TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: DreameBot L10 Ultra

DreameBot L10 Ultra hever rengjøringen til neste nivå

DreameTechs DreameBot L10 Ultra serverer rengjøring i lekker og effektiv innpakning. Den runde roboten mopper og støvsuger på egen hånd, og klarer nesten alt selv.

Av / 19.08.23 - 10:57
DreameBot L10 Ultra

Home mener

  • Generelt god og gjennomtenkt design. DreameBot L10 Ultra er selvkjørende, men kan også styres detaljert.
  • Prisen er i det høye sjiktet for en robotstøvsuger som ikke leverer ekstraordinær rengjøring i forhold til andre støvsugere.

Vi ler nok av de som anskaffer seg en robotstøvsuger, en smart høyttaler eller andre ting til hjemmet, for så å navngi sin nye gadget, og begynne å snakke til den som en hund eller et barn.

Det er bare utrolig vanskelig å ikke bli med på det. På mindre enn ti minutter etter at DreameTechs nye modell DreameBot 10L Ultra er ute på gulvet, mottar den flate, runde robotstøvsugeren de første formaningene. Akkurat som om det var en hund eller et ulydig barn.

Like medgjørlig er ikke DreameBot når den går i gang med å moppe i nøyaktige rader, for like raskt viser støvsugeren sin egenrådighet. Roboten er knapt pakket ut, satt opp og koblet på nettverket med den tilhørende appen, Dreamehome, før DreameBot forlanger å komme ut på balkongen.

Årsaken er det avanserte navigasjonssystemet. Med 3D-sensorer ”tegner” støvsugeren et kart over hjemmet. Der sensoren kan ”se” gjennom, i dette tilfellet balkongdørene, vil støvsugeren med en gang også dit. Også selv om en lukket balkongdør sperrer veien.

DreameBot L10 Ultra 1
Appen Dreamehome til DreameBot L10 Ultra viser kartet over hjemmets rom, ganger og trapper, som robotstøvsugeren bygger opp. (Foto: iOS)

Etter skanning med laser-teknologien LiDAR (Light Detection and Ranging) og gjennomgang av rom, ganger og krinkelkroker får DreameBot imidlertid færre nykker, og nøyer seg med å moppe og støvsuge der du ber den om.

Annonse

Nettopp sensorsystemets laser-avlesning, og hva det i praksis kan brukes til, er noen av de absolutt mest imponerende egenskapene ved DreameBot L10 Ultra.

Støyende rensing og tømming

For å komme i gang må støvsugeren lades i stativet, og stativets tank til rent vann fylles opp. Manualen nevner ikke noe om spesielle vaskemidler, så jeg tok sjansen med en liten klatt brun såpe i vannet.

Beholderne til rent og skittent vann er fortreffelig designet i hver sin plastfarge og med håndtak innebygd i lokket. Når DreameBot har fullført en oppgave, returnerer støvsugeren til stativet for å tømme oppsugd smuss og det skitne vannet, og fylle opp med rent vann.

DreameBot L10 Ultra 2
Stativets tanker til rent og skittent vann passer nøyaktig til hverandre, og er enkle å se forskjell på. (Foto: Natasja Broström)

Stativet forteller når det er på tide å skifte vannet, og det samme viser appen i meldingslisten. Det siste er nok en litt overflødig funksjon.

Tømming av smuss til stativets indre beholder og skifte av vann skjer fra robotens bakside. Prosessen er langt fra lydløs, men rumler temmelig høyt. Det samme gjelder rens eller tørking av de to underliggende moppene.

Forsering av de vanskelige dørtersklene

I praksis blir støvsugeren mer og mer ”smart”. For eksempel blir roboten bedre til å forsere dørtersklene etter andre forsøk. DreameBot 10L Ultra kan høyst forsere nivåforskjeller på to centimeter. Men med stahet og gjentatte forsøk blir den steile hindringen på litt over to centimeter mellom spisestue og gang til sist overvunnet.

DreameBot 10L Ultra har som utgangspunkt et problem med stolben, enten de er tynne (en centimeter i omkrets) eller tykke (3 centimeter i omkrets). Men for hver rengjøring blir støvsugeren kjent med benene, og ”lærer” å unngå eller omgå dem. Det er en fordel, ettersom DreameBot absolutt vil på tvers av spisestuen for å komme tilbake til stativet for å lade. Her går ruten gjennom en skog av stolben.

Moppene trekker som nevnt snorrette rader, men designen på DreameBot L10 gjør at de ikke kan kjøre til kant. For eksempel ut langs underkanten av kjøkkenskap. DreameBot kan imidlertid rotere og vende baksiden til for å la moppene arbeide inn langs kanten. Det skjer bare ikke alltid.

Fuktige slepespor på teppet

De to roterende moppene stopper automatisk i møte med tepper. DreameBot har nemlig en sensor på undersiden som registrerer det endrede underlaget. Tilførsel av vann stoppes, og feiekosten og valsen på undersiden tar over.

DreameBot lager dessverre likevel et lett fuktig slepespor. Problemet er ikke større enn at vannet fordamper raskt fra den tykkere teppekanten. Det kunne vært unngått hvis DreameBot kunne dra moppene høyere opp enn de mulige syv millimeterne, og dermed gå helt fri av en tykk, påsydd kant på et teppe.

DreameBot L10 Ultra 3
DreameBot L10 Ultra har en sensor i fronten som avgjør om roboten er på vei inn over et teppe. (Foto: Dreametech)

Omvendt ville det kreve at DreameBot L10 Ultra måtte designes høyere enn sine nesten 10 centimeter. Lokkets forhøyede sensor-enhet til LiDAR-systemet støter allerede på vegghengte toaletter og understell til sofaer.

Nettopp sensoren og navigasjonssystemet er noe av det mest imponerende ved DreameBot 10L Ultra. Roboten kjører sjelden inn i ting når sensoren først har registrert dem, men tar tålmodig turen rundt soverommets nattbord og sengeben.

Du kan i appen Dreamehome be DreameBot ordne bestemte rom som du selv kan navngi, og tilsvarende hoppe over andre ved å markere ”no-go-zoner” og tegne dem inn på kartet med fingeren.

Med Alexa, Google og Siri kan man lese inn kommandoer eller opprette klikkbare snarveier til kommandoer.

Snarveier og kommandoer kan handle om start eller avslutning av rengjøringen. Snarveiene kan definere om du vil ha gulvvask og støvsuging eller kun en av delene, samt mengden av vann og styrken på suget.

Kartleggingen er imponerende

Opptegningen av hjemmets rom og forskjellige soner krever et eget avsnitt. Gamere med hang til ”dungeon crawlers” eller spill med ”Fog of War” vil finne stor glede i å følge med når DreameBot går i gang og linje for linje tegner opp rommene. Helt ned på nivå med soverommets kantede nattbord vises i appens kart med et femkantet omriss.

Med innsamlet data bygger støvsugeren opp et kart over hjemmet, og kan til slutt utarbeide et 3D-kart som du kan skråstille og rotere inne i appen. Kanskje ikke så brukbart med hensyn til rengjøringen, men det tiltaler altså den indre nerden.

Konklusjon

DreameBot L10 Ultra er en ytterst effektiv robotstøvsuger som hverken krever mye vedlikehold eller overvåkning. Tvert imot rengjør roboten selv moppene sine, og den kan for eksempel settes til å støvsuge og moppe utelukkende i kjøkkenet og finne tilbake til stativet, mens gjestene hygger seg i stuen.

I teorien kan støvsugerposen inne i stativet romme to måneders oppsamlet smuss før posen må skiftes.

Designen er tiltalende i hvite runde former, som betyr at stativ og robot kan stå fremme uten å sjenere øyet for mye. Vanntankene i forskjellige farger er solide og med håndtak.

Appen er oversiktlig, og DreameBot L10 Ultra kan brukes på forskjellige språk, inkludert norsk, dansk og svensk. Talegjengivelsen, som skjer via Siri, Alexa eller Google Home, er imidlertid ikke den beste.

Batteritiden imponerer. En runde med vask og støvsuging på for eksempel 50 m2 bruker under 10 prosent på batteriet. Sugestyrken på 5300 Pa får dratt smuss og hybelkaniner til seg, og moppene gjør arbeidet sitt godt. Gulvet inne under sengen, som kan være kronglete å komme til, har aldri vært renere.

Karakter
DreameBot L10 Ultra
High End
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde