Vi har alle våre kjepphester når det gjelder kaffe og kaffebrygging. Min største ”hest” er en kaffekvern med begrenset frihet eller få valgmuligheter.
Jeg ble derfor glad for Melittas kaffekvern, Calibra MEL22156. Kvernen har et tydelig LED-display på fronten. Melitta opplyser ikke størrelsen på skjermen.
Under displayet sitter fem knapper til styring av maleprosessen. For eksempel hvor mye kaffe du vil male per kopp. Du kan også slå av kvernens innebygde vekt, og trykke start og stopp som det passer deg. Personlig er jeg begeistret for den friheten som Melittas kvern dermed gir brukerne.
Calibra MEL22156 er lett å komme i gang med. Du monterer bønnebeholderen og heller i bønner. Beholderen rommer maksimalt 375 gram hele bønner. Sett beholderen til malte bønner inn på platen med innebygd vekt, og maskinen er klar til å bli innstilt.
Innstilling av malegraden
Melitta Calibra har 39 kverngrader som du velger mellom ved å skru på den nedre delen av bønnebeholderen, hvor en skala viser gradene. Grepet er ikke spesielt ”handy”, for det er vanskelig å skru uten å bruke begge hender.
Irriterende nok vil den lille hvite pilen på kvernens front ikke stå rett ut for skalaen. Detaljen er neppe avgjørende for resultatet, men gir Calibra et litt billig preg.
Skalaens streker er supplert med tall og tre symboler: et porta-filter (fineste maling), et papirfilter (mellomste) og en stempelkanne (grovere maling). Groveste og fineste grad er ytterligere markert med henholdsvis ordet ”coarse” (grov) og ”fine” (fineste).
Melitta anbefaler at du bruker graden fin (eller 1–5 på skalaen) til espresso, medium (eller 6–26 på skalaen) for pour over, filterkaffe og cold brew. Til brygging i stempelkanne bruker du graden grov. På skalaen svarer det til mellom 27–39.
Jeg testet tre forskjellige kvernegrader med samme mål bønner (6 g) og fik følgende tider: Fine (1. grad) tok 5,4 sekunder. Pour over (21. grad) tok 3,7 sekunder, mens Coarse (39. grad) tok 2,45 sekunder.
Melitta Calibra er dermed gruppetestens sprinter. Hastighet er ikke ensbetydende med kvalitet, men vil du ikke vente for lenge på malingen, er tallene verdt å kjenne til.
Tre måter å male på
Melitta Calibra gir også mulighet for å stille inn mengden av kaffe du vil kverne. Her må du i gang med å bruke de fem knappene under displayet.
Calibra har tre programmer eller grunninnstillinger. Ved hjelp av den innebygde vekten, som er gjemt under metallplaten i kvernens avlukke, maler du en gitt mengde i gram.
For ikke å veie med beholderen til malt kaffe stiller du inn tara. Sett den tomme beholderen inn på vekten og trykk på knappen ”Tare”. Når ”T” forsvinner fra displayet, er tara innstilt.
Trykk på knappene ”+” og ”-” for å stille inn en mengde mellom 3 og 100 gram. De to målene er minimum og maksimum av hva kvernen kan male av gangen.
Du kan også kverne en bestemt mengde kaffe målt per kopp. Når jeg trykker på knappen ”Select”, dukker symbolet av en kaffekopp opp til venstre på displayet. Jeg velger deretter antall kopper som jeg vil kverne kaffe til. Ofte er tre kopper nok til å få liv i meg om morgenen.
Mengden per kopp stiller jeg inn ved å trykke og holde ”Select”-knappen inne. Minimum er 5 gram, og maksimum er 9 gram per kopp. Utover kopp-symbolet vises nå et tall og en ”g”. Melitta Calibra husker valget ditt, selv om strømmen går.
Siste mulighet er å male fritt. Melitta anbefaler innstillingen til fyll i et porta-filter. Velg knappen ”Select”, og trykk til du ser symbolet for et porta-filter og ”sec”. Filteret følger ikke med, så det må du ha selv.
Fjern beholderen til malt kaffe og hold filteret ditt til espresso-kaffe inn under. Trykk på/av-knappen inn, og kvernen fortsetter lystig til du igjen trykker på knappen. Imidlertid males det maksimalt i 50 sekunder. Du kan følge nedtellingen på displayet.
Fordeler og ulemper i daglig bruk
Melitta Calibra er som nevnt enkel å sette opp og bruke. På få minutter var jeg i gang med at få malt kaffe til mitt pour over-filter. I bruk bråker Calibra en del mer enn andre av testens deltakere, men til gjengjeld bruker den bare få sekunder på å få jobbet gjort.
Jeg setter pris på selv å velge og stille inn styrkeforholdet mellom mengden av vann (ml) og kaffe (g). Før denne testen visste jeg ikke at jeg er en ”kaffekylling”. Jeg bruker tett på de minimale 5 grammene malt kaffe som Melitta foreslår per kopp. Mengden jeg bruker er vel å merke for et helt krus kaffe.
Resultatet av den malte kaffen til pour over (grad 21–26) fungerte perfekt. Bønnene var kvernet jevnt og ensartet, og vannet gled lett gjennom papirfilteret mitt.
Jeg testet også kvernens groveste (39) og fineste (1) malingsgrad for å studere resultatet på nært hold, tømt ut på skjærebrettet mitt. Begge malingene ga ensartet resultat. Bønnene var jevnt kvernet og klumpet seg heller ikke.
I daglig bruk er jeg imidlertid lettere irritert over å måtte bruke begge hender for å stille inn malegraden. Bønnebeholderen og beholderen til malt kaffe er også plastaktige og skinnende å se på. En personlig smakssak, men likevel.
Beholderen blir statisk, så malt kaffe ikke slipper så lett. I stedet hoper det seg opp på sidene og i bunnen. Lokket med hull i resulterer imidlertid i at den malte kaffen ikke flyr ut til alle kanter, men blir i beholderen til jeg heller det ut i pour over-filteret mitt. Jeg kunne imidlertid ønsket at all den malte kaffen fulgte med.
Konklusjon
Melitta Calibra MEL22156 er ikke for baristaer med spesiell fintfølende fornemmelse for kaffe. Kvernen er en trofast kjøkkenmaskin som kverner kaffe til alle oss som ikke orker innstillinger og veiing når vi akkurat har kommet ut av sengen og bare vil ha litt mokka.
Calibra er testens raskeste kvern. Muligheten for selv å dosere per kopp fungerer fint når du gjerne vil bestemme selv. Displayet og knappene er enkle og oversiktlige å bruke.
Melittas kvern er ingen designperle, men fungerer som den skal. Vil du ha skjønnhet og ekte barista-stil, bør du ikke velge Calibra. Kan du nøye deg med mindre, er kaffekvernen et opplagt alternativ til spesielt stempelkanne og pour over.
Også i denne testen:
Wilfa Svart Aroma CGWS-130B
Tett på toppform
Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
God design i en lekker kvern
Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kvern som vil alt selv
Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Kvernen sløser med bønnene
Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser