Det som ikke synes, finnes ikke – eller? Hvis du ikke er allergiker, er det generelt ganske enkelt å ignorere kvaliteten på innendørsluften. Det er nemlig vanskelig å se de bittesmå partiklene, pollen og forurensninger som faktisk befinner seg i hjemmet, med det blotte øye. Dessverre finnes de der likevel, men det finnes også løsninger – luftrensere!
I Ecovacs bot-serie finner vi Airbot Z1, en luftrenserrobot som både filtrerer og steriliserer luften. Den holder kontroll på luftkvaliteten, og kan bevege seg mellom forskjellige rom akkurat som en robotstøvsuger, takket være blant annet TrueMapping-teknikk. Men prislappen: litt over 15 500 kroner!
Hva får jeg for pengene?
Jeg husker selvfølgelig fra mine tidligere tester av luftrensere at de tar plass. Og til tross for at hjemmet er betydelig mindre enn ved forrige test, er jeg likevel ganske spent når det er på tide å pakke opp min Airbot. Jeg skal få en helt egen robot, en egen R2-D2 som skal redde hjemmet fra undergang og forfall … eller nåja, riktig så ille er det forhåpentlig ikke, men jeg følte likevel en viss samhørighet med Luke Skywalker da jeg pakket opp.
Med i pakken finner jeg utover den nevnte roboten, ladestasjon, en luftkvalitetsovervåker til å plassere i valgfritt rom, hurtigstartguide og en instruksjonsbok (ingen er på noen av de nordiske språkene). Airbot Z1 rommer også en luftfuktsmodul og luftfriskerkapsler, men de har man valgt å selge separat, noe som øker prislappen med drøye 1000 kroner. Personlig synes jeg at det er litt gjerrig å ikke inkludere det allerede fra starten av. Man har sant nok, av en eller annen grunn som jeg ikke forstår, puttet inn et par stereohøyttalere (!) i produktet. En litt ”kul” feature, kan man kanskje synes, men i ærlighetens navn blir det mest merkelig.
Vi setter i gang
Om du ikke bor veldig romslig og luftig, er roboten ikke helt lettplassert. Den er ganske stor og iøynefallende. Jeg finner en plass som jeg tenker kan passe, og lar mitt nye bekjentskap lade i fred og ro noen timer. Med hjelp av hurtigstartguiden tar jeg meg så sakte, men sikkert gjennom prosessen med å la luftrenseren bli en del av hjemmet. Det er ikke spesielt vanskelig å komme i gang, men den gneldrer litt, da vår wifi går på både 2,4 og 5 GHz, og Airbot ikke setter pris på 5 GHz. Men etter litt om og men er vi på banen, og det er på tide for roboten å ta sine første vaklende (rullende) skritt for å tegne opp leiligheten.
Vi har ingen trapper hjemme, men om du har det, trenger du ikke være urolig, da roboten skal kjenne igjen trapper ved hjelp av sine Anti-Drop Sensorer.
Av en eller annen grunn slår den sammen noen rom, og min opplevelse er at den ikke helt måler opp alle rom korrekt. På den andre siden er det bare å gå inn i appen, ta frem kartet og justere den som du selv vil ha den.
Da selve luftrenseren nå bor mellom kjøkken og stue, plasserer jeg luftkvalitetsovervåkeren i soverommet, kobler den til wifi, og sjekker at den og Airbot har funnet hverandre. Bor du større eller føler behov for overvåkere i flere rom, er det mulig å kjøpe flere.
Hvordan oppfører Airbot Z1 seg?
I Ecovacs Home-appen kan man gjøre en mengde ulike innstillinger for hvordan du vil at roboten skal agere i forskjellige tilfeller. Om du har en robotstøvsuger fra før, vil du sikkert kjenne deg igjen ganske raskt.
Du kan enten ordne rensingen helt og fullt manuelt, eller du kan velge at den selv skal kjenne på hvordan situasjonen er, og jobbe utfra det. Du kan tegne opp skjemaer, velge viftehastighet, med mer. Nå er det jo ikke slik at du kan føre noen dypere samtaler med roboten din, men om du vil, kan du styre den med YIKO-stemmestyring. Min opplevelse er at det tok en stund for YIKO å forstå meg og vice versa, og jeg personlig velger heller appen. Men det er selvfølgelig en smakssak.
Og selv om det, som nevnt tidligere, er vanskelig å se urenheter, får jeg likevel en ”kvittering” på at Airbot gjør jobben sin, da den setter i gang luftrensingen når noen i husholdningen har stått på kjøkkenet og laget mat en stund.
Men hvordan tenkte man her?
Jeg skulle så hjertens gjerne hatt luftfukteren som standard, noe jeg tror at det de fleste hjem hadde hatt godt av. At Ecovacs velger å ikke gjøre det, er veldig synd. At de i stedet velger å sette inn et par høyttalere, er så dumt at jeg ikke kan få sagt det.
I mitt hode kan jeg liksom se hvordan utviklingsteamet har kick-off, og hvor noen i gjengen kommer med den briljante ideen ved halv firetiden om morgenen etter en gal tequila-reise. Og når bakrusen letter, er beslutningen tatt og for sent å gjøre om på. Snakk om dårlig dag på jobben …
Lyden fra høyttalerne er dessuten virkelig ikke noe å snakke høyt om.
Konklusjon
Ecovacs Airbot Z1 er et virkelig bra produkt med en velfungerende og brukervennlig app. Men om jeg legger ut nærmere 16 000 kroner for en luftrenser, føler jeg spontant at jeg heller ville ha luftfuktermodulen og luftrenserkapslene inkludert i prisen, i stedet for høyttalerne. Jeg sliter ærlig talt med å forstå hva som egentlig hendte da man fikk for seg at: Ja – en høyttaler føles riktig å sette inn i et premium-produkt som skal sørge for bedre inneklima.
For å få fullt potensial må du ut med nærmere 18 000 kroner, og det er en hel del penger for de aller fleste. Jeg tenker slik: Gjør det om, og gjør det riktig! Inkludere det som har med sunt inneklima å gjøre, og se bort fra resten.