TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame L40 Ultra

Tett på det perfekte

Dreames’ nye og velutrustede flaggskip løser to av de største problemene med robotrengjøring. Til gjengjeld er den lettere glemsom og påståelig.

Av / 13.01.25 - 09:02
Dreame L40 Ultra

Home mener

  • Rask og korrekt kartlegging. Velfungerende sidebørste og moppeutsving. Fortsetter oppgaver i nye rom etter løft over dørterskel. Oppgaver kan planlegges og settes i kø.
  • Tar noen ganger merkelige omveier. Rengjøringsmønster og gjenkjennelse er ikke alltid logisk. Bruk av kart i appen krever en sikker finger.

Kinesiske Dreame har på få år lagt seg i førerfeltet for robotstøvsugere sammen med blant andre Ecovacs og Roborock. Flere av modellene kan mye som låter smart på papiret. Men ikke alle leverer når roboten er sluppet løs på gulvene.

Blant annet kan dørtrinn, etasjeskiller og korrekt kartlegging gi problemer. Vi har tidligere testet toppmodellen Dreame X40 Ultra, hvor dørtrinn skapte problemer. Andre roboter som Roborock Qrevo S og Narwal Freo Z Ultra mister kontakt med basestasjonen eller gir opp  halvveis og kjører ”hjem” til basen.

Dreame L40 Ultra er utstyrt med SideReach ​Extendable Side Brush og MopExtend RoboSwing Technology. Til sammen kalt Dual Flex Arm Cleaning Technology.

Navnene dekker over en mopp og en liten arm med børste som svinger ut etter behov.

Dreame L40 Ultra 1
Sidebørste og fleksibel mopp jobber sammen om å komme til på vanskelige områder. For eksempel hjørner og inne under skapdører. (Foto: Dreame)

Kombinasjonen finnes også hos Roborocks toppmodell S8 MaxV Ultra. Som for øvrig vant  vår duell mot Dreame X40 Ultra i mai 2024.

Annonse

De smarte uttrykkene er ikke rene salgstriks, for du får det Dreame lover. I dette tilfellet intelligent rengjøring på steder som ellers ville være vanskelig tilgjengelige for en rund og 10,3 cm høy robot.

I tillegg er Dreame L40 Ultra i stand til å pause en oppgave. Umiddelbart låter det ikke revolusjonerende, men i praksis løser det en av robot-rengjøringens største utfordringer: nordiske hjem med dørtrinn.

App og oppsett

Appen Dreamehome er nøkkelen til rengjøringens paradis. Skann QR-koden under robotens lokk for å laste den ned, og koble Dreame L40 Ultra til det trådløse nettverket.

Klikk på brukerikonet (en smiley) for innstilling av blant annet språk, deling av L40 Ultra med andre og stemmekontroll. Dreamehome støtter alle nordiske språk.

Les også Du kan ikke ha det travelt Mova E30 Ultra skal ifølge opplysninger ikke være et Dreame-produkt. Den er bare ‘’Powered by Dreame’’. Hva det egentlig innebærer, er høyst uklart. Det som derimot er helt klart, er at dette er en robotstøvsuger med moppefunksjon som har en veldig overkommelig prislapp.

L40 Ultra autodoserer rengjøringsmiddel. Bruk den medfølgende flasken på 200 ml til å fylle beholderen i basestasjonens venstre side bak frontdekselet. Når flasken er tom, kan du kjøpe en liter Dreame rengjøringsmiddel til cirka 311 kroner pluss forsendelse.

Dreame L40 Ultra 2
Utstyret ligner det som fulgte med tidligere versjoner av Dreames’ rengjøringsroboter. De to solide beholderne passer til hverandre på basestasjonens topp. (Foto: Natasja Broström)

Bak dekselet sitter også en ferdig installert støvsugerpose på 3,2 liter. En ekstra følger med i kassen. Ifølge Dreame skal poser først skiftes etter 75 dagers bruk av L40 Ultra. En pakke med seks nye støvsugerposer koster 375 kroner.

Før rengjøringen blir moppene automatisk fuktet med vann hentet fra stativets hvite beholder på 4,5 liter. Appen har en skala på 32 trinn, fra lett fuktig til våt. Skal moppene ikke være med ut på jobb, klikker roboten dem av og etterlater dem i stativets bunn.

Les også Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute Pizzaovnen Panetti Pizzetta Primo gir deg mye for pengene, og kan brukes både inne og ute, i all slags vær. Men den når ikke helt den lovede temperaturen.

Når enheten er på nettverket og online, klikker du på forsidens link ‘Gå til enheten’ for å begynne første kartlegging. Velg ikonet med kart og en penn for å sende Dreame L40 Ultra ut på sin første oppgave.

Første kartlegging

Dreame L40 Ultra er like rask som toppmodellen Dreame X40 Ultra. Stuene mine på 60 kvadratmeter var kartlagt på få minutter. X40 tok litt merkelige omveier i løpet av jobben, mens L40 utfører oppgaven uten omveier.

Første kartlegging ble også møtet med det store, tilbakevendende problemet for robotstøvsugere: dørtrinn. Dreame L10 og L20 hatet dørtrinnene mine på 2–3 cm i høyden, men adlød og kom over etter et par forsøk. Dreame X40 Ultra nektet.

Dreame L40 Ultra 3
L40 Ultra fanget opp tilstøtende rom. Roboten kartla og rengjorde dem ett etter ett. Deretter var det bare å navngi rommene inne i appen. (Screenshot: iOS)

I første omgang kartla roboten de to stuene mine (uten dørtrinn mellom). Deretter åpnet jeg dørene ut til de tilstøtende rommene, adskilt fra stuene med dørtrinn, og sendte så igjen roboten av sted. For å spare tid ba jeg roboten om å rengjøre en mindre sone nær de tilstøtende rommene.

Et av dem var entreen. På distansen ble noe av entreens areal fanget opp og tegnet delvis inn på kartet. På appens kart klikket jeg på den delvis opptegnede entreen og ba roboten gjøre rent der. L40 Ultra kjørte mot entreen. Nær dørtrinnet trykket jeg kort én gang på knappen ‘pause’ (ikonet for på/av), som sitter fremst på robotens runde lokk.

Jeg løftet roboten over dørtrinnet og satte den ned på entrégulvet. Da jeg trykket på knappen igjen, fortsatte L40 Ultra ikke bare med å ferdiggjøre kartleggingen av entreen, men også med den rengjøringen jeg hadde bedt om.

Dreame L40 Ultra 4
Dreame L40 Ultra har kameraer og sensorer i kanten og på oversiden til opptegning av kart og gjenkjennelse av underlag og hindringer. Basestasjonen rengjør og tørker de to moppene. (Foto: Natasja Broström)

Metoden kartla entré, kjøkken og soveværelse med tilstøtende baderom. Adgang til rommene krever forsering av 2–3 centimeter høye dørtrinn. Roboten kan klare hindringer på maksimalt 2,2 centimeter, og L40 fant derfor selv ut av å passere trinnet mellom soverom og badeværelse.

Å løfte og flytte rundt på en støvsugerrobot er ikke optimalt, men løser problemet med de høye dørtrinnene. L40 Ultra kom på den måten til der stort sett alle andre robotstøvsugere har gitt opp.

Rengjøring i soner og på tid

I appen deler du rengjøringen etter rom, hele boligen eller i soner. Dreame opplyser at L40 Ultra rengjør i et mønster med parallelle, velordnede rekker. Det opplevde jeg med Dreame L10 Ultra og Dreame L20 Ultra. Begge testet i 2023.

Mønstret, som L40 viser i sanntid på appens kart, er noen ganger rotete og går på tvers av robotens ‘kjøreretning’. Umiddelbart ga det ikke dårligere rengjøring da jeg sjekket det etterpå, for eksempel ved mopping. Mine tregulv ble vasket fint likevel.

Dreame L40 Ultra 5
Roboten slår på lyset automatisk, men husker ikke om det er plass til å passere eller ikke. Andre ganger kjørte den ut over kanten på en sone (her teppet mitt) hvor det skulle støvsuges. (Foto: Natasja Broström)

Er boligen på flere etasjer, kan L40 Ultra lage og lagre opptil fire forskjellige kart. Her er du nødt til å løfte og flytte på roboten. L40 Ultra kan ikke forsere trapper. Velg mellom kartene alt etter hvilken etasje som skal rengjøres.

Dreame L40 Ultra er en av de få robotene jeg har testet som kartla hjemmet mitt korrekt. Mur, rom og tepper ble vist som i virkeligheten på appens 2D- og 3D-kart.

Du kan planlegge og sette oppgaver i kø. For eksempel rengjøring i spisestue og kjøkken etter middagen. Jeg prøvde imidlertid å få L40 Ultra til å ‘serie’-rengjøre teppene, men appen endte med å slette teppene fra kartet. I stedet tegnet jeg teppene opp som soner, noe som er upresist og irriterende.

Intelligent rengjøring og ekstra funksjoner

Det store nye ved Dreame L40 Ultra er kombinasjonen av en fleksibel moppe- og børste-arm. Den ene moppen svinger automatisk ut og gjør rent der robotens runde form kan gjøre det vanskelig for ikke-fleksible mopper å komme til. For eksempel tett inntil en feielist langs gulvet. Funksjonen førte til en feilfri jobb langs listene.

Dreame L40 Ultra 6
Robotens underside registrerer underlag, og svinger børsten og den ene moppen ut etter behov. Den ekstra (mørke) børsterullen er til oppsamling av dyrehår. (Foto: Natasja Broström)

Børste-armen kan bevege seg én centimeter opp og ned, og har en rekkevidde på fire centimeter. Jeg testet funksjonen på soverommet. Skyvedørene på klesskapet går ikke helt ned til gulvet, men har et lavt mellomrom mellom gulv og dørenes underkant. Her kan det være vanskelig å komme til med støvsugeren, selv en konvensjonell støvsuger.

Roboten registrerte det lave mellomrommet. Børste-armen skjøt ut av seg selv og feide hele veien inn til klesskapets sokkel under skyvedørene.

Robotens innebygde LED-lys slår seg på etter behov. For eksempel ved rengjøring under sengen. AI-kameraet gjenkjenner ting og hindringer med vekslende suksess. Et hjørne på et skap er ikke en ledning selv om L40 påstår det.

På den andre siden kjører ikke L40 Ultra inn i ting registrert av sensorene på siden. Selv om L40 veldig gjerne ville passere mellom benene på en benk (for å spare en omkjøring), var det ikke plass, så roboten ga opp og kjørte utenom.

Dreame L40 Ultra 7
Dreame L40 Ultra er en merkelig blanding av feil og perfeksjon. Skaphjørnet er ikke en strømkabel, og rengjøringsmønstrene er ikke snorrette. Til gjengjeld kartla roboten hjemmet (og teppene) til perfeksjon. (Skjermbilde: iOS)

Den manøveren fortsatte L40 Ultra med å gjenta, selv om roboten burde vite bedre neste gang. På den andre siden husker den tepper og unngår dem på vei til andre områder. Å kjøre på glatt gulv går raskere enn å passere over tepper og teppekanter.

Tepper blir registrert av sensoren på robotens underside. Er underlaget glatt, angir du i appen om det består av for eksempel fliser eller tre. Du må imidlertid ha en sikker finger for å velge mellom kartets mange små menyer og symboler.

Du kan bruke kamera og mikrofon i L40 Ultra for å følge eventuelle kjæledyrs bevegelser og snakke med dem (noe jeg ikke ser det store potensialet i). Kameraet fotograferer også hindringer som du godkjenner eller ignorerer inne i appen.

Har du kjæledyr (og et hav av dyrehår), leveres Dreame L40 Ultra med en ekstra rullebørste, Anti-Tangle TriCut Brush. Rullens gummihår skraper smuss til seg mens innebygde kniver skjærer hårene opp slik at de suges med ved neste tømming av robotens støvbeholder.

Dreame L40 Ultra 8
Man rengjør bunnpannen i basen ved å fjerne moppeholderen og følge appens veiledning. En dyse slipper varmt, rent vann ut i pannen, og det skitne vannet suges opp i den passende beholderen. (Foto: Natasja Broström)

Tømming fra robot til basestasjonens støvpose foregår automatisk, med mindre du velger å gjøre det via appen. Blir basens bunnpanne veldig skitten, har appen en veiledning på hvordan du renser den med den medfølgende håndbørsten. Basestasjonen kan nemlig slippe ut rent, varmt vann i bunnpannen, for deretter å suge det opp til beholderen med skittent vann.

Konklusjon

Med Dreame L40 Ultra får du rask og korrekt kartlegging. Enheten løser to hittil store problemer med robotrengjøring: dørtrinn og rengjøring av ellers vanskelig tilgjengelige steder. L40 Ultra må pauses og reaktiveres for å passere dørtrinn, men løser oppgaven uten problemer eller å miste forbindelsen til basestasjonen.

Robotens fleksible moppe- og børstearm når ut i hjørnene og inn på områder med veldig lav høyde, for eksempel mellom gulvet og skyvedørene på et klesskap.

Jeg brukte en Apple HomePod Mini til stemmestyring, men Siri fikk bare roboten til å fortelle hvor den befant seg. Ville jeg begynne eller avslutte en rengjøring, svarte Siri at jeg måtte fortsette oppgaven ‘med den aktuelle enheten’, altså roboten.

Samlet sett leverer Dreame L40 Ultra en fremragende opplevelse. Når det gjelder stemmestyring, gjenkjennelse av hindringer og å holde seg innenfor en tildelt sone til rengjøring, er det likevel fortsatt litt igjen å ønske seg.

Karakter
Dreame L40 Ultra
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde