TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.

Av / 15.09.23 - 10:30
Steba IC 110

Home mener

  • Billig for en maskin med innebygd kompressor. Den tar ikke stor plass, noe som er en fordel for et produkt som ofte settes vekk i et skap vinteren over. Kan også lage yoghurt.
  • Den tar veldig lang tid på å kjøle isen. Den bråker. Isen blir mykere enn forventet, og kan knapt nok serveres uten at den har vært i fryseren først.

Hjemmelaget is er noe av det letteste og mest velsmakende man kan lage selv. Hvis man bare har en ismaskin. Uten den er det en langsom affære.

Vi har alltid vært imponert over hvor fantastisk is man kan få ut av en billig ismaskin med fryseelement. Så hvorfor bruke penger på en fancy maskin? Hva mer kan den tilby? Fryseelementet tar imidlertid opp plass i fryseren, så at Steba IC 110 har innebygd kompressor er en fornuftig oppgradering til denne prisen.

Steba IC 110 er lett å sette i gang når du trenger is. Sett den i stikkontakten og hell over ismassen i beholderen. Den er også relativt liten så den lett kan oppbevares i et skap vinteren over.

Du kan velge mellom fem programmer: softis, is, sorbet, yoghurt og DIY. Sistnevnte er en programmerbar innstilling hvor du selv velger hvor lang tid maskinen kjører. Skal du lage vanlig is, tar det hele 2 timer.

Hvis du vil lage yoghurt fra bunnen av, følger det med en dedikert plastbøtte til formålet. Du kan selv velge temperaturen mellom 25 og 50 °C, men som utgangspunkt er den korrekte yoghurt-fermenteringstemperaturen åpenbart 42 °C.

Annonse
Billig steba ismaskine
Det er ikke det mest intuitive oppsettet. Knappene ligner touch, men krever et solid trykk. (Foto: Lasse Torp)

Konstruksjon og kvalitet

Da Steba IC 110 er en maskin i det billige sjiktet, er den ikke overraskende en plastdominert konstruksjon. Inni er beholderen av metall, noe som er nødvendig for at den kan bli kald nok til å lage is. Ingen av materialene føles skrøpelige når de settes sammen. Til gjengjeld er det litt av et puslespill. Det er et lokk vi aldri har funnet ut av hvor hører hjemme. Du kan ikke pakke alle de små delene sammen inne i maskinen, så alt oppbevares sammen, og sannsynligheten for at noe blir borte, er stor. Sikkert plastbeholderen til å lage yoghurt med.

Ismaskine med kompressor
Det er plast, men av fin kvalitet. Man er ikke redd for å plassere den innerst i et skap og dekke over den med de andre sommertingene. (Foto: Lasse Torp)

Brukeropplevelse

Til tross for få knapper og funksjoner er maskinen ikke spesielt intuitiv å bruke. Kan du finne ut av om softis er symbolet med kuler i en skål eller kuler i en kjeks? Svaret viste seg å være skålen. Knappene er ikke spesielt følsomme; de må ha et solid trykk for å reagere. Vil du pause (for å smake på den uferdige isen, naturligvis) må man fjerne lokket, noe som slår av hele maskinen.

Da må du starte forfra og selv holde styr på hvor langt du er i prosessen. Litt irriterende at det ikke bare er en smaksprøveåpning. Man kunne også prøve med selvbeherskelse, men det passer slett ikke til konseptet hjemmelaget is.

Kvaliteten på isen

Kvaliteten på isen avhenger mye av hvilken innstilling du velger. Efter to timer på den ”vanlige” is-funksjonen, får du det vi vil beskrive som veldig bløt softis. Det er ikke unormalt at ismaskiner produserer myk is som så skal en tur i fryseren, men etter 2 timer hadde vi forventet en langt mer spiseklar is. En gammeldags maskin med fryseelement bruker bare 25–35 minutter på å lage myk, men spiseklar softis.

Hvis du bruker den dedikerte softisfunksjonen, tar prosessen 1 time og 20 minutter. Når ventetiden er over, har du en is som knapt nok er tykk. Det er lang tid å vente på å bli skuffet. Det hjelper heller ikke at maskinen bråker ganske mye i bruk.

Hvis en dyrere maskin resulterer i raskere og kaldere is, er pengene kanskje likevel godt brukt. Men hvis du bare tar ut ismaskinen en gang imellom, er du nok bedre tjent med de billige maskinene med fryseelement.

Steba is 1 Steba is 2
<
>
Den første isen er etter to timer, og den var det fasteste maskinen kunne prestere. Det andre bildet er det Steba kaller ”softis”. (Foto: Lasse Torp)

Konklusjon

Selv om ideen med en liten billig ismaskin med kompressor gir mening, kan det også bli for billig. Steba IC 110 bruker hele to timer på å lage veldig bløt softis, noe som er mye lengre tid enn med de helt billige maskinene med fryseelementer. Støyen er også en utfordring når maskinen er så langsom som den er. Den er vanskelig å anbefale fremfor en klassisk maskin med fryseelement, med mindre du skal lage virkelig mye is, og har et par gode støyisolerende hodetelefoner.

Karakter
Steba IC 110
Premium

Også i denne testen:

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre enn en?

L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.

Ideen om å kunne bruke flere størrelser av kapsler i samme maskin er virkelig god. Prisen er lav.
Byggekvaliteten er dårligere enn konkurrentenes. Irriterende at det ikke er noen på/av-knapp. Det er ikke plass til annet enn espressokopper. Det er kun L’Or som lager de store kapslene, og de er vanskelig å finne.
Les hele testen

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoker og panne i én maskin!

Multikoker er nesten en underdrivelse, for Instant Pot kan så mye at det nærmest ikke finnes noe utstyr den ikke kan erstatte!

Den kan reelt fungere som et helt kjøkken samlet i én maskin. Den tar ikke spesielt mye plass. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærete funksjonene med i pakken. Det meste av utstyret kan vaskes i oppvaskmaskinen.
Den lager mange irriterende bip-lyder. Du må oppbevare to forskjellige lokk som passer til forskjellige funksjoner. Som rendyrket airfryer er den ikke best på markedet.
Les hele testen

OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kokk enn denne bordgrillen

Hvis du har vanskeligheter med å steke en perfekt biff, tilbyr OBH Nordica Optigrill+ en enkel løsning. Men kanskje du er bedre tjent med bare å øve deg.

Varm nok til å skape en overbevisende grillopplevelse. Platene kan gå direkte inn i oppvaskmaskinen.
De automatiske funksjonene er ikke spesielt sofistikerte. Platenes skråning gjør det vanskelig å plassere visse råvarer uten at de ruller bort. Prisen er høy. Konstruksjonen kunne vært mer robust.
Les hele testen

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mer bakverk, mindre oppvask

Kenwood forsøker å samle så mye oppvask som mulig i samme bolle. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskin, men billigere enn sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromiss?

Materialene er solide og langtidsholdbare. Det sparer på oppvasken at du kan veie, smelte, heve og elte i én og samme maskin. Det meste kan vaskes i oppvaskmaskinen. Noen oppskrifter krever virkelig en mikser.
Den varmer ikke nok til å brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er kanskje et bedre kjøp, og den kan brukes til mer enn bakverk.
Les hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke