En kjøkkenmaskin er ikke bare en kjøkkenmaskin. Det er stor forskjell på kvaliteten, og de beste kan gå videre til dine barnebarn. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er nivået like under Kenwood Cooking Chef XL, som vi testet nylig. Kort fortalt blir Patissier ikke like varm, og kan derfor ikke brukes til å tilberede mat. Den kan fortsatt smelte, varme og veie, og er derfor en maskin til bakverk.
Du får kvalitet fra øverste hylle. Visp og eltekrok er ikke i aluminium, men i rustfritt stål. Alt er tungt på den gode måten, og bør holde langt inn i neste århundre. Du har mulighet til å koble til utstyr oppå og foran på maskinen. Kenwood har utviklet mer enn 25 maskiner som kan kobles til motoren i Patissier, blant annet blendere, kjøtthakkere og pastamaskiner.
Patissier har innebygd induksjonsvarme og vekt. Det finnes også en liten skjerm. På den kan du endre innstillinger, varme, hastighet og timer. Det er et par innebygde oppskrifter, men i motsetning til Cooking Chef XL kan du ikke bruke Kenwoods app til maskinen.
Det virker kanskje som om det er smått med smartfunksjoner sammenlignet med den større modellen. Men funksjonene er velvalgte. Å kunne veie fortløpende er en praktisk oppgradering, som sparer tid og oppvask. Det samme gjør varmen, som lar deg smelte smør eller sjokolade direkte i skålen. Gjærdeig krever ofte et lunt sted for å heve. Nå kan du bare la det ligge i skålen.
Skjerm og interaksjon
Skjermen er veldig liten, men sammen med et enkelt programhjul kontrollerer den hele maskinen. Det er en touchskjerm, så hvis du er svaksynt eller har dårlig finmotorikk, blir det en dårlig brukeropplevelse. Styresystemet er enkelt. Skjermen har tre primære menyer. En til de innebygde oppskriftene, en til vekten og en til å kontrollere varme, hastighet og timer.
De innebygde oppskriftene fungerer mer som en introduksjon til maskinen, enn som en guide til å lage noe lekkert. Du får ikke mål eller ingredienser listet opp, men bare de korrekte innstillingene (ifølge Kenwood) for blant annet piskning av eggehviter, heving av brød eller pizzadeig. Da man ikke kan koble maskinen til Kenwoods app, er det heller ikke mulig å legge til flere oppskrifter til maskinen. Litt ergerlig.
Programhjulet fungerer fint, så når du har valgt noe du vil endre i menyen, er interaksjonen med maskinen veldig behagelig. Ser man bort fra skjermen, er det snakk om en kjøkkenmaskin som de fleste kjenner til. Du kan løfte den øverste delen av mekanismen for å få skålene lettere inn og ut. Foran og oppå finner du magnetiske deksler som skjermer tilkoblingene til tilbehøret.
Matlaging
Patissier er mer praktisk enn intelligent. Den sløve touchskjermen og de manglende tilkoblingsmulighetene betyr at den ikke gjør alt tankearbeidet for deg. Til gjengjeld klarer den alt det manuelle arbeidet for deg. Som andre Kenwood-er er den en ekte arbeidshest.
Spesielt eltekroken sparer hender og armer for mye arbeid. En slik krok er praktisk, ikke minst når man jobber med våte deiger som kan være vanskelige å elte for hånd. Den lagde også en solid pastadeig, noe vi normalt er for late til å gjøre. Mel og egg i skålen, og etter 10 minutter har man en ferdigeltet deig klar til å rulle ut. De fleste har en gryte og en digital vekt, så integrasjonen av disse tingene handler mest om å spare oppvask. Det er slutt på å smelte smør i en kopp i mikroovnen. Vi skulle ønske at Patissier ble varm nok til også å brune smøret, men dessverre.
Patissier får raskt forvandlet kanelsnurredeigen fra klistrete masse til smidig deig. Og så kunne den praktisk hvile i skålen mens varmen var på laveste innstilling, inntil størrelsen var tredoblet.
Motoren på 1400 watt er fantastisk, og har moment nok til å elte en hard pastadeig på laveste hastighet uten å stoppe eller brokke seg. Det er hva man ønsker seg av en maskin som gjerne skal overleve i årtier.
Om den innebygde vekten og varmen er verdt pengene sammenlignet med billigere og like robuste kjøkkenmaskiner, er opp til hver enkelt. Vi nøt å ha mindre oppvask, men det er penger å spare hvis man velger en maskin uten. Vi ville derfor være fristet av Kenwoods andre maskiner hvor man i stedet for vekt og varme får mer ekstrautstyr med i prisen. På den andre siden er det jo meningen at man skal ha maskinen i mange år, og da gir det plutselig veldig bra mening å bruke litt ekstra på luksus.
Konklusjon
Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en verdig lillebror til den større Cooking Chef XL. Hvis du utelukkende bruker maskinen til bakverk, er det ingen grunn til å bruke penger på flere features enn du får med Patissier. Den er først og fremst en robust kjøkkenmaskin, og sekundært et smart produkt. Akkurat som det skal være. Man kunne nok likevel ha ønsket seg flere tilkoblingsmuligheter så den er mer fremtidssikret og kan bruke Kenwood-appen.
Velg Patissier hvis du hater oppvask og ikke gidder å ha vekt og boller fremme når du skal bake. Den gjør alt man ber den om, og hvis man vil ha mer, har Kenwood også maskiner som kan det.
Også i denne testen:
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre enn en?
L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ovn, sous vide, trykkoker og panne i én maskin!
Multikoker er nesten en underdrivelse, for Instant Pot kan så mye at det nærmest ikke finnes noe utstyr den ikke kan erstatte!
OBH Nordica Optigrill+
Du er en bedre kokk enn denne bordgrillen
Hvis du har vanskeligheter med å steke en perfekt biff, tilbyr OBH Nordica Optigrill+ en enkel løsning. Men kanskje du er bedre tjent med bare å øve deg.
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.