TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Dyson 360 Vis Nav

Dyson 360 Vis Nav er den mest forvirrende rengjøringshjelpen

Masser av avansert teknikk hjelper ikke om støvsugeren ikke har noen plan for rengjøringen.

Av / 07.02.24 - 08:35
Dyson 360 Vis Nav

Home mener

  • Ingen ekstra kostnader for filter eller poser. Høy sugekraft. Bred børste. Enkel støvtømming. App og instruksjoner på de skandinaviske språkene.
  • Forvirrende navigering. Kort batteritid. Ingen automatisk tømming. Få funksjoner i appen. Altfor dyr.

Dyson er en legendarisk støvsugerprodusent som siden 90-tallet har tatt til orde for poseløse støvsugere for å slippe dårligere sugekraft når støvet tetter igjen støvsugerposene. De oppreiste støvsugerne har vi nok alle sett på TV og film, men det var faktisk ikke før for et par år siden de etablerte seg i Norge. De har tidligere forsøkt seg på robotstøvsugere, men uten større fremgang. Nå mener de imidlertid å ha knekt koden, og satser stort på 360 Vis Nav.

Design og konstruksjon

Et av de håndfaste nyhetene, og der 360 Vis Nav skiller seg fra konkurrentene, er at støvsugeren er halvmåneformet i stedet for rund. Det innebærer at den kan ha en børste lengst fremme som kan komme til i hjørnene samt at den kan være nesten like bred som støvsugeren. På sidene sitter to skikkelig rillede hjul som skal gi den grep for å ta seg over terskler og teppekanter.

Dyson 360 Vis Nav 1
Utformingen er annerledes og føles gjennomtenkt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Der mange konkurrenter etterhvert bruker LiDAR – ”lysrader” – for å måle opp rommet og se hinder, bruker Dyson i stedet et 360-graders kamera som sitter oppå. Det har også hele 26 sensorer som skal hjelpe det til med å forstå seg på omgivelsene. På innsiden sitter en spesialutviklet motor som Dyson mener gir større sugekraft enn noen konkurrent. Og for å avgjøre hvor mye den må gasse på, har den en Piezo-sensor som måler mengden partikler, akkurat som Dyson V15 detect Absolute.

Dyson 360 Vis Nav 2
360 Vis Nav er virkelig full av teknikk. (Foto: Dyson)

Til roboten hører det også til en ladestasjon som er så enkel den bare kan være. Den har helt enkelt to eksponerte elektroder som roboten kjører frem til når den er tørst etter strøm. Man får altså ingen automatisk støvtømming, noe som ellers er standard i prisklassen. For å hjelpe  kameraet med å avgjøre hvor ladestasjonen er, har den lilla stasjonen to tydelig grafiske mønster. Ja du leser riktig, akkurat som roboten er stasjonen lilla. Roboten har dessuten detaljer i rødt og gull, en fargekombinasjon vi aldri før har sett i noe skandinavisk hjem. Dette er noe man vil gjemme bort, et problem med en ladestasjon som må stå fremme, og dessuten må ha godt med plass rundt seg for at roboten ikke skal kjøre seg fast.

Les også Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.

Installasjon og mobilapp

Den enkle konstruksjonen gjør også at installasjonen er veldig rett på sak. Til forskjell fra konkurrenter hvor ti ulike deler må monteres sammen, er det bare å sette opp tingene direkte ut av esken. Når roboten har ladet seg ferdig, er det på tide å laste ned appen til mobiltelefonen og koble dem sammen. Selv det var en så smertefri prosess at vi mener de fleste burde klare det uten vanskeligheter.

Annonse
Dyson 360 Vis Nav 3
Det er ikke rimelig at det tar flere timer å støvsuge en tredjedel av en leilighet! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Og skulle man lure på noe, finnes det både instruksjoner på de skandinaviske språkene, samt hjelpevideoer tilgjengelige i appen. Eksemplarisk bra! I appen kan vi be roboten ta en første runde og kartlegge hjemmet. Fra appen kan man så dele kartet inn i soner som passer til rommene, samt legge til forbudte soner den skal unnvike. Fra appen kan man også skjemalegge rengjøringen etter dag og tid, hvilke rom som skal ha rengjøring, og hvilke av de fire rengjøringsmodusene som skal benyttes.

Dyson 360 Vis Nav 4
12 minutters nøye støvsuging føles ikke mye. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Rengjøring

Allerede ved den innledende kartleggingen ble vi litt skeptiske da roboten virket å ha separasjonsangst fra ladestasjonen, og nølte med å begi seg ut i rommet. Den tilbrakte så en lengre tid på kjøkkenet med å prøve å komme mellom stolbenene ved kjøkkenbordet før den ga opp. Til slutt ga den seg i vei til de andre rommene, eller forsøkte i hvertfall. Den 30 mm høye terskelen til soverommet var et uovervinnelig hinder, og det tok den et par dager å forsere den nesten like høye terskelen til arbeidsrommet. Et helt vanlig teppe kunne den heller ikke komme opp på, så den måtte fjernes. Eldre leiligheter passer åpenbart ikke for robotstøvsugere.

En oppvisning i å vimse ulogisk omkring. (Film: L&B Home)

Om vi syntes at kartleggingen tok veldig lang tid, var det ingenting mot hvor lang tid den første rengjøringen tok. Den holdt på i tre timer, måtte gå tilbake og lade to ganger, og lyktes da med å rengjøre en tredjedel av leiligheten før den så seg ferdig! Mye av det er avhengig av at den vimser omkring som en blind galing, uten noen som helst logikk i hvordan den tar seg av rommet på en effektiv måte. Det er nesten som om den gikk på timelønn og forsøkte å trekke ut rengjøringen. Hva de 26 sensorene gjør, kan man spørre seg, for den kjørte glatt rett inn i ting.

Dyson 360 Vis Nav 5
Tepper krølles sammen og blir til hinder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi var heller ikke spesielt imponert over rengjøringsresultatet. Da den ikke oppførte seg logisk i rommene, tok den mange ganger feil, og vi kunne finne hybelkaniner den helt enkelt hadde blåst i vei og ikke brydde seg om. Og selv om sugekraften faktisk er veldig bra, blir det ikke tilstrekkelig rent for kresne renholdere. Slemt nok benyttet vi lasermunnstykket på Dyson V15 detect Absolute for å se hvert eneste støvkorn den gikk glipp av. Om vi skal si noe positivt, gjør den poseløse designen det enket å tømme den, og man trenger hverken kjøpe poser eller filter til den. Børsten er også lett å rengjøre og har ingen større problemer med at hår fra husdyr floker seg inn i den.

Dyson 360 Vis Nav 6
Hva er poenget med en støvsensor om den anser at det er ferdig rengjort her? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusjon

Dyson 360 Vis Nav er på den ene siden et avansert apparat fullt av innovative løsninger og sensorer som gjør at man får veldig høye forhåpninger. På den andre siden er den en ganske enkel robotstøvsuger som altså ikke kan moppe gulvene, og stasjonen kan ikke tømme den for støv, men bare lade den. Med tanke på at den koster like mye som Årets beste robotstøvsuger, som også mopper, må den vel være enormt effektiv på å støvsuge? Nei, i stedet får man en støvsuger som bruker dobbelt så lang tid, går tom for batteri selv i små leiligheter og ikke gir et bedre resultat. Tilbake til tegnebordet, Dyson.

Les også Den kraftigste robotstøvsugeren hittil Roborocks flaggskip er kanskje den beste og smarteste robotstøvsugeren på markedet.

 

Karakter
Dyson 360 Vis Nav
High End
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde