TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: DeLonghi Rivelia

Litt er også riktig når det kommer til espressomaskiner

Lille, billige Delonghi Rivelia prøver ikke å overvelde på utstyrsfronten. Den har imidlertid et enkelt triks i ermet som skiller den fra andre små espressomaskiner.

Av / 07.12.23 - 09:40
DeLonghi Rivelia

Home mener

  • Størrelsen gjør den langt mer praktisk enn andre espressomaskiner. Det er enkelt å skifte mellom forskjellige bønner. Touchskjermen er både flott og responsiv. Espressokvaliteten passer fint til prisen.
  • Ikke så mye wow-faktor. Det er alltid en rest av bønner som skal brygges eller tømmes når man skifter bønnebeholderen. Melkekannen søler lett. Den kan ikke brygge en hel kanne kaffe. Ingen app-styring eller Wifi-tilkobling.

Delonghi Rivelia er den nyeste maskinen fra det italienske merket. Den er en liten prisgunstig helautomatisk espressomaskin som ønsker å gjøre det så lett og hurtig som mulig å skifte mellom flere forskjellige kaffebønner. Noe som normalt er ganske vanskelig.

Den er testet like etter vår gruppetest av de dyreste espressomaskinene på markedet. Et vanskelig felt å hamle opp med for den lille maskinen som koster ca. en fjerdedel av de dyreste i klassen. Heldigvis prøver den ikke å konkurrere med de dyre gutta på features, men heller gi enkle løsninger i en billig innpakning.

Maskinen er testet med to typer bønner. En dyr og en billig. Fra det lokale supermarkedet en økologisk blanding kalt Mezcla de Cafe, som koster 175 kroner for 750 gram. I det dyre sjiktet en sjelden tilbudt kaffe fra det etter hvert verdensberømte risteriet Coffee Collective. En anaerobisk fermentert kaffebønne fra en og samme farm i Etiopia. Den koster 218 kroner for 200 gram økologiske bønner.

Rivelia1 Rivelia2
<
>
Den lille posen koster mer enn den store! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kun essensielt utstyr

Rivelia har ikke råd til å kaste penger etter dyrt utstyr. Du får en enkelt kvern, og du kan ikke koble maskinen til en app via Wifi eller Bluetooth. Du finner heller ingen koppvarmer på maskinen. Man kan fortsatt skifte bryggetemperatur, gjøre mindre endringer i kaffeoppskriftene og ha flere profiler. Der er også adgang til Delonghis ”Bean Adapt”, som hjelper deg med å stille inn maskinen til dine kaffebønner.

Designen er litt kjedelig, men Delonghi Rivelia tar bare litt mer plass enn visse kapselmaskiner. Det gjør det enkelt å få plass til den, noe som sjelden er tilfellet med espressomaskiner. Støyen holdes også på et veldig fornuftig nivå.

Annonse

Den maksimale dosering kaffebønner er ca. 16 gram kaffe per kopp, og det tar maskinen et minutt og 42 sekunder å brygge en cappuccino. Når du slår på Rivelia, bruker den 37 sekunder på å varme opp og skylle vann gjennom utløpet.

Kort sagt akkurat hva man forventer av en konkurransedyktig maskin i prisklassen. Hverken over- eller undervelvende, men poeng for den kompakte størrelsen. Det som gjør at Rivelia skiller seg ut, er bønnebeholderen.

Anmeldelse af Delonghi Rivelia
Selv om den ikke kan kobles til en app, kan du fortsatt få hjelp til å stille inn kaffen din. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Bønneskift

De aller fleste espressomaskiner har ikke noe system for å fjerne bønnene etter at de er fylt på. Så da er det bare ergerlig hvis du ikke liker kaffen!

Slik er det ikke med Rivelia. Det følger med to beholdere du kan skifte mellom. Systemet fungerer på samme måte som på den langt dyrere Sage The Oracle Touch, hvor man ”låser” bunnen av bønnebeholderen og så løfter den opp fra toppen av maskinen.

Det er alltid litt bønner tettest på kvernen som blir igjen når beholderen tas ut. Ca. 12 gram. Du får valget mellom å kverne bønnene bort eller brygge dem til en kopp kaffe etter eget valg. Det er lett, og skjermen forklarer alt pedagogisk når man skifter beholderne.

Fordi det bare er en enkelt kvern, vil det alltid være litt krysskontaminering mellom bønnene. Og selv om det er behagelig å oppbevare kaffen i de to bønnebeholderne, må man dessuten være oppmerksom på at beholderne ikke er lufttette. Det er ikke nødvendigvis et problem, men i løpet av noen uker blir bønnene kjedelige hvis man ikke får brukt dem. Har man for eksempel koffeinfrie bønner som bare brukes sjelden, er det bedre å oppbevare dem enten i fryseren, lufttett eller i en vakuumbeholder. Så holder de langt bedre på smaken.

Totalt sett er bønneutskiftingen et praktisk system som gjerne må introduseres til andre kaffemaskiner.

Rivelia4 Rivelia5
<
>
Selv om den ikke kan kobles til en app, kan du fortsatt få hjelp til å stille inn kaffen din. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Brukervennlighet

Rivelia er en typisk Delonghi, og vil være kjent hvis man har prøvd andre av deres maskiner. Det er generelt en god ting. Melkekannen er lett å rengjøre, vanntanken har en fin størrelse for en liten maskin, og touchskjermen er lett å navigere. Faktisk langt lettere enn toppmodellen Maestosa, som har et par år på baken. Skjermen har langt bedre farger og responstid, men er til gjengjeld liten og kan resultere i menneskelige feil tidlig om morgenen. Selve styresystemet er uendelig enkelt. Blant annet fordi man ikke har like mange justerbare innstillinger som på de dyrere modellene.

Delonghi vil veldig gjerne gjøre livet lettere, og Rivelia har en innebygd ”rutine”-funksjon som foreslår kaffe på bakgrunn av klokkeslettet. Systemet gjør hva det lover. Det deler dagen inn i morgen, middag og kveld, og den kaffetypen du drikker mest i de gitte tidssonene, står først i køen på skjermen. Er kaffevalget ditt helt uavhengig av tidspunkt på dagen, føles det mer som om den flytter rundt på oppskriftene uten grunn. Hvis man konsekvent drikker en cappuccino om morgenen, en americano om ettermiddagen og en liten espresso på kvelden, kan man spare litt tid. Veldig liten tid. Etter min mening er det lettere å slå av systemet, noe som heldigvis er enkelt.

anmeldelse delonghi rivelia
Et ganske anonymt utseende, som imidlertid huser de viktigste tingene. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffe som forventet

Rivelia lager god espresso som ikke truer de beste på markedet, men heller ikke virker som et kompromiss. Bønnene fra supermarkedet viste seg å være ganske underveldende, men det er ikke maskinens skyld. Derfor ble oppgaven å minimere den askeaktige bitterheten som bønnene bød på, og skape en espresso som minimum smakte fint i en cappuccino. Det løste den fint. Med litt ekstra vann og temperaturen på medium, ble kaffen akseptabel. Kvernen stod på tre i testen, noe som resulterte i en utmerket tekstur for en automatisk maskin. Den maksimale doseringen på 16 gram kaffe smakte best når den ble brygget til ca. 65 gram espresso.

De dyre bønnene smakte litt mer interessant. Temperaturen måtte opp på high, men en ferdig mengde espresso på 65 gram passet fint også her. Det resulterte i en espresso uten bitterhet eller bismak. Syren skinner virkelig gjennom uten å bli ubehagelig eller overveldende. En veldig ren og klar smak av frukt med en god mengde syre og sødme. Den fermenterte smaken blir ganske subtil.

Espressokvaliteten fra Rivelia passer veldig godt til prisnivået. Den har ikke alle de små nerdete innstillingene, men den har orden på det viktigste. Kvernen innstilles manuelt oppå på maskinen, og temperaturen stilles på skjermen. I kaffeoppskriftene har du mulighet til å endre hvor mye kaffe og vann som brukes, noe som tross alt er det viktigste. Er man i tvil om de korrekte innstillingene, kan man bruke det såkalte ”Bean adapt”. Det guider deg med smak og utseende gjennom din kaffe, og gjør om på innstillingene inntil du er fornøyd. En fin egenskap som gjør det lett å spore seg inn på en ny kaffebønne.

Rivelia7 Rivelia8
<
>
Skal man oppbevare bønner over lengre tid, kan man med fordel kjøpe en vakuumbeholder. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Melk

Melkebeholderen ligner den du finner i DeLonghi Eletta Explore, og kvaliteten er på samme måte fin, uten å komme tett på baristakvalitet. Lunken melk er en luksus, og Rivelia leverer knasende skum til en cappuccino. Maskineriet fungerer fint med plantemelk, hvis du foretrekker det.  Den har til gjengjeld, som de fleste automatiske espressomaskiner, problemer med å lage den kremede melken som kreves i en god latte.

Beholderen er lett å ta ut og rengjøre, og kan gå direkte videre til oppvaskmaskinen. En utfordring er at lokket ikke klikker seg fast til resten av beholderen. Det gjør det altfor lett å søle ut melken over hele kjøleskapet, noe som dessverre skjedde meg en søvnig onsdag morgen. Min gamle kapselmaskin laget av Delonghi, har en nesten identisk melkebeholder som klikker seg fast. Hvorfor Delonghi har gått bort fra det, forstår jeg ikke.

Test Delonghi Rivelia
(Foto: DeLonghi PR)

Konklusjon

Delonghi Rivelia er en maskin som gjenspeiler prisen veldig godt, men uten at man blir blåst over ende. Størrelsen er et stort pluss, og det samme er touchskjermen, som overgår eldre maskiner fra Delonghi. Systemet for å skifte bønnene fungerer veldig bra, men involverer enten noen tapte bønner eller at du drikker en kopp av den kaffen du gjerne vil skifte fra. Det er fortsatt langt bedre enn ikke å kunne ta ut beholderen, så funksjonen blir satt pris på. Hvis man ikke er interessert i app-styring, og ikke vil ha en dyr, gigantisk maskin på kjøkkenbenken, er Delonghi Rivelia et godt kjøp.

Karakter
DeLonghi Rivelia
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

1 hendelser på “DeLonghi Rivelia”

  1. Kasper Ramlo

    Hei.
    Valget står mellom en Eletta Explore og Rivelia. Kan dere gi meg fordelene og ulempene for begge kaffemaskinene. Samt hva som man bør vektlegge for anskaffelse av en av kaffemaskinene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde