket for hva du kan ha med ombord på fly.
Alt i alt leverer Jackery Explorer 100 Plus solid ytelse, batterikapasitet og bærbarhet til en overkommelig pris. Størrelsen er kompakt nok og vekten lett nok til å være et godt alternativ for å ha med seg ekstra strøm på farten. Om du derimot ikke har spesielt batterihungrige dingser, eller du ikke skal være lenge borte om gangen, kan det godt hende du vil ha noe i lommeformat.
Vi savner kanskje en integrert stikkontakt, men du får USB-lading med heftig kapasitet til de fleste moderne behov (over 100 watt). Batteriet er også solid bygget, og tåler flere sykluser enn normalt. Et sterkt anbefalt tilbehør til folk på reise eller bare generelt teknologiinteresserte friluftsmennesker.
Kjøpte denne og en større variant (Jackery 1000 Plus Pro) for å bruke som nødstrøm. Må si jeg er imponert over byggkvalitet.
Anbefales å kjøpe med solcellepanelet som ekstrautstyr for bruk på tur.
Veldig godt produkt. Anbefales til alle som liker å jobbe fra hvor som helst!