TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 4 wake-up lights

Soloppgang på soverommet – start dagen med lyd og lys

Mørkere tider er i vente, men med en vekkelampe – eller wake-up light – kan du gjøre morgenen mer behagelig med lyd og lys. Vi har testet fire, og spesielt én av dem utfører jobben til høyeste karakter.

Av / 14.10.23 - 09:30
4 wake-up lights

Ekspertene er enige: Søvn er viktig. På våre skandinaviske breddegrader burde det være en smal sak å sove godt i vinterhalvåret. Mørket senker seg jo allerede før middagen.

Dessverre har mange av oss problemer med å våkne behagelig uthvilte – det skyldes ofte at vi har vanskelig for å sovne. Spesielt skjermer med såkalt blått lys får skylden for det. Innrømmelse: Jeg har også TV på soverommet.

Men opp må vi, så hvorfor ikke gjøre det behagelig å våkne opp? En mulighet er å skaffe seg et wake-up light. I motsetning til en terapilampe handler det ikke om å bekjempe vinterdepresjonen eller SAD (sesongbetinget depresjon) ved hjelp av lys. Et wake-up light, eller en vekkelampe, skal i stedet hjelpe til med å falle i søvn, sove bedre og våkne behagelig.

Lys og lyder masserer hjernen din

Ekspertene er enige om at lys påvirker søvnen vår. Eller rettere sagt hjernen vår. Med en lyskilde, som langsomt stiger i styrke og går fra myke, varme farger til de mer klare, går vi fra dvask og uopplagt til frisk og uthvilt.

4 wake-up lights 1
Lyset i kuppelen på Lumie Bodyclock Luxe 750DAB fungerer fint som både nattlampe og vekkelampe. (Foto: Lumie)

Omvendt kan et wake-up light også hjelpe med å falle i søvn. I stedet for å øke i styrke, gjør lyset her det motsatte. I tillegg kan lyder av for eksempel stille regn eller sikader dempe uroen i kroppen. Vi vil da slappe av og la søvnen innfinne seg.

Annonse

Slik testet vi

For å teste om teoriene holder, har vi plassert fire lamper på soverommet. To fra Philips og to fra Lumie. Lampene er i en prisklasse hvor vi også har fått mulighet til å teste ekstra funksjoner. Blant annet tilkobling av eksternt lager, Bluetooth, hodetelefoner og forutinnstilte radiostasjoner.

Les også Sov godt takket være teknikken For å våkne pigg og uthvilt må du sovne godt og sove rolig. Noe som kan være lettere sagt enn gjort.

Lampene ble testet over fire uker i løpet av september, hvor lyset er på tilbaketog. Ifølge den norske værappen YR forsvinner dagslyset om høsten med over et minutt i døgnet.

Deltakerne har ikke samme funksjoner, så de kan ikke direkte sammenlignes mot hverandre. I stedet er testens formål å sjekke om de hjelper til med å komme godt inn i drømmeland og våkne frisk og uthvilt. I tillegg testet vi om de ekstra funksjonene (som vi jo betaler for) reelt har en betydning.

Spesielt en av deltakerne gjør den primære jobben til høyeste karakter. Med hensyn til de ekstra funksjonene er svaret imidlertid i praksis nei.

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklere lillebroren

Markert funksjon på noen knapper. God fading av lyd og lys. Display dempes i forhold til lysforholdene i omgivelsene.
For mange knapper med innbyrdes ulogisk plassering. Lyden er dårlig. Vanskelig å ta med. Må sannsynligvis bruke begge hender når man skal løfte den.
Les hele testen

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungvekter med (for) mange knapper

Lumies toppmodell legger seg i selen for å levere behagelig vekking og innsovning. Vanskelig innstilling og innestengt lyd ødelegger et ellers bra wake-up light.

Demper displayet i takt med omgivelsene. Har flere innganger samt Bluetooth.
Prisen. Problematisk mange knapper med funksjoner på kryss og tvers. Dårlig lyd.
Les hele testen

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Myk og sensitiv vekkerklokke

Var det noe å våkne til klangen fra nepalske metallskåler eller kubjeller i Alpene? Philips’ lille runde wake-up light kan mye bra, men ikke alt er like brukbart.

Touch-meny med sensor. Behagelig mykt lys med langsomt stigende intensitet. Kantens knapper kan føles med fingrene.
Virker ustabil på ”føttene”. Ikke Bluetooth, lydutgang eller mulighet for å lagre radiostasjoner.
Les hele testen

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Dristig og logisk design

Philips’ wake-up light er utrolig lett å bruke, og vekkelampen er i tillegg pen å se på og gir et velkomment lys på årets mørkere dager og netter.

Sklisikre føtter. Et kompakt og øyevennlig design. Logiske og intuitive innstillinger.
Kan ikke dele innhold med mobil eller styres med app. Støtter ikke Bluetooth.
Les hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

2 hendelser på “4 wake-up lights”

    1. Natasja Broström

      Producenterne har ikke anvendt ikke måle-enheden lumen, men lux. Denne enhed angiver belysningsstyrke. For eksempel er 1000 lux en overskyet dag.

      Med venlig hilsen
      Natasja Broström

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde