I skrivende stund er jeg på oppe i flyttestyr. Boarealet skal nesten halveres, noe som innebærer planlegging, strukturering og beinhard disiplin. Alt i garderober, skap og esker kommer ut på gulvet, og så er det bare å sortere.
Kanskje ikke optimalt for å teste en robotstøvsuger – eller så er det akkurat det det er!
En eske fra eller til spiller liten rolle, forskjellen er bare at her pakker jeg opp Ecovacs Deebot T10 Plus istedet for ned. Deilig med litt variasjon.
Støvsugeren er høyglanset hvit med tilhørende hvit lade-/tømmestasjon. Det er vel ingen overdrivelse å påstå at mer enn halvparten av befolkningen i Norden har hvite, eller i alle fall lyse vegger, noe som gjør at et hvitt produkt smelter bedre inn enn et mørkt. I esken finner jeg også vanntanken med vaskbar mopp. Av en eller annen grunn har man også sendt med to ”engangsmopper”, noe som kan være vel og bra, men en ekstra vaskbar hadde kanskje vært å foretrekke, tenker jeg. Eller en ekstra støvsugerpose, da det bare finnes en (sitter allerede på plass). Her finnes også to sidebørster som lett festes på undersiden, et rengjøringsverktøy samt en instruksjonsbok (ikke på norsk).
Øverst i esken ligger en gigantisk oversikt med steg-for-steg-instruksjoner om hva du må gjøre for å komme i gang med den nye hushjelpen, og hvordan du laster ned appen Ecovacs Home. Bare å følge med og gjøre som du blir fortalt. Smidig.
Støvsugeren skal ha et navn, og det første som popper opp i hodet er Ludde … Tja, jeg har jo ingen hund, så why not …
Forberedelser
Selv om en robotstøvsuger er skikkelig smart, og faktisk i de fleste tilfeller blir smartere og smartere jo flere runder den får ta i hjemmet, må man ha en liten introduksjon og en del forberedelser. Den trenger en ”mapping” av det området den skal arbeide i. Bor du i en etasje uten trapper eller andre fallgruver, er det bare tut og kjør. Ellers er det nødvendig med litt håndspålegging.
Personlig bor jeg (et par uker til) i en gammel leilighet der man ikke har lagt så mye vekt på nivåskiller da man valgte å bytte gulv i et rom. Av erfaring vet jeg at en robotstøvsuger ikke beveger seg helt bekymringsfritt i mitt hjem, noe som gjør at jeg må jobbe litt ekstra med å avgrense før mappingen.
I testene jeg har gjort tidligere, valgte jeg å la støvsugerne jobbe i to rom. De er til sammen på ca. 50 kvm, og har en ganske skikkelig, men for de aller fleste, overkommelig terskel mellom rommene. Ludde er den siste støvsugeren jeg tester i dette hjemmet, og han får naturligvis samme forutsetninger. Jeg får litt hjelp av noen flytteesker og avgrenser slik at han ikke rømmer ut i hallen eller TV-rommet, som jeg vet han ikke vil klare å komme seg tilbake fra.
Ludde er klar til premieretur. Han rygger ut fra sitt trygge hjem, stanser et par sekunder for å kontrollere situasjonen, og så bærer det i vei for ”mapping”. Ludde er utrolig rask. X1 Omni (aka Storebror) hadde vanskeligheter med å komme seg over nevnte terskel mellom oppholdsrommet og soverommet, selv om han fikset det til slutt, men Ludde klatrer over uten problemer, og er snart tilbake til lade-/tømmestasjonen igjen.
Med Ecovacs Deebot T10 Plus har du mulighet for å legge inn både no-go- og no-mopp-soner på rengjøringskartet i appen. Det er virkelig å foretrekke, og rettferdiggjør å bruke et par minutter på om du, akkurat som jeg, har noen fallgruver i hjemmet og kanskje et teppe som du ikke har lyst til å legge bort hver gang du bestemmer deg før å moppe gulvet. All ære til flytteeskene, men det er ikke veldig morsomt å måtte avgrense rom manuelt hver gang det skal støvsuges. Og risikoen er veldig stor for at du glemmer å gjøre det, og at vaskehjelpen dermed rømmer og/eller at teppene dine våtmoppes når du ikke er hjemme.
Styring
I tillegg til å fortelle vaskehjelpen hvor den skal støvsuge og moppe, kan du også stille inn tidspunkt for når du vil at den skal gjøre rent. Og tider når den absolutt ikke skal gjøre rent. Du kan velge at den skal gjøre rent på et lite spesifikt område om du for eksempel har mistet noe på gulvet, eller bare et spesifikt rom. Hvordan den skal oppføre seg når den snubler opp på et teppe, og om du vil bli minnet på når moppen behøver å rengjøres.
Er du litt nysgjerrig, eller har for lite å gjøre, kan du også kjøre med video i gang når du ikke er hjemme.
Alt dette stilles selvfølgelig inn og reguleres i appen som er brukervennlig og relativt enkel å navigere seg gjennom.
Mitt liv er på mobilen, så den er nesten aldri lengre unna enn 0,5 meter, men om jeg skulle ønske det, kan jeg også styre Ludde ved helt enkelt å snakke med ham. Ludde har, akkurat som storebror Ecovacs Deebot X1 Omni, sin egen stemmestyring i form av Yiko. Storebror kunne også styres ved hjelp av Siri og Alexa, men det må T10-Plus-eiere klare seg uten. Ved tidligere tester hadde Yiko og jeg litt vansker med å forstå hverandre, men nå tror jeg at vi begge har skjerpet oss, og selv om vi ikke fører noen dypere diskusjoner kan jeg få ham til å gjøre rent bare ved å gi ham beskjed.
Hvordan klarer Ecovacs Deebot T10 Plus seg?
Ludde er faktiskt litt som en veldressert hund. I tillegg til at han kommer på beskjed og lystrer korte kommandoer, beveger han seg, til forskjell fra for eksempel iRobot Roomba j7, smidig rundt møbler og hinder. Støvsugerens AI-prosessor oppdager raskt hinder som kommer i veien, og unnviker faktisk de aller fleste.
Han navigerer seg fint mellom flytteesker, lysestaker, permer og pakkematerialer som jeg helt enkelt ikke orker å skyve unna hver gang det er på tide med rengjøring, og det eneste han bare har tatt med seg, er en leketøysmus. Men ingen større skade skjedd her.
Det eneste jeg ikke har lyktes å finne i appen, er om det er mulig å justere sugenivået mer enn to trinn – utenfor teppe og mer kraftfullt på teppe. Sugekraften er sant nok 3000 Pa, og i min test holdt det godt for å fange opp hybelkaniner og smågrus. Og selv om Ludde ikke er like bra som meg på å rengjøre i hjørnene, er det helt akseptabelt.
Moppingen
Ludde er utstyrt med vibrerende moppeteknikk, noe jeg personlig ikke har testet tidligere. Spennende!
Selve vanntanken er større enn på for eksempel DreameBot D10 Plus, og jeg funderer litt over hvor den skal sitte. På siden av støvsugeren finner jeg en dings som kan tas bort. Det viser seg å være en luftrenser som jeg lett knepper bort og erstatter med vanntank og mopp.
Vibrerende mopp er betydelig mer effektiv enn å bare dra en liten moppeduk etter seg, og jeg opplever at resultatet blir riktig bra. Ecovacs X1 Omni registrerte når det var skittent, og kjørte tilbake til lade-/tømmestasjonen og rengjorde moppene – rene paradiset i min verden.
Men med hånden på hjertet – vil du ha det riktig, riktig bra gjort, må du gjøre det selv. Slik er det bare.
Men hva hendte med luftrenseren, tenker du kanskje nå?! Jo, de patronene må man kjøpe selv, noe jeg synes er litt dårlig i denne sammenheng. Hadde jo vært fint om det fulgte med en testpatron bare for å gi en idé om funksjonen.
Virkeligheten
Ok, la oss være helt ærlige nå. Når noe låter for godt til å være sant – så er det nesten alltid det. Produsenter av robotstøvsugere lover i ni av ti tilfeller at du ikke engang trenger å se til støvsugeren på flere uker, spesielt om du velger en selvtømmende. Ecovacs hevder opptil 60 dagers fullstendig handsfree-rengjøring. Og sant nok, selve tømmingen passer seg selv, men enn så lenge har i alle fall ikke jeg testet en støvsuger som selv plukker bort hår og støv i børster og hjul. Det må du faktisk gjøre selv, noe som ikke er så himmelsk glamorøst.
Og bor du ikke i et enetasjeshus eller en leilighet uten høye terskler, må du å hjelpe vennen din på veien for at den skal kunne utføre jobben sin i alle rom.
Konklusjon
Ecovacs Deebot T10 Plus er virkelig ingen dårlig hushjelp, og utfører jobben tilfredsstillende. Også moppefunksjonen får godkjent. Ludde er ikke stille som en mus, men det er fullt mulig å befinne seg i samme rom samtidig som han er i gang med sitt. I appen finnes det mange brukbare funksjoner, og hverken tepper eller terskler (imidlertid ikke altfor høye) fører til problemer.
Men er den tilstrekkelig bra til å forsvare prislappen? Nei, det synes jeg faktisk ikke helt. Luftrenseren kunne vært et unique selling point, men patron til den har man valgt å ikke sende med (?).
Har du penger til overs og ikke helt vet hva du skal gjøre med dem – sats på Ecovacs X1 Omni. Får du vondt i magen av prislappen – skaff deg DreameBot D10 Plus og mopp litt ekstra selv om du synes at det er nødvendig.