Allerede ved utpakking virker Lumie Bodyclock Shine 300 som en plastaktig versjon av den større Lumie Luxe 750DAB. Baksiden av Shine 300 er gulaktig, og stoffet på fronten virker litt sjusket satt på. Kan du se bort fra det, får du en virkelig fornuftig sengekamerat til nattbordet.
Lumie Bodyclock Shine 300 har ikke noe ”shine” over seg. Shine-benevnelsen passer bedre på en annen testdeltaker, nemlig testvinneren Philips Wake-Up Light HF3654/01. Mens Philips’ enhet har et skinnende ytre på grunn av sin glatte front, er Lumie Bodyclock Shine 300 derimot matt å se på. Både i bruk og slått av.
Dette er ikke negativt ment, for Lumie Shine 300 gir et ytterst behagelig lys. Både ved kveldstid og ved vekking. At den til og med er enklere å bruke enn den større Lumie Bodyclock Luxe 750DAB, gjør Shine 300 til et godt valg.
Oppsett med flere valg
I forhold til Luxe 750DAB kan ikke Shine 300 spesielt mye. Du får hverken Bluetooth, USB-port eller AUX-inngang. Shine 300 er til vekking og innsovning, kort og godt.
Enheten er kompakt, men tar plass på mine små kantede nattbord. Gummiringen under enheten sikrer at den står fast. Ikke alle deltakerne i testen var like villige til å bli brukt uten å tilte. Her tenker jeg spesielt på Philips HF3521/01.
Knappene er store og har pedagogiske piler eller skrift på. ”Preset” eller ”select” vet de fleste nok hva betyr. Den delen av oppsettet er oversiktlig når du blar i menyer og tar dine valg.
Den medfølgende antennen består av en tynn ledning. Festet i bunnen av Shine 300 virker det ikke robust eller holdbart. Radiolyden er noenlunde, og du stiller lett inn fem stasjoner etter eget valg.
De ulogiske knappene
Mens 700DAB også har skruknapper, har Shine 300 i stedet de større knappene rundt displayet. Som på Luxe 700DAB er det også fire små og anonyme knapper i fronten. De har jeg ærlig talt problemer med. Formålet deres skifter innbyrdes, alt etter hva jeg vil stille inn.
Selvfølgelig er et knappepanel ikke rakettvitenskap, men når jeg er søvnig (om kvelden) eller halvt våken (om morgenen), er det lett å trykke feil. I verste fall å stille inn lyd og lys én gang til.
Personlig kan jeg godt unnvære Wagner buldrende ut i soverommet klokken 6.35, fordi jeg feilaktig aktiverte radioen i stedet for å dempe lyset. Her kan du med fordel bruke den innebygde snooze-funksjonen. Aktiver den med et lett tapp på lampens kuppel. Etter ni minutter starter din innstilte soloppgang igjen.
Alt i alt fungerer Shine 300 imidlertid upåklagelig, og designen med færre sorte knapper er en gevinst. Spesielt når de, som på Luxe 700DAB, har forskjellige funksjoner for lys og lyd fordelt på kryss og tvers. Tips til Lumies designavdeling: Hold lydinnstillingene på den ene siden av displayet, og lysinnstillingene på den andre.
En gevinst i bruk
Som nevnt har ikke Shine 300 mange finesser, men i praksis får det neppe noen betydning. Selv om du bare har halvparten så mange lyder å velge mellom, finner du nok et par stykker som du vil bruke mer enn andre. Selv ble jeg fan av sikade-lyden både til innsovning og vekking.
Shine 300 har de vesentligste funksjonene når det gjelder å sovne og bli behagelig vekket. Displayet dempes ved kveldstid (du slår det helt av fra enhetens bunn), lyset fader i intensitet, og det samme gjør din valgte lyd.
Om morgenen tennes lyset og økes i intensitet i det antall minutter du har innstilt det til. Når tiden runder ditt ønskede vekketidspunkt, la oss si kl. 6.35, setter din valgte lydprofil i gang. Ja, jeg endte med sikadene fremfor den imposante ”Gladiatorenes inntogsmarsj” på radioen.
Konklusjon
Lumie Bodyclock Shine300 er et glimrende wake-up light. Jeg savnet ikke muligheten for å tilføye ekstern lyd, for eksempel via USB-porten. Oppsettet er enklere, kanskje mer intuitivt enn hos den større Luxe DAB700.
Materialene virker litt billige, og enheten fyller det meste av et nattbord i både bredden og i dybden. Shine300 er ikke mobil. Det vil si, den kan ikke kobles fra uten å slå seg av. Enheten husker imidlertid dine innstillinger i 30 minutter, hvis du har behov for å flytte på den.
Shine 300 kan brukes som leselampe, men jeg foretrekker en klassisk lampe. Lyset fra Shine300 kastes nemlig også oppover og dermed inn i hodet.
Alt i alt gir lampen imidlertid en behagelig innsovning og oppvåkning. Du får en vennlig gadget på soverommet, som nok vil gjøre de kommende vintermorgenene – og kveldene – mindre vanskelige å komme gjennom.
Også i denne testen:
Lumie Bodyclock Luxe 750DAB
Tungvekter med (for) mange knapper
Lumies toppmodell legger seg i selen for å levere behagelig vekking og innsovning. Vanskelig innstilling og innestengt lyd ødelegger et ellers bra wake-up light.
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01
Myk og sensitiv vekkerklokke
Var det noe å våkne til klangen fra nepalske metallskåler eller kubjeller i Alpene? Philips’ lille runde wake-up light kan mye bra, men ikke alt er like brukbart.
Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01
Dristig og logisk design
Philips’ wake-up light er utrolig lett å bruke, og vekkelampen er i tillegg pen å se på og gir et velkomment lys på årets mørkere dager og netter.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser