Beskrivelsen på esken sier det klart: ”Tung pakke”. Dreames nye versjon av sin moppe-støvsuger, DreameBot L20 Ultra, er en vektig sak. Den runde robotstøvsugeren har lagt på seg 600 gram i forhold til forgjengeren L10 Ultra. Stativets mål og vekt har også steget. Sistnevnte med nesten 5 kilo.
Spørsmålet er om vi får valuta for pengene. L20 Ultra koster en del, men den nye modellen kan (selvfølgelig også) mer.
Utpakkingen går greit til tross for vekten. Stativet har fått en rillet front, som man kan ha litt forskjellige meninger om. Jeg er ikke fan.
Som forgjengeren styres DreameBot L20 Ultra med appen Dreamehome. Den lastes ned fra Dreames hjemmeside. Alternativt kan du skanne QR-koden under robotens flyttbare lokk med mobilkameraet.
På toppen har stativet to beholdere av plast. Som hos L10 Ultra er beholderen til skittent vann i mørk plast, mens plastbeholderen til rent vann er lys. Med det større stativet er det plass til større beholdere enn hos forgjengeren. I praksis ca. to liter mer i hver beholder.
Spesialdunken med rengjøringsmiddel plasseres mellom beholderne. Dosis tilføres automatisk og ledes med vannet ned til robotens vanntank på 80 ml. Skittent vann pumpes motsatt opp i stativets mørke plasttank. Med de større beholderne går det lengre tid før du manuelt må tilføre vann og såpe.
Etter tilkobling av strøm, montering av de to moppene og feiefjær samt oppkobling til appen er DreameBot L20 Ultra klar til å bevise sin verdi.
Opptegning av hjemmet
Med LDS-sensorer (Laser Distance Sensor) skaper DreameBot L20 Ultra et kart over hjemmet. Sensorene sitter på robotens topp og front. De øverste sensorene samler inn avstandsdata, for eksempel til stolben. De foran måler opp hjemmets linjer, og ”tegner” kartet, for å si det sånn.
Mens L10 Ultra var ivrig etter å rulle ut til alle områdene roboten ”så” via sine sensorer, er L20 Ultra mer forbeholden. En dobbeltdør sto åpen mellom stue og spisestue, så roboten kunne ikke måle opp bak døren.
Jeg sprang for å lukke døren før roboten nådde dit. Sensoren hadde imidlertid fanget opp på avstand at den delen av spisestuen var utilgjengelig, og kjørte forbi. En irriterende detalj som imidlertid ble utbedret neste gang roboten rengjorde spisestuen.
En annen sær detalj er at jeg åpenbart har fått et toalett i stuen. L20 Ultra har et frontkamera til å assistere robotens AI-sensor som måler opp og vurderer gjenstander. Om det er kameraet eller sensoren som tar feil, er ikke lett å si, men på 3D-kartet over hjemmet opptrer det altså et toalett i stuen.
Kameraets funksjoner
Ved siden av oppmåling har kameraet en indikator. Kommer L20 Ultra over ekstra smuss i et mørkere område, tenner kameraet to ‘frontlykter’ for å kunne gjøre bedre rent.
Kameraet tar også bilder av gjenstander som roboten skal unngå. Bildene kan være av stolben, men også av utilgjengelige steder, som bak fronthøyttalerne eller under dobbeltsengen.
Slike ”snapshots” av sengeben, ledninger, etc. dukker opp i appen. Jeg kan ignorere eller godkjenne robotens forslag til hva hindringen består av. Som regel treffer roboten og dens AI-sensor rett. Det antatte toalettet i stuen var imidlertid et feilskudd. Mitt lave skap til receiver og spillkonsoller er og blir ikke et toalett.
Rengjøring rom for rom
Når kartet er klart, begynner den mer avanserte rengjøringen. Du kan gi hjemmets områder forskjellige navn, selv om utvalget ikke alltid er like treffende. Det er nok mer en begrensning i oversettelsen at spisestuen min bare kan hete ”spisesal”.
Hvert rom kan rengjøres forskjellig. Du kan justere sugestyrke og hvor fuktige moppene skal være ved gulvvask. Kanskje må entreen ha ekstra kjærlighet hvis hjemmet har barn og dyr.
Robotens underside har en dedikert teppe-sensor som fanger opp type underlag. Robotens to roterende mopper på undersiden stanser og blir hevet når L20 Ultra beveger seg inn over stoff. Frigangen er passe høy til at roboten ikke drar et vått spor over den litt tykkere stoffkanten på sisalteppet mitt. Det gjorde forgjengeren.
Akkurat som med forgjengeren L10 Ultra kan du under ikonet for Kartredigering dele opp hjemmet i soner, rom og etasjer. I tillegg kan du legge områder og rom sammen eller skille dem fra hverandre.
Spesielle forhold å ta hensyn til
Appen gir mulighet for å innstille kjøreretningen på L20 Ultra. Med underlag av tre, parkett, teppe eller fliser kan det være en fordel at roboten rengjør i én retning. For eksempel langs tregulvet eller parketten, og ikke på tvers.
Tepper har sin egen ”avdeling” under kartredigeringen. Legger jeg til et teppe på kartet over hjemmet mitt, kan jeg velge at det markerte området skal støvsuges en ekstra gang, mens resten av rommet bare skal ha en tur med moppene.
Under Tepperens-innstillinger setter jeg roboten til å etterlate moppene i stativet når teppene skal ha en større tur. For eksempel støvsuging på kryss og tvers. Den funksjonen er godt tenkt ut.
Planlagt rengjøring
L20 Ultra kan gjøre rent på bestemte tidspunkter så du slipper å være hjemme imens. Støynivået er gått fra 59 dB på forgjengeren til 63 dB, og det kan høres. L20 Ultra er litt av et larmende bekjentskap. Spesielt når sugestyrken er på maksimum.
Planlagt rengjøring kan omfatte soner og rom, men ikke etasjer. Her må L20 Ultra flyttes med håndkraft. Dørtrinn på over to centimeter var et problem for L10 Ultra, mens L20 Ultra ikke er fullt så hjelpeløs. Etter å ha tatt sats et par ganger overvinner roboten hindringen.
Skulle L20 bli sittende fast bak en hindring eller et uoversiktlig dørtrinn, løfter du roboten til et ønsket sted, og trykker på startknappen på lokket. Deretter fortsetter L20 som før.
Jeg satte L20 Ultra til å støvsuge og moppe grundig under sengen, hvor jeg ikke akkurat kommer til hver dag. Under Innstillinger (de tre prikkene oppe på appens hovedside) valgte jeg typen rengjøring og tidspunkt, før jeg forsvant ut på handletur.
Batteriet er kraftigere enn forgjengerens. Jeg fikk rengjort cirka 100 kvadratmeter uten at L20 Ultra søkte tilbake til stativet for å bli ladet. Innstilt på maksimal sugestyrke og med ekstra grundig gulvvask må du regne med å bruke cirka en prosent av batteritiden per kvadratmeter.
Spesielle funksjoner og muligheter
L20 Ultra har fått en rekke ekstra funksjoner. Blant annet glir de to roterende moppene ut til siden for bedre rengjøring langs kantene. Funksjonen jobber best ved innstillingen Flekkrengjøring, som du aktiverer med et trykk på robotlokkets ikon formet som en firkant.
Med kameraet kan du overvåke hjemmet. Mobilen og L20 Ultra må imidlertid være på samme hjemmenettverk, og funksjonen kan kreve mobildata.
Roboten har barnelås hvis junior liker å plukke på det meste. Skulle roboten bli borte, velger du Robotstyring under innstillingene, og klikker på Finn min robot. Høflig svarer L20 Ultra: ”Jeg er her”. Som med L10 Ultra kan tekst og tale stilles inn til ditt ønskede språk i appen. Stemmestyring skjer via Siri, Alexa og Google Home.
Reservedeler som for eksempel ekstra poser kan kjøpes online. Tre poser koster 149 kroner. Du kan også kjøpe dørtrinnramper fra 240 kroner.
Europeiske versjoner av Dreames hjemmeside fungerer i skrivende stund ikke optimalt, så kun amerikanske priser på rengjøringsmiddelet var tilgjengelige. En beholder koster 16 dollar eller 179 norske kroner fra Dreames amerikanske hjemmeside. Da jeg testet L10 Ultra, tilsatte jeg en klatt brun såpe i stedet for det offisielle rengjøringsmiddelet. Hverken L10 Ultra eller tregulvene mine tok skade.
Jeg overså at robotens skitne vannbeholder må stilles inn til å tømmes automatisk. Etter et par ukers bruk fant jeg to håndfuller med skitt i dens innbygde kammer. Man kan velge å se det på to måter: enten har jeg et veldig skittent hjem, eller så er L20 Ultra bare effektiv. Jeg velger å tro det siste.
Konklusjon
DreameBot L20 Ultra kan mer enn L10 Ultra, men ikke alle funksjonene er like viktige eller nødvendige. Kantrengjøringen, hvor moppene glir ut til siden, ble aldri en suksess hos meg. Noen ganger virket det, andre ganger ikke.
Kamera-overvåkningen falt inn og ut, noe som skyldtes nettverket, mens sensorene er litt vel kresne. Et stolben skapte hele tiden trøbbel for L20 Ultra, men likevel valgte roboten akkurat den samme ruten gjennom spisestuen (og inn i stolbenet).
Sugestyrker, valser og feiefjærer er ytterst effektive, og L20 Ultra jobber lengre og mer autonomt enn forgjengeren. Både med hensyn til vask og støvsuging. Ifølge manualen kan stativets støvpose romme tre til seks måneders smuss. Problemene med dørtrinn synes også å være en saga blott.
Med større beholdere, automatisk dosering og tømming har du et minimum av vedlikehold med L20 Ultra, men også til en langt høyere pris. Har du et hjem på 50–70 m2 er forgjengeren L10 Ultra nok (fortsatt) et bedre valg.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser