Ecovacs Deebot T9+ er den nyeste og dyreste i en serie av smarte robotstøvsugere, hvor vi allerede har testet Deebot Ozmo T8 AIVI.
Som sin forgjenger kan Deebot T9+ både feie, moppe og støvsuge hjemmet på egenhånd, og som noe nytt kommer Ecovacs Deebot T9+ også med såkalt Air Freshener (luftfrisker), som sprer godlukt i rommet mens den gjør rent. Underveis avleverer den skitt og støv i den tilpassede ladestasjonen, som altså også inneholder en støvpose som er stor nok til en hel feries daglige støvsuging.
Roboten er utstyrt med dToF-teknologi (direct Time of Flight via LiDAR), som hjelper den til å finne rundt i hjemmet. Laserpulser måler avstanden til vegger og hindringer, og “støtfangeren” på roboten registrerer når den likevel støter inn i ting.
Styring via app eller digital assistent
Styringen foregår via en spesiell app, hvor man bl.a. kan se et kart over boligen, som blir mer og mer nøyaktig for hver rengjøring. Man kan bestemme hvordan og hvor grundig forskjellige områder skal gjøres rent (det er tre forskjellige sugestyrker og fire grader av gulvvask), og man kan be roboten om å gjøre rent i en bestemt rekkefølge eller på bestemte tidspunkter.
Appen kan også generere et 3D-kart av boligen, som man så selv kan finjustere ved å plassere møbler på riktig plass i rommet.
Og Ecovacs Deebot T9+ kan også stemmestyres via både Google Assistent og Amazon Alexa, så man kan si til den digitale assistenten at den skal sette roboten i gang med å gjøre rent.
Defekt eksemplar?
Det høres jo glimrende ut alt sammen, men likevel var testen av Deebot T9+ en stor skuffelse. Vårt generelle inntrykk var nemlig at robotstøvsugeren på flere punkter var uferdig. I hvert fall opplevede vi mange situasjoner som fikk oss til å vurdere om vi kanskje hadde fått levert et defekt eksemplar.
Det er neppe tilfellet, da robotstøvsugeren tross alt virket det meste av tiden. Vi ble bare sjenert av de mange småfeilene som gjorde at vi nok ville ha returnert produktet og bedt om pengene tilbake, hvis vi selv hadde kjøpt Ecovacs Deebot T9+ i butikken.
Det begynte med oppsettet, som ikke kunne avsluttes før vi hadde lastet ned og installert en mengde programvare-oppdateringer. Mystisk, når vi har med et produkt å gjøre som akkurat har kommet på markedet.
Da Deebot T9+ skulle koble seg til Wi-Fi, kom appen med en feilmelding om at forbindelsen ikke kunne opprettes, men likevel var robotstøvsugeren online. Irriterende.
Flere ganger når den akkurat hadde forlatt ladestasjonen, ville Deebot T9+ dessuten kjøre rundt i små sirkler og ikke komme av flekken. Men den mest frustrerende feilen var at den såkalte TrueDetect 3D 2.0-teknologien ikke virket etter hensikten.
Produsenten lover nemlig at roboten ved hjelp av intelligent objektgjenkjennelse lett kan finne rundt i hjemmet.
“Uansett om det dreier seg om leketøy, gardiner, stolben eller dørterskler, gjenkjenner roboten disse gjenstandene og styrer med høy presisjon strategisk utenom ved hjelp av 3D-laserregistrering. Deebot T9+ beskytter møbler og utstyr ved å unngå kabler og andre gjenstander som potensielt kunne vikle seg inn i børstene”, skrev produsenten i en pressemelding i forbindelse med produktlanseringen.
Overskrider grensene
Bra at vi ikke stolte helt på den uttalelsen. Vi holdt nemlig godt øye med roboten mens den jobbet, og vi kunne derfor redde den fra å rive laptop, høyttalere og skjerm ned på gulvet, da den skapte en gigantisk kabelsalat ut av alle strømkablene på gulvet.
Den mest pragmatiske løsningen på det problemet er såkalte virtuelle avgrensninger. Man kan tegne rektangler på kartet som støvsugeren skal holde seg borte fra. Det virket fint da vi testet Deebot Ozmo T8 AIVI, men Deebot T9+ ignorerte gladelig og freidig den virtuelle grensen vi hadde satt omkring kablene da vi lot robotstøvsugeren prøve igjen.
Den slags problemer gjør selvfølgelig at man i hvert fall ikke tør la roboten bevege seg rundt i hjemmet uten at man er hjemme for å holde nøye øye med den. Og hva er egentlig poenget da?
Konklusjon
Ideen med en robotstøvsuger som til og med kan vaske gulvet og spre godlukt, og som klarer hele jobben på egen hånd, er selvfølgelig veldig bra. Og på papiret får man vel neppe et bedre produkt til oppgaven enn Ecovacs Deebot T9+.
Men vår test viste at robotstøvsugeren kanskje trenger litt mer opplæring i å gjøre rent og unngå ulykker, før vi tør slippe den løs på egenhånd i hjemmet. Derfor kan det ikke bli mer enn en middelmådig karakter denne gangen.