De fleste kjenner nok et par som stort sett ikke er enige om noe som helst eller lytter til hverandre. Omtrent slik har mitt test-parforhold med Ecovacs Deebot X8 Omni vært.
Støvsugerroboten har ellers mye å by på. X8 Omni er den første i Deebot-familien (utover storebror Deebot X8 Omni Pro) med en mopperull i stedet for sirkulære, roterende mopper, som de fleste av nåtidens støvsugerroboter er utstyrt med.

Ozmo-moppen roterer og beveger seg sidelengs. Trykket på 4000 Pa ‘masserer’ mot overflaten (gulvet) for å fjerne smusset. Deebot X8 Omni leverer også en fin sugestyrke (18 000 Pa), og er ikke redd for å bestige hindringer høyere enn to centimeter, noe som ellers er robotens maksimale klarering.
TruEdge 2.0-sensoren står for rengjøring til kantene, og AIVI 3D 3.0 registrerer og unngår hindringer og gjenstander. Og så er Ecovacs stemmestyring Yiko-GPT endelig blitt oppgradert i X8 Omni. Den virker bare sjelden. Faktisk valgte X8 Omni å ignorere de fleste av mine kommandoer.
Når roboten samtidig har vansker med å kartlegge hjemmet mitt, og kaster vann og oppsamlet smuss der den ikke skal, har (par)forholdet vært litt anstrengt i den måneden X8 Omni og jeg har bodd sammen.
Design og oppsett
For å komme i gang må du laste ned appen Ecovacs Home ved å skanne QR-koden under robotens lokk. Følg appens veiledning for å få til Ecovacs Deebot X8 Omni på hjemmenettverket ditt.
Basens to gjennomsiktige beholdere rommer hver opptil fire liter vann. På lokket sitter symbolet for om beholderen er til skittent vann (mørk dråpe) eller rent vann (lys dråpe).

Beholderne står fritt fremme på basens topp. Fjerner du dem, ser basen ut som om den har fått kappet halvdelen av høyden på 53,3 centimeter. Bare en smal søyle som rommer inntak og utsug av vann stikker opp.
Selv om tankene er synlige, er de ikke klumpete å se på, men passer fint inn i designen. For eksempel er fargene på lokkene tilpasset basens utseende. Vi har før vært mindre begeistret for synlige beholdere, blant annet hos Roborock.
De nederste centimeterne av beholderne står skjult på toppen av basen, så vannlinjen er vanskelig å holde øye med. Men mengden vann er viktig. For eksempel skal beholderen for rent vann ha en vis mengde for at utsuget og dermed tilførselen til bunnpannen virker korrekt. Innvendig har beholderne en kant hvor kalk og smuss over tid vil sette seg.
Bak basens frontdeksel sitter støvsugerposen, som rommer tre liter. Selv om Deebot X8 Omni var på jobb nesten hver dag, kom posen ikke i nærheten av å være halvt eller kvart full. Ikke fordi Deebot er dårlig til å støvsuge, men fordi posen er ganske stor.
I motsetning til X8 Omni Pro har ikke X8 Omni automatisk dosering av rengjøringsmiddel. Vil du tilsette selv, så unngå såper som skummer. Skum kan tette til robotens og basens indre deler. Bruk et middel som Ecovacs eget. Forvent en pris på 437 kroner per liter + forsendelse.
Oppmåling og kartlegging
Deebot X8 Omni kartlegger med cirka 10 kvadratmeter i minuttet, alt etter forholdene. Jeg tok sjansen og lot roboten prøve krefter med mine 2–3 centimeter høye dørtrinn. Deebot tok utfordringen og forserte etter et par forsøk og med litt stahet de fleste trinnene.
Ellers kan du kortvarig trykke på på/av-knappen på topp av roboten for å sette den på pause. Flytt Deebot over dørtrinnet og reaktiver den. Deretter forsetter roboten oppgaven sin.

Merkelig nok virket kartleggingsfunksjonen bare en gang imellom. I områder lengst vekk fra basen mistet Deebot forbindelsen, satt fast uten grunn (under sengen min) eller tegnet opp et rom på skrå. Det vil si at to rom overlappet hverandre, noe som jo er en fysisk umulighet i den virkelige verden.
Jeg ga opp å kartlegge og få rengjort halvdelen av leiligheten. I stedet fik Deebot lov til å slå seg løs i rom med lavere, passerbare dørtrinn imellom. Forvent en rengjøringstid på cirka ett minutt for hver kvadratmeter. Igjen, naturligvis etter forholdene og de valgte innstillingene.
Du aktiverer stemmestyringen ved å si ”OK Yiko”. Du må være maksimalt fem meter fra roboten. Deebot reagerer for eksempel ved å svare ”I am here” eller ”I am listening”.
Du kan be roboten kjøre ut på kjøkkenet og gjøre rent, eller kjøre tilbake til basen for å lade opp. Listen over mulige kommandoer kommer frem i appen.
Bortsett fra ”OK, Yiko” ble mine kommandoer bare ikke forstått av stemmestyringen. Noen ganger ville roboten ikke engang anerkjenne ”OK, Yiko”, og da kunne vi liksom ikke helt komme videre. Gift for parforholdet …
Mopperull og fleksibel børste
Gevinsten med Deebot er mopperullen Ozmo. Sammen med den fleksible børste-armen yter Deebot en fin rengjøring. Robotens sensor fanger ikke alltid opp hindringer. Blant annet ble Deebot uvenner med de smale benene på stolene i spisestuen og mitt spinkle serveringsbord.
Når roboten under gulvvasken støter på innhakk og feielister, glir moppen sidelengs ut av hylsteret. På den måten kommer Ozmo inn i hjørner og tett langs lister hvor en rund robot ellers kan ha vanskelig for å nå. Resultatet er like godt som det jeg har opplevd med støvsugerroboter (med roterende mopper) fra Dreame og Roborock.

En ting jeg gjerne kunne unnvære, var den skrekkelige lyd som Ozmo utstøter når rullen glir inn og ut av hylsteret. Videoer på nettet avslører at det ikke bare er min testmodell som låter som en mus som blir holdt i halen.
I første forsøk på kjøkkengulvet ble fuktig kaffegrums kastet til side av børsten og feid inn mot feielistene. Akkurat her var det meg som ikke var den ‘lydhøre’ i forholdet. Appen har nemlig en innstilling (under Lab Features) hvor du senker børstens hastighet i møtet med løst smuss. Ganske smart – og gir et langt bedre resultat.
Underveis kan du endre i rengjøringsoppgaven via appen. For eksempel sugestyrke. Det er en markant gevinst. Mange andre robotstøvsugere nekter å endre noe som helst før de er tilbake i basen. Ellers må du annullere den innstilte oppgaven.
Etter første oppgave rullet Deebot tilbake til basen for å bli tømt og vasket. Blant annet blir robotens støvkammer og den lille, smale vannbeholderen tømt. Beholderens 16 små dyser fukter kontinuerlig moppen når Deebot er på jobb. Hver gang moppen roterer, blir smuss og skittent vann fjernet fra moppens overflate ved hjelp av en liten, innvendig skraper.

Hovedrengjøring av moppen foregår i basens bunnpanne. Vannet kommer fra beholderen med rent vann, og blir deretter sugd opp i beholderen med skittent vann. Dessverre hadde beholderen for rent vann en tendens til å lekke ved uttaket, noe som sendte vann ned i bunnpannen. Jeg måtte legge et håndkle under basens fot for å beskytte tregulvet mitt.

Beholderen for skittent vann hadde også problemer. Da moppen og den lille vannbeholderen var renset og fylt opp igjen, gav appen en feilmelding. Bunnpannen var enten overfylt eller ikke installert korrekt. Jeg tok Deebot ut av basen, og vannet fløt ut på gulvet fra den våte moppen og fra overvann fra bunnpannen.

Hva årsaken var, fant jeg aldri ut av, for problemet oppsto bare en gang imellom. Da det skjedde igjen, løste jeg det ved (via appen) å utføre automatisk tømming av bunnpannen. Normalt bruker du bare den funksjonen hvis du vil flytte Ecovacs Deebot X8 Omni. Det vil si både robot og stativ.
Ifølge Ecovacs skal du bare trenge å rengjøre vaskebakken i bunnpannen hvert halvår, mer presist 150 dager. Det holder ikke i virkeligheten.
Konklusjon
Ecovacs Deebot X8 Omni fungerer godt hvis hjemmet har lave, smale dørtrinn, og helst ikke for mange. Ellers blir det noen langvarige rengjøringsoppgaver.
Deebot kan ikke håndtere boliger over flere etasjer (jeg fant i hver fall aldri muligheten i appen), og du bør kartlegge boligen på én gang. Rom og områder som ikke er kartlagt fra begynnelsen, forvirrer Deebot, og roboten mister forbindelsen til basen.
Jeg fikk aldri stemmestyringen til å virke. Deebot har tre typer stemmer å velge mellom (mann, kvinne eller barn), men ingen av dem var spesielt gode til å forstå mine kommandoer.
Mens feiebørsten og moppen Ozmo jobbet fint, var basens bunnpanne og vannbeholderne litt av en utfordring. Feilmeldinger og vannlekkasje ble en del av dagens orden.
Rengjøringen med Deebot er til gjengjeld pent gjennomført, og mopperullen Ozmo er absolutt en gevinst sammen med robotens evne til å skifte innstillinger under en oppgave.
