TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iRobot Roomba Combo J9+

iRobot har blitt voksen

En robotstøvsuger med en prislapp som får meg til å dobbeltsjekke informasjonen to ganger. Dette må jo bare bli bra.

Skrevet av / 17.06.24 - 08:56
iRobot Roomba Combo J9+

Home mener

  • Pen. Bra på å unnvike hindringer. App på de nordiske språkene.
  • Prisen. Mangler visse ”selvfølgeligheter”.

Åsa Warme Hallén

På slutten av 2023 laget jeg en gruppetest av robotstøvsugere der iRobot Combo J5+ var en av deltakerne. Jeg ble ikke imponert.

Nysgjerrig pakker jeg ut og installerer iRobot Combo J9+ for å se hvordan utviklingen har vært.

iRobot Roomba Combo J9+
iRobot er sjenerøs med tilbehørene. Jeg får to moppeduker, en ekstra sidebørste samt et ekstra filter. (Foto: Åsa Warme Hallén)

iRobot Combo J9+ er en fryd for øyet, eller ja, selve støvsugeren er sant nok ikke like pen som J5+; den ser ut som en hvilken som helst støvsuger, men basestasjonen har en pen overside av tre som den ikke trenger å skamme seg over. Støvsugeren er så pen at den får navnet iSnygg. Prislappen får meg derimot til å sette morgenkaffen i halsen – dette må virkelig være noe utover det vanlige!

Les også 10 råd og tips: Slik kjøper du den riktige robotgressklipperen Produsentene sender konstant nye og mer avanserte roboter på markedet, men hvilken er den rette for hagen din? Her er sjekklisten for deg som er på jakt etter den perfekte robotgressklipperen.

Å installere og komme i gang er smidig og enkelt. Appen iRobot Home er lett å forstå og bruke, selv om den fortsatt har litt å gå på når det gjelder tilpasningsmuligheter.

En støvsuger med en så stor basestasjon er umulig å gjemme bort under et møbel. Den er ganske stor og klumpete, men takket være at den er så stilig og pen, føles den likevel ok å ha plassert i oppholdsrommet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Av en eller annen grunn velger iRobot ikke å avsløre sugekraften støvsugerne deres har. Litt kryptisk angir de «x antall % mer enn tidligere produkter», men ettersom ingen av deres produkter har angitt sugekraften i sine spesifikasjoner, føles det hele litt merkelig.

Annonse

De vegrer seg også for å oppgi hvilket lydnivå produktene har. Jeg husker at jeg ved et tilfelle fikk forklaringen at det ikke spiller noen rolle, ettersom man likevel ikke er hjemme når robotstøvsugeren jobber! Noe som var en umåtelig dum forklaring i mine ører. Men det er i alle fall den veien iRobot har valgt å gå.

iRobot lucka 1 iRobot lucka 2
<
>
De støvsugerne jeg testet som har hatt vanntank i basestasjonen, har alltid hatt et lokk som jeg løfter på for å komme til tanken. iRobot har i stedet valgt en luke som man åpner som en dør. Kanskje har man et ønske om å være annerledes? Problemet med denne løsningen er at passformen blir veldig viktig. Og på mitt eksemplar blir det ikke skikkelig bra; det kreves litt triksing og ekstra justering for å kunne stenge luken. Nå er det jo ikke nødvendig å åpne luken mer enn hver 60. dag, men likevel. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å bruke i hverdagen

Jeg er veldig glad for at man endelig kan legge inn no-go-soner og virtuelle vegger dit jeg ikke vil at støvsugeren skal gå. Derimot er det fortsatt litt utfordrende for tålmodigheten å gjøre egne rominndelinger. Men noe skal vel personene som sitter på utviklingsavdelingen ha å gjøre i fremtiden, tenker jeg.

Når jeg endelig har fått orden på kartet slik som jeg vil ha det, kan jeg enkelt gå inn i appen og få iSnygg til å rengjøre spesielle områder. Der fremgår også omtrentlig tidsforbruk samt hvilken type rengjøring jeg har valgt. (Skjermdump fra app)

I appen kan jeg velge om iSnygg skal gjøre rent i en eller to omganger, eller om jeg vil at den skal gjøre rent etter romstørrelse. iSnygg er smart, og jeg merker at den blir raskere og mer effektiv etter hver rengjøringsperiode.

iRobot Avslutat jobb iRobot Avslutat jobb med hinder
<
>
Jeg får også informasjon om hvor stort område som har blitt rengjort, om det har vært ekstra skittent noen steder, hvor lang tid det har tatt, og bilder over hvilke hindringer som har vært på veien. (Skjermdump fra app)

Her finnes også hindringsidentifisering – som faktisk fungerer. Jippi! Ved tidligere test har både kattenes matskåler og leketøy blitt overkjørt, men iSnygg navigerer stilig mellom hindringer, og selv om det hender at den kjører mot en vegg eller et stolben, er det slett ikke med samme kraft som tidligere modeller. Herlig når utviklingen går den rette veien.

