TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Aarke Coffee System

Innovativ sammenkobling av kaffetrakter og kaffekvern

Aarke Coffee System er en pakke som består av kaffetrakter og kaffekvern. Begge produktene kan kjøpes separat, men det er når de kobles sammen at magien oppstår.

Av / 27.12.24 - 09:01
Aarke Coffee System

Home mener

  • Brygger god kaffe. Kaffetrakteren og kaffekvernen fungerer perfekt og automatisk sammen, som gjør bruken veldig enkel. Stilren design.
  • Tar ganske mye plass og koster en del. Kaffekvernen støyer en del, som alle elektriske kaffekverner. Trådløs sammenkobling av apparatene hadde vært bedre.

Når det gjelder kaffe, skjer mye av innovasjonen i segmentet espressomaskiner hvor man kan velge mellom maskiner for kapsler eller for bønner – med eller uten innebygd kvern – og tilbudet består av alt fra helautomatiske via halvautomatiske til helt manuelle maskiner der man selv ekstraherer kaffen ved hjelp av håndkraft. Innovasjon innen dette segmentet har den seneste tiden vært blant annet automatiske utførelser (slik at man slipper å komprimere kaffen for hånd) og cold brew.

Når det gjelder kaffetraktere, ser de fleste produktene på markedet ut som de har gjort i mange år, og den eneste innovasjonen som har blitt lansert i det siste er blooming, som innebærer at kaffen fuktes og får hvile en stund før traktingen. Bakgrunnen er at om kaffen er veldig fersk – noe som selvfølgelig er å foretrekke – inneholder den en hel del kulldioksid, noe som vises under traktingen ved at kaffen bobler og skummer når kulldioksider forlater kaffen. For mye kulldioksid i kaffen påvirker smaken negativt, og her kan man bruke blooming for å ‘’avgasse’’ kaffen før selve traktingen.

Det svenske selskapet Aarke – som er mest kjent for sine stilrene kullsyremaskiner – har i og med lanseringen av Aarke Coffee System tatt steget inn i kaffens verden. Og som tilbehør tilbyr de termokannen Thermal Jug.

Aarke Coffee Maker er sertifisert av ECBC (European Coffee Brewing Center) og trakter en full kanne på under seks minutter.

Aarke Coffee System 1
Aarke Coffee System inkludert tilbehør. Da man kan male kaffen direkte ned i kaffefilteret trenger man hverken medfølgende kaffemål eller beholder i rustfritt stål. Bruksanvisningene trenger man nesten heller ikke da produktene er veldig enkle å bruke, men rengjøringsbørste- og kluter kan være fint å ha for hånden. Foto: Ola Larsson

Sømløs bruk

Annonse

Når man har pakket opp Aarke Coffee System, som består av kaffetrakteren Coffee Maker og kaffekvernen Coffee Grinder, koblet dem sammen med den medfølgende ledningen og satt dem til hvert sitt strømuttak, er bruken veldig enkel.

  • Man fyller kaffetrakteren med så mye vann man ønsker, fra 250 ml til 1,25 liter (tilsvarende 2–10 kopper). Når man heller i vannet, tennes en lampe inne i vannbeholderen som gjør det enkelt å se hvor mange kopper man har helt i.

 

  • Man plasserer et filter i filterholderen og stiller den under kaffekvernen (som skal vare innstilt på A modus for automatikk) og vipper på spaken, slik at kvernen automatisk maler så mye kaffe som trengs, basert på hvor mye vann som er i vanntanken.

 

  • Man plasserer filterholderen med de nymalte bønnene i kaffetrakteren og trykker på den eneste knappen som finnes for å starte traktingen. Ønsker man å bruke blooming, holder man knappen inne i tre sekunder (til den tennes) før man slipper den. Kaffetrakteren optimerer automatisk traktetemperaturen etter hvor mye kaffe som traktes.

Den medfølgende beholderen i rustfritt stål til å male bønner i og kaffemålet trenger man ikke å bruke, og de kan legges bort da man kan måle direkte ned i filterholderen. De to medfølgende rengjøringsklutene kan derimot være fine å ha for hånden om man vil beholde apparatenes blanke utseende …

Personlig justering

Kaffetrakteren kan innstilles i 60 trinn for ulike målingsgrader, avhengig av hvilke bønner som brukes og personlig smakspreferanse, og mengden kaffe som males, kan finjusteres i ni steg, fra -4 til +4.

Jeg testet med tre ulike sorter bønner, og som et eksempel brukte jeg 15 som malingsgrad, samt +3 på kaffemengde for en relativt lysrøstet bønne, noe som resulterte i at kvernen malte 21 g kaffe til to kopper og 42 g kaffe til fire kopper. For en mørkrøstet bønnetype fungerte det ifølge mine smaksløker bedre med malingsgrad 20 og +2 på kaffemengde.

Å trakte to kopper kaffe, tilsvarende et krus, tar omkring halvannet minutt. Og om man, som jeg, vil ha et krus kaffe med melk på morgenen, tar det fra start til mål ganske eksakt tre minutter. Bruker man blooming-funksjonen må man legge til drøyt 30 sekunder.

Som en parentes kan det nevnes at det er nesten akkurat like lang tid som det tar meg å fikse en cappuccino med min halvautomatiske espressomaskin, men da kreves det litt mer aktiv jobbing …

Aarke Coffee System 2
Aarke Coffee System ved siden av min fem år gamle halvautomatiske espressomaskin, Sage Barista Express. Aarkes produkter tar litt mer plass enn tekokeren som vanligvis befinner seg der, så avfallsboksen ble henvist til hyllen under. Foto: Ola Larsson

Potensielle kjøpere

Aarke Coffee System henvender seg til de som foretrekker traktekaffe fremfor espresso, og som er villige til å legge penger i kaffenytelsen. Den selvskrevne konkurrenten på markedet er Moccamaster, hvis kaffetraktere har sett omtrent like ut siden produksjonen startet i Nederland i 1969, og som lyktes å ta en skikkelig bit av kaken fra segmentet kaffetraktere i premiumklassen. Når jeg hilser på mine foreldre, får jeg kaffe fra en Moccamaster, besøker jeg min bror står det en Moccamaster på kjøkkenet, og trenger jeg å låne sukker hos naboen rett over gangen, er det ikke umulig å bli bydd på en kopp kaffe fra en Moccamaster.

En annen aktør på markedet er norske Wilfa, som tilbyr et antall ulike kaffetraktere i samme segment. Både Moccamaster og Wilfa har kaffekverner i tilbudet sitt, og en pakke med kaffetrakter og kaffekvern ligger i samme prisklasse som Aarke Coffee System. Men konkurrentene har ikke den smarte sammenkoblingen av apparatene for automatisk maling av korrekt mengde kaffe som Aarke har.

Konklusjon

Aarke Coffee System er selskapets første skritt inn på kaffemarkedet, og imponerer. Produktene føles svære, og designen i rustfritt stål kjenner man igjen fra selskapets kullsyremaskiner – de har skapt to produkter som er veldig enkle å bruke og som fungerer perfekt sammen.

Det å automatisk male korrekt mengde kaffe direkte ned i kaffefiletet, uansett hvor mye vann man fyller i kaffemaskinen, er genialt. Det er også enkelt å finjustere malingsgraden og kaffemengden slik at man optimerer smaken fra de bønnene man bruker for anledningen.

Karakter
Aarke Coffee System
High End
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Høyere oppløsning og bildehastighet er en hit

Ding-dong – du er på skjermen

Delt glede er dobbel glede

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Lyd & Bilde