TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson WashG1

Begrenset funksjon til høy pris

For disse pengene burde man få noe mer enn en high tech-mopp.

Av / 03.02.25 - 08:59
Dyson WashG1

Home mener

  • Mopper bra. Pedagogisk hjelp på skjermen. Lett å gjøre rent tankene. Alle løse deler finnes som reservedeler. Pen design.
  • Krever mer rengjøring enn ventet. Ingen tørking av moppene. Stativet mangler kanter slik at det skitne vannet renner ut. Høy pris.

I en drømmeverden burde man kunnet støvsuge og moppe gulvene med samme apparat, helst samtidig. Vi har testet noen produkter som i det minste har hatt det som ambisjon, men med veldig blandet resultat. Bosch Prohygienic Aqua  moppet utmerket, men kombi-munnstykket var ikke bra til å støvsuge. Ryobi ONE 3-in-1 moppet også bra, men kan ikke kalles støvsuger. Dyson V15s Detect Submarine har et moppemunnstykke til støvsugeren sin, men det er helt adskilt fra resten av støvsugeren, noe som blir upraktisk. Så kanskje Dyson WashG1, hvor de har bygget videre på teknikken og gjort det til hovedsaken sin, er løsningen på problemet?

Dyson WashG1 1
(Foto: Dyson)

 

Konstruksjon og tilbehør

Dyson Wash G1 ligner en skaftstøvsuger med unntak av de to store tankene på skaftet. Munnstykket lengst nede har to valser som roterer til motsatte sider, og 26 munnstykker sørger for å holde mikrofiberne fuktet med vann fra den ene tanken. To valser med nylonbørster fjerner alle faste rester og separerer det på et brett. Til slutt presser to skrapere ut vannet fra valsene, og det skitne vannet suges opp i tanken for skittent vann.

Dyson WashG1 2
Dryppebrettet burde definitivt hatt en kant for å forhindre søl. (Foto: Jonas Ekelund)

Tilbehør er det synd å snakke om, da det bare handler om et stativ hvor man også kjører rengjøringssyklusen. Laderen plugger man inn i stativet, og når man plasserer WashG1 der, lades den. Batteriet er avtakbart, noe som får oss til å tro at det er mulig å kjøpe et nytt når det begynner å miste kapasiteten, eller ha et ekstra om man har et stort hjem. Vi har derimot ikke funnet det i Dysons shop, til tross for at alle de andre utbyttbare delene i prinsippet finnes der. At de finnes, er imidlertid et stort pluss.

Dyson WashG1 3
Få deler og en ren design. (Foto: Jonas Ekelund)

 

Annonse

Bruk

Før man setter i gang, fylles vanntanken ved å kneppe løs hele tankmodulen fra skaftet. De to tankene løsnes enkelt med hver sin knapp, og lokket skrus av. En letthåndterlig og funksjonell løsning selv om vi er litt tvilende til om all plasten kommer til å holde i lengden. Dyson mener at man kan ha litt rengjøringsmiddel i vannet så lenge det ikke skummer.

Dyson WashG1 4
En enkel og funksjonell konstruksjon av tankene som gjør det lett å holde rent. (Foto: Jonas Ekelund)

På passe avstand fra håndtaket sitter det tre knapper. En på/av-knapp, en for å regulere vannstrømmen og en multifunksjonsknapp. En liten skjerm viser ikke bare status i øyeblikket, men brukes også for instruksjoner. En liten animasjon som for eksempel viser hvordan man tømmer avfallsbrettet eller hvordan man pauser rengjøringen. Veldig pedagogisk og noe vi gjerne skulle sett på flere produkter.

