TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame Bot Z10 Pro

Rimelig hjelper, men fokuserer ikke på moppefunksjonen

Testens rimeligste deltaker både støvsuger og mopper gulvene dine. Spørsmålet er bare hvor godt den lykkes.

Av / 06.05.22 - 23:05
Dreame Bot Z10 Pro

Home mener

  • Prisen, sammen med at den navigerer smidig og enkelt rundt hindre og ikke har problemer med teppet.
  • Moppefunksjonen er ikke spesielt god.

I esken finner jeg, foruten det åpenbare som selve støvsugeren, ladestasjonen og strømkabelen, en rengjøringsbørste, en vannbeholder og tilhørende moppeduk samt en ekstra støvsugerpose. Det skulle også være med et rengjøringsvektøy, men det kunne jeg faktisk ikke finne …?!

Installasjonen ga noen problemer, og den medfølgende instruksjonsboken stemmer ikke helt overens med virkeligheten, men etter litt triksing løste det seg. Jeg lastet ned Mi Home-appen, og ga min Dreame Bot Z10 Pro navnet Sixten.

Dreame Bot Z10 Pro
En selvtømmende støvsuger krever sin plass, og Dreame Bot Z10 Pro er intet unntak. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hverken instruksjonsbok eller app finnes på noen av de nordiske språkene. I appen valgte jeg derfor engelsk, da det passer meg best. Er du en kløpper på tysk, polsk eller kanskje italiensk, går det utmerket å velge det, selvfølgelig.

Mi Home-appen er enkel og lett å forstå, og det finnes mengder av ulike innstillinger. Skjemalegge rengjøringen, definere rominndeling, med mer. Jeg tror at det er høyst personlig hvilke innstillinger man vil bruke og hvilke man foretrekker, men her finnes nok “alt”, eller i alle fall det meste du kan ønske deg i dette segmentet.

Å gjøre rent med Dream Z10 Pro

Annonse

Sixten har fire sugenivåer (stille, standard, sterk og turbo) samt tre nivåer på vannforbruket ved mopping (lav, middel og høy).

Dreame Bot Z10 Pro 1
Du kan velge mellom fire ulike rengjøringsmoduser samt tre ulike vannmoduser. (Skjermdump fra appen)

Jeg lyktes ikke å få frem noen informasjon om lydnivået, men min refleksjon er at Dream Bot Z10 Pro er litt mer stillegående enn både Electrolux og Samsung, selv om den naturligvis bråker. Fremfor alt når den skal tømme seg selv i ladestasjonen etter at rengjøringen er over – jøss hvilket uvesen! Men det er bare for en veldig kort stund, heldigvis.

Dreame Bot Z10 Pro 2
Sixten rengjør systematisk 45 kvm på 52 minutter, og han beveger seg smidig rundt de hindrene som finnes. (Skjermdump fra appen)

Sixten suger opp støvansamlinger og blomsterjord, og manøvrerer pent og smidig rundt møbler og kattenes lekesaker som lå igjen på gulvet før rengjøringen. Teppet lager ingen problemer, men sugekraften øker ikke automatisk, så du må gå inn manuelt via appen og aktivere den funksjonen, noe jeg synes er litt unødig kronglete og som godt kunne vært innstilt fra start.

I appen finnes det også en fjernkontroll, om du av en aller annen grunn skulle ønske å styre din støvsuger manuelt. Litt som en radiostyrt bil, faktisk.

Mopping

Jeg tenker at ettersom jeg bare hadde gitt Sixten tillatelse til å tegne opp et rengjøringskart over oppholdsrommet og soverommet, som er de rommene jeg valgte som testområde, burde det ikke være noe problem å holde seg til kartet når det er tid for moppingen. Jeg vil jo ikke moppe teppet, så der legger jeg en no-mop-zone.

Dreame Bot Z10 Pro 3
Til tross for at Dreame Bot Z10 Pro, eller Sixten som han heter hos oss, bare har to rom på sitt rengjøringskart (gult respektive blått område), roter han seg totalt bort når han skal moppe gulvet. Legg merke til den mørkegrå runde saken (Sixten) som befinner seg i det lysegrå området … Kjedelig da han ikke kan komme seg tilbake til det vanlige kartet på grunn av en høy terskel. (Skjermdump fra appen)

Men av en eller annen grunn blåser Sixten i kartet og kjører ut i hallen. Jeg takker selvklart ikke nei til moppe-hjelp også der, men problemet blir når han skal ta seg tilbake igjen – en nivåforskjell mellom rommene gjør at det er ca. 4 cm opp til oppholdsrommet, og det klarer ikke Dream Bot Z10 Pro … Jeg tenker at det burde rekke med de aktuelle kartene, og at støvsugeren skal holde seg innenfor de områdene, men der tar jeg feil …

Dreame Bot Z10 Pro 4
En 15 minutter gammel kaffeflekk klarer ikke Sixten. Knapt godkjent, faktisk. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Så jeg henter helt enkelt Sixten hjem til ladestasjonen, legger inn no-go-zoner etter alle kunstens regler, og begynner på nytt. Nå oppfører støvsugeren seg galant. På papiret er mopping en magisk funksjon, og i begynnelsen må jeg ærlig innrømme at jeg syntes det var toppen. Du fyller på en vannbeholder som du fester under støvsugeren, og da fuktes en tynn “moppeduk” som også festes i underkant.

Men det er ikke slik at støvsugeren har noen bevegelige deler som gjør at moppeduken beveger seg, og den indikerer heller ikke når/om moppeduken er kjempeskitten og trenger å bli skyllet. Så for å gjøre rent et allerede rent gulv uten flekker fungerer det vel helt ok, men er det flekker, så gnis de for det meste utover og dras omkring på resten av gulvområdet. Er det tørre flekker, blir de sittende igjen.

Dreame Bot Z10 Pro 5
Under panseret på den kombinerte lade- og tømmestasjonen finner man støvsugerposen. Avhengig av hvor skittent du har det, kan du regne med å måtte bytte pose omtrent annenhver måned. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Under locket på den kombinerade ladd- och tömstationen finns dammsugarpåsen. Beroende på hur smutsigt du har kan du räkna med att behöva byta påse varannan månad ungefär. En ny kostar strax under 200 kronor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Dreame Bot Z10 Pro 6
Er det langhårete personer i hjemmet, eller husdyr som røyter, bør du være ekstra nøye med å holde kontroll på rullebørsten. Sannsynligheten er stor for at det snurres opp mengder av hårstrå, og da kommer det rengjøringsvektøyet som skulle fulgt med, til sin rett. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusjon

Dreame Bot Z10 Pro er rimelig og absolutt til hjelp når det gjelder å få det rent hjemme. Den klarer hybelkaniner, blomsterblader, kattesand, tepper og “normale” dørterskler uten problemer. Den fanger ikke opp all skitten i hjørnene, men nesten. Moppefunksjonen på Dreame Bot Z10 Pro er ingen USP, men se heller på det som noe du får på kjøpet. Med prislappen i tankene er dette en bra selvtømmende støvsuger.

Karakter
Dreame Bot Z10 Pro
Premium

Også i denne testen:

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Her gjelder det at du har god plass og at lommeboken ikke blir tømt. På den andre siden får du mye av alt.

Doble rengjøringsbørster og doble roterende mopper. Den klarer teppetesten, og er forholdsvis stillegående og smidig.
Prislappen og størrelsen.
Les hele testen

TCL Sweeva 6500

Når ikke helt frem

Testens nest billigste deltaker som tømmer seg selv og byr på uv-c-sterilisering av gulvene for å fjerne basiller og bakterier. Etter publisering kom en oppdatering som korrigert visse uregelmessigheter, men dessverre ikke alle … Dermed er tekst og konklusjon litt revidert.

Stille til å være en støvsuger, og klarer de fleste rengjøringsutfordringene, selv i hjørnene. Har uv-c- sterilisering som gjør gulvene ekstra freshe.
Er ikke helt å stole på når det kommer til gjenglemte saker på gulvet. Appen er i litt for ustabil.
Les hele testen

Samsung Jet Bot+

Smidig for deg med Samsung-mobil

Hvit og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men den har fått et litt merkelig format på ladestasjonen.

Enkel og smidig å komme i gang med. Behersker både tepper og hjørner.
Høyt lydnivå, og designen på ladestasjonen føles ikke helt gjennomtenkt.
Les hele testen

iRobot Roomba j7+

For deg med husdyr og sårbare møbler

Himmelrike for alle dyreeiere når "ulykken" er ute. Men spørsmålet er om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerer i praksis …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funksjon som faktisk holder akkurat hva den lover. Klarer testteppet uten problemer.
Prisen og det faktum at den kjører inn i stol- og bordben uten betenkeligheter.
Les hele testen

Electrolux Pure i9.2

Opp som en sol og ned som en pannekake

Dark gold og triangelformet for å komme bedre til i hjørnene – en vinner for meg allerede før jeg hentet den på posten. Men man må beviselig være forsiktig med forutinntatte meninger ...

Pen, liten og nett. Kan gjemmes bort hvis man skulle ønske det. Klarer også å gjøre rent i hjørnene.
Klarer ikke testteppet, og er veldig høylytt og usmidig i sin fremferd. Ustabil app.
Les hele testen
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde
[]