Smartlys er lekkert, men også dyrt. Men antallet billige alternativer til de kjente merkevarene er voksende.
Hong Kong-baserte Govee er grunnlagt i 2017. Men selv om selskapet bare er syv år gammelt, og langt mindre kjent enn den nederlandske smartlyskongen Philips Hue, har de likevel nådd å få 20 millioner brukere – og 436 patenter på egne teknologier.
Vi har sett på Govees gigantiske produktutvalg, og har funnet Govee Floor Lamp 2. Lampen er utformet som en halvannen meter høy loddrett, lysende stav.
En annen måte å beskrive det på ville være: som Philips Hue Signe Gradient. Men til halve prisen. Hvis lampen er slått av, kan man ta feil av de to, og selv når den er slått på, er det fortsatt tett på. Noe som er en god ting. Det er naturligvis også en rekke forskjeller på de to lampene. Det kommer vi tilbake til.
Må settes sammen
Før man kan komme i gang, må lampen settes sammen. Mens Philips-lampen leveres ferdig i en halvannen meter lang kasse, kommer Govee Floor Lamp 2 i en mer transportvennlig pappeske på 43 cm i høyden. Røret, som rommer lysarmaturet, må settes sammen av fire deler. Selve lyskilden er en myk slange som trykkes inn i en rille i røret når det er skrudd sammen. Bunken av metallrør, skruer og kabler virker litt skremmende, men monteringen tar fortsatt under en time for en trenet IKEA-kunde.
Det følger med en fjernkontroll, men Govee Floor Lamp 2 styres primært fra Wifi og Bluetooth via Govees app.
Appen inneholder overraskende mange funksjoner, og til tross for antallet er de ganske enkle å finne rundt i. Gulvlampen kan selvfølgelig lyse i alle regnbuens og RGB-sirkelens millioner av farger, samt i alle temperaturer av hvitt lys. Men det er bare begynnelsen. Ved siden av én enkelt farge i lampens fulle lengde kan man på Govee Floor Lamp 2 definere opptil åtte samtidige fargesoner med glidende fargeovergang mellom hver.
Masser av stemningslys
Her kommer vi over i Scenes, festbelysningen som teller omkring hundre animerte fargeoverganger, som simulerer solnedganger, regnbuer og en festlig kveld i Tivoli. Fargeanimasjonene er flotte og fantasifulle, men formatet setter grenser for effektene. Det er vanskelig å etterligne en stjernehimmel eller et flagg når man bare er en strek i luften.
Govee Floor Lamp 2 ligner Philips Hue Signe Gradient, så det er innlysende å sammenligne de to. Når det gjelder utvalget av ferdige scener, er det dødt løp, men hvor man hos Philips Hue lett kan samle alle lamper i et rom i en lysscene, er man hos Govee nødt til å styre én lampe av gangen. Man kan godt gruppere flere lyskilder, men bare med veldig enkle lysfunksjoner.
Diskolys og AI
Til gjengjeld scorer Govee point på musikkprogrammene som kan styres med enten mobilens mikrofon eller en innebygd mikrofon i lampen, og er et kapittel for seg. Det er 10 å velge mellom, og flere av dem ville være perfekte for hjemme DJ-en. Signe Gradient-lampen har ikke noe lignende.
Mest forbløffende er imidlertid AI-funksjonen – som faktisk fungerer! Man kan skrive en melding, laste opp et bilde eller snakke inn en beskrivelse. Og den kunstige intelligensen gjør en ganske god jobb med å konvertere det til en fargeovergang! Hvis man liker resultatet, kan det lagres i seksjonen DIY, som rommer de hjemmelagede fargeovergangene og lysanimasjonene.
Ved nærmere inspeksjon er Govee Floor Lamp 2 laget av litt billigere materialer enn forbildet. Lyselementet er en LED-slange av et gummiaktig materiale som trykkes fast. Og selv på et par meters avstand kan man godt skjelne de enkelte lysdiodene. Hos Philips Hue virker lyselementet som en ubrutt stripe av lys, selv på kort avstand.
Konklusjon
Govee Floor Lamp 2 gjør et iherdig forsøk på å være Philips Hue Signe Gradient – men til halve prisen. Og det lykkes et langt stykke på vei. Lyskvaliteten er ikke fullt så bra, og fargeovergangene ikke like glidende. Men det er tett på, og vender man LED-elementet mot veggen så lyset blir indirekte, kan ikke forskjellen ses. Govee-lampen har enda flere lyseffekter, og skal man lage lysshow til festen, er den perfekt. AI-funksjonen er direkte genial. Til gjengjeld har Govee Floor Lamp 2 ikke så avanserte muligheter for å samle alle husets lamper i en felles stemningsbelysning. Noe man på den andre siden ikke oppdager hvis man bruker Google Home til å styre lyset i det smarte hjemmet, da man likevel bare har adgang til de basale funksjonene.