Her har jeg sølt kaffe. Og for at iSnygg skal hjelpe meg, må jeg gå inn i appen og skape og navngi sonen, som så lagres. Virkelig kjempebra at iRobot har tatt steget opp til å faktisk kunne skape mindre soner, men fortsatt er det unødvendig kronglete. (Skjermdump fra app)

En av USP-ene for robotstøvsugere har vært at det er mulig å sende den ut for å støvsuge (og moppe om den har den funksjonen) når ulykken har vært ute og du for eksempel har mistet en sukkerpakke på gulvet. Til forskjell fra for eksempel J5+ er det faktisk mulig å definere spesielle rengjøringssoner, men det er hverken spesielt smidig eller fort gjort.

Når støvsugeren jobber, kan jeg gå inn i appen og se at den beveger seg, og i hvilket rom den er. Jeg kan derimot ikke følge den i sanntid på kartet. Det må nødvendigvis ikke være et problem, men jeg setter pris på å kunne se hvor den jobber, og hvor den har vært. (Skjermdump fra app)

Støvsuging

Terskeltesten får ikke det absolutt beste resultatet, men heller ikke det dårligste. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Sugekraften har valgene lav, middels eller høy i appen. Det finnes ingen spesiell boost for tepper, men jeg kan høre hvordan støvsugeren skifter modus avhengig av underlag, og jeg kan ikke klage på resultatet.

I begynnelsen var hjørnene generelt et problem for robotstøvsugerne, men det føles som et fjernt problem når det kommer til de nyeste modellene. iSnygg klarer hjørnene med bravur. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mopping

Jeg har sagt det tidligere, og jeg sier det igjen: En fuktig fille som dras over gulvet er ikke mopping – det er bare en oppfriskning av gulvet. Samme hvor gjerne produsentene vil fremstille at det er på tide å kaste vaskebøtta, vil ikke jeg gjøre det. Om du ikke kan eller vil vaske gulvene manuelt, er det naturligvis bedre enn ikke noe, men da kan jeg anbefale Ecovacs Deebot X1 Omni som du nå kan finne til en betydelig rimeligere pris.

iRobot mopp 1 iRobot mopp 2
<
>
Jeg fester moppeduken på undersiden av en liten luke som sitter oppå selve støvsugeren. Når iSnygg så skal moppe, er det to små armer som løfter opp luken og roterer den slik at den havner på undersiden. Et nytt fenomen for meg, men det ser ut til å fungere. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Oppfriskningen av gulvene skal jeg ikke klage på. Men jeg gjør det absolutt bedre selv.

Det er ikke slik at det blir jubel og fanfarer av resultatet, men med tanke på at iRobot bare har en liten klut som dras under, er resultatet overraskende bra! Ifølge informasjonen skal det finnes en ”Dirt Smart Scrub” som gjør at moppen imiterer bevegelsen frem og tilbake fra en vanlig mopp for å få bort vanskelige flekker fra gulvet. Dette var derimot ikke noe jeg lyktes med å fremkalle i løpet av testen, og heller ingen innstilling jeg fant i appen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I appen kan jeg velge om jeg vil at væskemengden skal være eco, standard eller ultra.

30 dagers handsfree rengjøring

På sin hjemmeside lover iRobot 30 dagers handsfree rengjøring, og etter avsluttet støvsuging tømmer støvsugeren smusset i posen som sitter i basestasjonen. Og løftet kan absolutt føles rimelig i de tilfellene jeg ikke bruker moppefunksjonen. Det er riktignok slik at det i selve basestasjonen finnes en stor vannbeholder som automatisk fyller på en mindre som sitter i støvsugeren. Men moppen rengjøres ikke automatisk. Den må jeg selv ta ut, vaske og holde ren.

Les også Sov godt takket være teknikken For å våkne pigg og uthvilt må du sovne godt og sove rolig. Noe som kan være lettere sagt enn gjort.

Til forskjell fra for eksempel Ecovacs Deebot X2 Omni som faktisk vasker og tørker moppene med varmluft etter bruk. Og jeg vil gjerne at gulvene mine skal ha en ren mopp.

Konklusjon

iRobot Roomba Combo J9+ er en veldig bra robotstøvsuger, men moppefunksjonen kan vi absolutt ønske oss mer fra, og prislappen er nesten latterlig. I mine øyne mangler fortsatt visse grunnleggende funksjoner, som for eksempel å kunne følge støvsugerens vei i appen når den jobber, og selv om no-go-soner finnes, er det andre innstillinger som er litt for tålmodighetskrevende til at det skal føles helt ok.

Karakter
iRobot Roomba Combo J9+
High End

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mytedreper på vaskerommet

Når små hindringer blir for store

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimate pizzaovnen

Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart

Effektiv kjøling i sommer

Skryt eller ikke?

Endelig en elektrisk grill som ikke er kjedelig

Scroll to Top