Alle termoblenderes mor fra Vorwerk ble oppfunnet av tyske ingeniører i 1971, og TM6, den modellen som har vært i handelen siden 2019, er den åttende utgaven av multimaskinen.
Hvis du står og savner en maskin som kan hjelpe deg med å fermentere din egen yoghurt, er TM6 noe for deg, for den har hele tyve funksjoner, og det er angivelig enda flere på vei. Dessuten kan du kjøpe for eksempel potetskreller-tilbehør og en Thermomix Friend, som er et redskap som er designet til parallell matlaging. Den inngår imidlertid ikke i denne testen.
Blant TM6s funksjoner er: høy temperatur (til for eksempel bruning av kjøtt), sous vide, fermentering, elting, pisking, damping og mye mer. I tillegg kommer de innebygde programmene.
Et eksempel er eggekokeprogrammet. Når du legger egget i kannen, veier maskinen det, og beregner hvor lang tid det vil ta å koke det på seks forskjellige måter. Så velger du på skjermen akkurat hvordan du ønsker det kokt, og vips: Slik blir det. For TM6 veier med et grams nøyaktighet, så det er ingen risiko for et egg med flytende hvite, med mindre du faktisk ønsker det.
Konsulent på hjemmebesøk
Thermomix arrangerer diverse live cooking experiences på nettet, hvor du kan se en konsulent demonstrere de mange funksjonene. Finn dem på Facebook-siden.
Men når du investerer pengene (og ganske mange av dem) i en TM6, følger det en ‘cooking experience’ med på kjøpet i form av en konsulent som besøker deg i to timer og guider deg gjennom et par retter som demonstrerer en rekke av maskinens funksjoner. Det er god service. Konsulentene tilbyr også å komme til ‘home parties’, som vi kjenner det fra blant annet Tupperware.
Konsulenten som besøker oss heter Martin, og han bruker sin Thermomixer hver eneste dag, forteller han. Han har på forhånd bedt oss kjøpe inn fra en innkjøpsliste: kyllingfileter, masser av grønnsaker, friske og frosne bær, sitroner, egg, fløte og mel. Det låter ganske spennende. Det viser seg at vi først skal lage saft. Det tar et par minutter, og så heller vi en liter helt lysegul saft opp i en glasskanne.
Men allerede nå avslører TM6-eren et av sine svake punkter, for nede i kannen ligger det nå tre findelte sitroner som maskinen må skille i tre deler for å få helt vekk. Rengjøring er, helt generelt, ganske problematisk med termoblendere, og TM6 er intet unntak.
Musikk og robotarmer
Hver gang TM6-eren setter i gang med en oppgave, låser den kannen fast med sine to små blå robotarmer, som leder tankene direkte til Star Trek. Summ sier det, mens de fester seg selv på kanten, og så er maskinen klar til å sette i gang.
Når den er ferdig med oppgaven, spiller den en melodi, plim-plim-plim, en fin liten konsert som nesten fortjener et bifall, hvis det ikke var fordi det er de samme tonene hver eneste gang. Spørsmålet er om de blir litt enerverende etter et par år.
Hovedrett med masser av smak
Etter saften viste konsulenten Martin hvordan man lager is av frosne bær, men så er det tid for glansnummeret. Vi skal i gang med å svitsje grønnsaker og blende dem til suppe, mens vi utnytter varmen og dampen fra grønnsakene til å dampe poteter og flere grønnsaker. Aller øverst oppe på et tårn, som består av stort sett samtlige av TM6s forskjellige typer tilbehør, legger vi marinert kylling som blir tilberedt fra den samme dampen. Det er genialt, for saften og marinaden fra kyllingen drypper ned over potetene og videre ned i grønnsakssuppen, og gir kraft og smak til den.
TM6 koker suppen på knappe 20 minutter og blender den til perfeksjon. Det er ikke snurten av klumper. Den smaker også fortreffelig. Vi gjemmer imidlertid det meste av suppen til neste dag, resten emulgerer vi med et par eggeplommer til en saus vi kan spise sammen med de smakfulle møre potetene og den saftige kyllingen.
Med tidsforbruket til oppvask av maskinens elementer kunne vi trolig ha tilberedt den samme retten ved hjelp av ovn og komfyr, men faktisk var det tyve minutter hvor maten tilberedte seg selv. Og vi må ikke glemme suppen, som er kveldsmat til en ekstra dag.
Pizzatid
Vi stiller oss litt tvilende til TM6-erens påstand om at den kan elte en deig på to minutter. Det blir da også klart etter at de første par minuttene har gått, at vi rolig kan fordoble eltetiden, og etter fire minutter på maskinens elteprogram, mens deigen blir varmet opp til 37 grader og samtidig ‘pulset’ rundt i kannen, er den faktisk blank og godt eltet.
Hvem har ikke fire minutter til å elte en deig? Vi rekker ikke engang å bestille en pizza på nettet på den tiden.
Selvfølgelig kunne man godt gi deigen lengre tid for å bygge glutenstrukturene helt opp, og få et luftigere resultat, men på fire minutter er vår gode gamle KitchenAid Artesan ikke i nærheten av å ha eltet en brukbar deig.
Det sitter en del deigrester i kannen, og spesielt på kniven, men til det formålet har TM6 sitt eget forrensningsprogram, så alle de små restene av deigen blir fjernet fra kniven. Litt vann i kannen, litt såpe, et trykk på skjermen, og få minutter senere er alle de små deigrestene oppløst. Det er tett på genialt.
Kokeboken
TM6 har innebygd kokebok, Cookidoo, som også er knyttet til en app på mobilen. Når du kjøper maskinen, får du seks måneders gratis abonnement, men deretter koster det 360 kroner året å ha tilgang til den. For pengene får du over 89.000 oppskrifter, og mange av dem er oversatt til norsk.
I 2022 mottok Vorwerk en Red Dot Award for den funksjon i kokeboken, som gir brukerne mulighet til å lagre sine egne oppskrifter.
Du kan gå på oppdagelsesferd i appen, få sendt ingrediensene til en innkjøpsliste, og når du går i gang med å lage retten, bruker du maskinens versjon av oppskriften, som guider deg trinn for trinn gjennom prosessen. “Hell i 400 gram”, sier maskinen og veier mens du heller. Så klikker du på ‘neste’, og maskinen sier: “Blend i 30 sekunder”, og det eneste du må gjøre, er å svepe på skjermen. Det er matlaging som alle som kan lese, kan finne ut av.
Konklusjon
Det er tydelig at man har tenkt over mange små detaljer, som for eksempel den lille melodien den spiller når den avslutter en funksjon, den hyper-nøyaktige vekten, og måten de små blå robotarmene låser skålen fast på når de setter den i arbeid.
Det er noe lekkert og grundig over Thermomix som bare Kenwood kan matche i denne testen. Og da den samtidig er så gjennomtenkt enkel å bruke, vinner TM6 testen.
Også i denne testen:
SOGO Køkkenrobot med touchskærm
Den minste
Spanske Sogo har laget en kjøkkenrobot med de mest basale funksjonene.
Emga Caterchef Thermoblender
Den enkle
Maskinen for deg som gjerne vil ha orden på alt selv.
Kenwood Cooking Chef XL
Den største
Kjøkkenmaskin på digitale steroider.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser