Ecovacs Deebot X1 Omni kommer i en stor og tung pakke, ikke er overraskende når jeg har pakket opp og “flytter inn”. Under panseret på ladestasjonen finnes to store vannbeholdere. Mellom disse bor to ekstra moppeduker og en børste å bruke til rengjøring. Støvsugerposen fant jeg bak en luke på fronten.
I esken finnes foruten en bruksanvisning, to runde mopper og to rengjøringsbørster. Her kjøres det altså med doble rengjøringsbørster og doble mopper. Forventningene stiger; kan det være slik at jeg finner en robotstøvsuger som faktisk holder mål?
Å styre Ecovacs Deebot X1 Omni
For å gjøre diverse innstillinger henter jeg ned appen Ecovacs Home, den finnes ikke på norsk, men er enkel og oversiktlig. Som vanlig må jeg navngi roboten min, og med tanke på størrelsen blir det naturlige arbeidsnavnet Storebror.
Har du ikke mobilen for hånden, men likevel vil ha det rengjort, går det å benytte seg av Ecovacs egen stemmestyring, YIKO. For å få kontakt med din rengjøringshjelp skal du si “ok Yiko” og vente på “I’m here” før du går videre og snakker om eksakt hva du vil at den skal gjøre. Yiko-stemmen er grøtete og boksaktig, og det er litt vanskelig å oppfatte hva som sies. Jeg merker også at den har noen utfordringer med å forstå dialekt … Men jeg tenker at det nok er en vanesak for oss begge.
Man merker tydelig at Storebror er litt selskapssyk, for midt i en samtale som absolutt ikke har med robotstøvsugeren å gjøre, kan man plutselig bli avbrutt av et “I’m here”. Det kan bli mange overraskende miner og gapskratt under en middagsinvitasjon, kan jeg love. Vi kunne til og med våkne av at Storebror snakket nattestid (?).
I appen kan du naturligvis innføre soner, avgrense, gjøre rengjøringsskjemaer og alt annet som du kan forvente deg.
Ecovacs Deebot X1 Omni flytter inn
Storebror er ikke bare dyrest i testen, men også størst. Og akkurat som de øvrige testdeltakerne vil den ha god plass rundt om kring. I reklamen fremhever Ecovacs at det er Jacob Jensen Design … men for meg personlig spiller det mindre rolle. Den forblir stor, klumpete og vanskelig å plassere.
Ved første rengjøringsforsøk slår det både meg og mannen min at vi faktisk kan oppholde oss i samme rom som Storebror uten at vi trenger å heve stemmen for å føre en samtale. Ecovacs Deebot X1 Omni er betydelig stillere enn mange andre i testen.
Storebror klarer testteppet uten problemer, er veldig strukturert, og beveger seg smidig mellom begge testrommene som til sammen er ca. 45 kvm. De to første gangene satte han seg fast på terskelen og måtte løftes bort, men etter det fant han ut hvordan han skulle gjøre det for å komme over.
Når det er på tide med mopping (her har jeg lært av feil fra Dreame Z10 Pro og lagt inn no-go-zoner), er det bare å trykke dit begge moppene er og fylle på rent vann i beholderen under panseret på ladestasjonen. Så er Storebror klar. Under moppingen kjører støvsugeren tilbake til stasjonen ved tre tilfeller for å rengjøre moppene! Wow – imponerende og en stor gullstjerne i margen. Nei, det blir ikke like nøye og velgjort som om jeg hadde tatt frem min egen skurebøtte og mopp, men det blir absolutt godkjent, og det beste er at jeg kan bruke tiden min på noe annet. Fordelen med roterende mopper er selvfølgelig at det blir et bedre resultat av moppingen, og at det blir renere, og med doble mopper blir det enda bedre.
Kamera
Ecovacs Deebot X1 Omnis kamerafunksjon gjør at du kan holde et øye med hvordan det egentlig ser ut hjemme, selv om du befinner deg på en annen sted. Det finnes også en patrol-funksjon som innebærer at du kan sende i vei støvsugere for å patruljere et område uten å gjøre rent, litt som et bevegelig overvåkningskamera.
Konklusjon
Ecovacs Deebot X1 Omni er et skikkelig stykke som koster en slant. Så det gjelder selvfølgelig at du både har plass og råd. Men med tanke på at den ikke bare støvsuger, men også mopper med to roterende mopper, pluss at den automatisk registrerer når moppene trenger å rengjøres (noe den løser selv), kan jeg ikke helt, tross at det naturligvis er mange penger, si at Deebot X1 Omni er for dyr.
Å gjøre ting selv er alltid den beste løsningen, men vil du ha det nest beste og føler deg trygg på at det blir akseptabelt rent og pent uten at du trenger å engasjere deg spesielt ofte – kjøp!
Også i denne testen:
Dreame Bot Z10 Pro
Rimelig hjelper, men fokuserer ikke på moppefunksjonen
Testens rimeligste deltaker både støvsuger og mopper gulvene dine. Spørsmålet er bare hvor godt den lykkes.
TCL Sweeva 6500
Når ikke helt frem
Testens nest billigste deltaker som tømmer seg selv og byr på uv-c-sterilisering av gulvene for å fjerne basiller og bakterier. Etter publisering kom en oppdatering som korrigert visse uregelmessigheter, men dessverre ikke alle … Dermed er tekst og konklusjon litt revidert.
Samsung Jet Bot+
Smidig for deg med Samsung-mobil
Hvit og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men den har fått et litt merkelig format på ladestasjonen.
iRobot Roomba j7+
For deg med husdyr og sårbare møbler
Himmelrike for alle dyreeiere når "ulykken" er ute. Men spørsmålet er om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerer i praksis …
Electrolux Pure i9.2
Opp som en sol og ned som en pannekake
Dark gold og triangelformet for å komme bedre til i hjørnene – en vinner for meg allerede før jeg hentet den på posten. Men man må beviselig være forsiktig med forutinntatte meninger ...