Dyson WashG1 5
Håndteringen er enkel og skjermen pedagogisk. (Foto: Dyson)

Rengjøring

Det føles bra å bruke WashG1. Til tross for at valsene går i motsatt retning, glir apparatet bra på gulvet uten noen større anstrengelse. Vannstrømmen kan reguleres etter hva man forsøker å vaske bort. I modus 2 tar man bort normalt støv. På nivå 2 vil man ta bort matrester, søl eller skoavtrykk. Nivå 3 kreves for klissete søl, leiraktige fotspor og inntørkede flekker. For ekstra gjenstridige flekker kan man midlertidig aktivere maks-nivået. Og visst lykkes maskinen med å få bort slike flekker som man ellers måtte stå og gnikke på når man moppet manuelt.

Dyson WashG1 mot peanøttsmør. (Video: Jonas Ekelund)

Alt er imidlertid ikke fryd og gammen. I alle modusene utenom nivå 1 etterlates gulvet ganske vått. Man kunne ønsket at den bakre valsen faktisk hjalp til med å tørke bort overflødig vann fra rengjøringsvalsen. Munnstykket er dessuten stort og klumpete. Det er derfor vanskelig for eksempel å komme til rundt toalettet eller under badekaret. Man må gå etter med en vanlig mopp på vanskelige steder.

Rengjøring av maskinen

Etter rengjøringen henger man opp WashG1 i ladestativet og drar ut smussbrettet der det tørre søppelet har blitt samlet sammen. Ifølge Dyson er det bare å riste det ut i søppelposen, men helt så enkelt er det faktisk ikke. Det finnes mange kriker og kroker hvor søppel og smuss fester seg, og vi måtte derfor ofte ta maskinen fra hverandre og spyle rent. Om man ikke har brukt altfor mye vann, kan man gå direkte til rengjøringen. Ellers må man ta bort tankene og helle ut det skitne vannet.

dyson-washg1-disassembled-web-scaled dyson-washg1-separation dyson-washg1-tray
<
>
Vi ville ha tørket opp sølet manuelt, for det er mer jobb å rengjøre maskinen etterpå. (Foto: Dyson)

Heldigvis er tankene den rene motsatsen til smussbrettet, da de er veldig enkle å holde rene. Rengjøringen utføres ved å trykke på en knapp. Da spyles valsene med sjenerøst mye vann, og kjøres så en ekstra stund for å skrape bort overflødig vann. Her innså vi hvorfor Dyson anbefalte ikke-skummende rengjøringsmiddel. Under rengjøringen ble det dannet såpass mye skum at det fløt over ladestativets brett og ut på gulvet. Brettet burde helt klart ha en kant for å samle opp eventuelt søl, og vi anbefaler å bare ha vann i tanken når man kjører rengjøringen.

Rengjøringen sluker mye vann, men det blir rent. (Video: Jonas Ekelund)

Et annet problem med ladestativet er at det ikke har noen som helst tørkefunksjon. Visst «sentrifugerer» den valsene, men flere dager etter siste rengjøring var de fortsatt våte! Det er som skapt for bakterievekst og dårlig lukt. Ikke hva vi ventet oss fra et rengjøringsprodukt.

Konklusjon

Dyson WashG1 er ikke en støvsuger for hele hjemmet, men heller en moppemaskin for harde gulv. Da det er relativt plagsomt å få bort alt fast avfall fra maskinen, vil vi anbefale å støvsuge før man benytter den. Den er imidlertid bra på å få bort flekker, men vi hadde ønsket at gulvene ikke etterlates fullt så våte. Da moppehodet er ganske klumpete, kan man heller ikke regne med å komme til i alle kriker og kroker. Vi liker også designen, og WashG1 er en av få maskiner som ikke forstyrrer oss når den står fremme. Som vanlig med Dysons maskiner er imidlertid prisen veldig høy.

Karakter
Dyson WashG1
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Supertilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Tilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Smart Blinds-duell: IKEA vs. OmniaBlinds

Både ris og ros

La teknikken ta hånd om kjæledyret

Denne gjør garasjen din smartere

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan nesten erstatte din gamle Nilfisk

Tid for skikkelig vask

Selvhjulpen robot gjør det nesten perfekt

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose