Visst er det kjekt med en automatisk espressomaskin. Vri hjulet til kaffen du ønsker, trykk på en knapp, og ut kommer deilig kaffe. Mange av dem har også en app, hvor oppskrifter kan justeres med ønsket mengde og styrke. Travle småbarnsforeldre vil elske en slik maskin, der de haster ut døra om morgenen, med termokoppen i hånda – og en skrikende unge fastlåst til hvert bein.
La Specialista
Men den som vil og kan ta seg litt bedre tid med kaffebryggingen, vil ikke angre på å investere i en manuell maskin. Som La Specialista Maestro EC9865.M. I virkeligheten er den semimanuell, for den har noen tidsbesparende automatiske løsninger.
La Specialista er navnet på De’Longhis toppserie med manuelle kaffemaskiner. Fordi du må være litt spesialist, eller i hvert fall være litt ekstra interessert i å lage god kaffe. Men når alt kommer til alt, er det ikke så vrient. Det gjelder bare ikke å bli skremt av kaffefilteret med den lange håndfullen av en spak, som skal flyttes fra et sted til et annet på maskinen, midt i prosessen. Filteret kalles gjerne portafilteret, og er det som gjør at folk vil stirre imponert på deg, der du kverner, dreier spaken, flytter og fester den på nytt, før deilig kaffe renner gjennom og ned i koppen.
Maestro er flaggskipet i serien, og det har akkurat kommet en variant som også kan lage Cold Brew. Det er den vi tester her.
Hva er Cold Brew?
Cold Brew høres veldig ut som kald kaffe. Og det er det jo også. Men der hvor man vanligvis brygger kaffe på vanlig måte og deretter nedkjøler den til kjøleskapstemperatur, brygges Cold Brew med kaldt vann hele veien. Det er en langsom prosess, da det gjerne tar timevis å få alle de gode smakene ut av kaffepulveret. Som skal lages av mørke espressobønner, for å få mest og best smak fra kaffen. Du blir til slutt belønnet med en kald kaffe, som smaker ekstra rund og aromatisk, med mer enn et hint av sjokolade.
Rekordraskt kaldt brygg
Cold Brew-varianten av La Specialista Maestro heter EC9865.M, og klarer å trylle frem en kopp med Cold Brew på bare 5 minutter! Hemmeligheten ligger i en spesiell bryggeteknikk, som De’Longhi ikke helt vil avsløre. Men en viktig del er også det egne filteret, som skal brukes for anledningen. Det er finere perforert enn filteret for varmt brygg, og er dessuten forseglet med en gummiring som gjør at det ikke kommer grut i kaffen.
Husk isbiter i glasset og ferskt vann fra springen, når du skal brygge kaldt!
Den perfekte kvernegrad og mengde
På maskinen skal du stille hvor fint du ønsker kaffen kvernet, og dessuten mengde kaffepulver. For store kopper, trykk inn X2-knappen, og sørg for å bruke det store filteret. Det finnes et mindre filter til enkle, små porsjoner, men det har jeg helt ærlig aldri brukt. Jeg kjører alltid dobbel espresso eller en stor Americano eller Cappuccino, og bryr meg derfor aldri med det lille filteret. Men det er fint at det følger med. Og, skulle du lure: ja, det følger også med filter i to størrelser til Cold Brew, altså fire filtre totalt.
Å stille riktig kvernegrad og ønsket mengde, kan være en prøvelse. Start med det som foreslås i bruksanvisningen, hvor det blant annet står at Espresso skal ha middels kvernegrad. Selv stiller jeg den gjerne ørlite finere, når jeg kverner mine favorittbønner: Lavazza Espresso Barista Gran Crema. Som gir en god og kremet kaffe, med ganske høy intensitet på smaken.
Mengden setter jeg til 18 av totalt 30 steg. Erfaringen er at alt over 20 gjør det vanskelig å feste portafilteret under vannuttaket. Det blir også i overkant sterkt, derfor setter jeg den til 18. Du får likevel plenty smak, det skal du ikke tvile et sekund på!
Til slutt kan også temperaturen justeres i fem steg. Når du har satt ønsket temperatur, har maskinen såkalt aktiv temperaturkontroll, som hele tiden sørger for en stabil temperatur hele veien til koppen.
Enkelt å brygge
Når innstillingene er satt, er det bare å sette i gang. Skru på maskina. Fest portafilteret under bønnekverna. Idet filteret låses, starter kverningen automatisk. Når kverningen er ferdig, husk å dra i stampespaken. Gjerne to ganger, for å være sikker på at kaffepulveret har blitt godt stampet ned i filteret. Deretter løsner du spaken, og flytter filteret til under vannuttaket, midt på maskinen. Velg ønsket brygg med hjulet til høyre på frontpanelet, og trykk på OK-knappen.
Når brygget er ferdig, løsner du portafilteret, skraper ut kaffegruten med en plastskje eller den medfølgende plastspaden, og du er klar til å nyte.
Siden du skal bruke ulikt filter for kaldt og varmt brygg, er det viktig å velge riktig filter før du kverner bønnene.
Fantastisk kaffe med La Specialista Maestro Cold Brew
Jeg må si at denne maskinen lager virkelig deilig kaffe! Den får ut flere lag med smaker fra bønnene, enn selv de beste maskinene i fjorårets gruppetest av smarte, automatiske kaffemaskiner. Jeg oppdager en ny dimensjon til kaffebønnene jeg trodde jeg kjente så godt.
Og kaldt brygg, som jeg fryktet skulle være flatt på smak, er så rundt og sjokoladeaktig i smaken, at det er vanskelig å velge om jeg vil ha en varm eller kald kopp kaffe. Derfor er det fristende å først drikke en dobbel kopp med Cold Brew, før jeg avslutter med en like dobbel kopp med ren, varm nytelse. Så får det bare være at koffeinkicket får det til å dirre i kroppen …
Med melk
Det også tre valg for brygg med melk: Cappuccino, Latte Macchiato og Flat White. Forskjellen mellom disse ligger i mengden steamet melk og melkeskum, og hvilken rekkefølge de kommer ned i koppen.
Ha melk i den flotte melkebeholderen i børstet stål, og koble den på maskina. Velger du en av de tre alternativene, vil steaming-prosessen og bryggingen skje automatisk. Melkeskummet blir luftig og deilig.
Steamingen kan også gjøres manuelt, da med et langt uttak som går nedi melkebeholderen. Sørg for å holde beholderen skrått, og finn den riktige vinkelen som gjør at melken begynner å virvle i sirkel. Denne prosessen er mye enklere med helmelk enn lett. Til denne prosessen skal du velge å brygge en vanlig eller dobbel espresso, men bruk en stor kopp. For Macchiato skal melken i først, deretter kaffen. Flat White skal alltid melken i til slutt, mens jeg har sett folk gjøre det ene eller andre med Cappuccino.
Nydelig kaffe – men hva er ulempene?
Kaffen blir virkelig vanedannende god med denne kaffemaskinen. Men det er ting å tenke på.
Det faktum at maskinen er manuell gjør at man må stå ved dens side gjennom hele bryggeprosessen, fordi den inkluderer flere steg. Det kan føles som et tiltak, og travle mennesker foretrekker gjerne en automatisk maskin. Selv om det faktisk ikke er vanskelig å operere en La Specialista.
Dessuten er maskinen stor. Halvannen standardbredde kan riktignok gjøres plass til, men med kvernen på toppen strekker maskinen seg to centimeter for høyt til å gå innunder overskapet på kjøkkenet mitt. Som er helt standard høyde, pluss en list under, som gir 45 cm åpning mellom toppen av benkeplaten og nedkant av listen. Jeg er neppe alene med en slik løsning, og da føles maskinens totalhøyde på 46,5 centimeter lite gjennomtenkt. Så sørg for å måle, dersom du planlegger å ha den under et overskap!
Konklusjon
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M lager virkelig fantastisk kaffe! Den er mye enklere i bruk enn jeg fryktet da jeg gikk inn i testingen med armer og bein, og selve bryggingen går meget raskt. Man må bare kverne og presse kaffen først. Cold Brew tar mer enn dobbelt så lang tid som varm, men 5 minutter er likevel imponerende raskt.
Dette er maskinen for deg som liker å ta litt ekstra tid med kaffebryggingen, men uten at den blir et bryderi av den grunn. Den gir også mange bedre kontroll over kvernegrad, mengde og varme, enn de automatiske maskinene.
Maskinen er utvilsomt for spesielt interesserte, men investeringen betaler seg i form av usedvanlig god kaffe.