Denne maskinen skiller seg fra de andre termoblendere på nesten alle punkter, men funksjonaliteten tilsvarer noenlunde de andre, og derfor er den med i denne testen. Cooking Chef XL ligner en kjøkkenmaskin på steroider, og det er den også. Bollen er enorm, nesten dobbelt så stor som hos de andre maskinene, og den kan varme ingrediensene opptil 180 grader med induksjonsvarme, som er mer enn de andre maskinene klarer. Derfor er Cooking Chef XL også den eneste med et innebygd popcorn-program, som vi selvfølgelig har testet. Det virker!
Og da har vi ikke engang begynt å snakke om tilbehøret. Det er utrolige mengder med i esken. Hele seks rivjern, deigkrok, visp, en såkalt K-slikkepott (som man bruker til å røre kakedeigen med) og et par andre.
Men den største forskjellen er at Cooking Chef XL ikke er en ‘alt-i-en-bolle’-maskin, men nærmere en ‘kanne+blenderglass+foodprosessor’-maskin. Den er med andre ord en videreutvikling av Kenwoods legendariske kjøkkenmaskin, som i mange familier går i arv fra den ene generasjonen til den neste.
Det engelske selskapet har laget kjøkkenmaskiner siden rett etter 2. verdenskrig. Og Kenwood ville fortsatt vært et britisk nasjonalklenodie hvis ikke italienske De’Longhi hadde kjøpt virksomheten i 2001.
Men tilbake til maskinen, som er så stor og har så mye utstyr at det må settes av et helt kjøkkenskap for å få plass. Men hvis skapet allerede er fullt av en mikser, en foodprosessor og en blender, kan du rolig rydde dem bort og gi plassen til Cooking Chef XL. Man kan merke at det er skikkelig kvalitet. Den er stor, tung, voldsom og full av muskler.
Oppskrifter og betjening via app
Cooking Chef XL er imidlertid ikke bare muskler og styrke. Den har også en vis eleganse over seg med appen som parer seg med maskinen så de kan snakke sammen, og med mobilen kan du til og med klargjøre de forskjellige programmene via ‘remote access’, så det eneste du må gjøre er å trykke en gang på maskinens knapp. Det er ikke mye etterkrigstid over det.
Det fungerer slik: Du finner en oppskrift på appen og forteller den at du gjerne vil i gang med å lage den. Så guider den deg trinn for trinn gjennom oppskriften, og hver gang maskinen skal startes, trykker du bare på knappen.
Kenwoods kjøkkenmaskiner finnes både analoge og digitale, og denne er deres absolutte toppmodell. Men litt inne i testen har vi en klar fornemmelse av at Kenwood ennå ikke er helt hjemme i den digitale tidsalderen, og at de først og fremst har kontroll på å bygge kjempesterke kjøkkenmaskiner.
Vi blir flere ganger forvirret over betjeningen på den lille touchskjermen – det er sikkert bare et spørsmål om tilvenning, men den krever altså mer konsentrasjon og fokus enn på testens andre maskiner.
På skjermen kan man også velge en liste over raske oppskrifter, men det virker litt tilfeldig hvilke som har kommet med. Vi leter etter et program for å lage grønnsakssuppe, men det som kommer nærmest, er ‘suppe med store klumper’.
Si meg, har dere brukt Google Translate, Kenwood, eller hva har skjedd akkurat her? Det viser seg, at ‘suppe med store klumper’ egentlig er den italienske minestronesuppen, og mitt råd vil være at dere bare bruker det navnet i neste oppdatering. Så er de fleste av oss nok med.
Sett i gang
Det er virkelig kraft i denne maskinen, og når vi først finner det rette suppeprogrammet, får grønnsakene seg en ordentlig svitsjetur i bollen, som varmes opp via induksjon. Maskinen har foreslått at vi monterer ‘røreverktøyet’, som jevnlig flytter rundt på ingrediensene, så de ikke svir seg. Og det gjør de virkelig ikke, selv om det er mye av varme på. En liter vann blir helt på, og det virker som om det bare går et øyeblikk før det bobler lystig.
Men når grønnsakene er møre, og vi skal til å blende suppen, blir det litt tricky. For Kenwood anbefaler ikke at Cooking Chef XL blir brukt til blendede supper, og det blir raskt klart hvorfor.
De andre maskinene blender direkte i bollen, mens Cooking Chef XL har et separat blenderglass som skal plasseres oppå på maskinen. Blenderglasset er designet til varme temperaturer, så vi kan selvfølgelig ikke dy oss for å teste blenderen med vår suppe. Først helles den brennhete suppen fra bollen og over i blenderglasset, og deretter plasserer vi det tunge blenderglasset så høyt at vi er nødt til å løfte armen helt opp i skulderhøyde fordi maskinen står på et kjøkkenbord. Det er ærlig talt en litt risikabel operasjon.
Men blenderen blender suppen pent, og det er lett nok å smake den til, for lokket kan enkelt klemmes på og tas av igjen. Men hvis du ikke er ganske høy, må du altså stå på en krakk eller plassere maskinen på et lavere bord hvis du skal bruke blenderen.
Pizzadeig
Det fines en ‘søster’ til Cooking Chef XL, som heter Patissier Chef XL, som er prissatt litt lavere. Den har nesten de samme funksjonene som Cooking Chef XL, men kan ikke tilberede mat. Den kan imidlertid fint varme opp ingredienser i bollen, smelte smør og den slags oppgaver man typisk ville sette den til innenfor bakingens verden. Med andre ord: Pizzadeigen ville Patissier Chef XL også kunne klare, så hvis du er mest interessert i nettopp den funksjonen, er den verdt å ta med i vurderingen.
Vi leter i oppskriftene på appen, og finner ikke mindre enn fire treff på ‘pizza’. Det er blant annet pizzaboller, pizza med sprø bunn bakt uten gjær og en klassisk pizza, som Kenwood kaller en ‘regnbue-pizza’. Og ja, oppskriftene er på norsk, og Kenwood gir i tillegg brukerne mulighet til å vurdere dem. Regnbue-pizzaen har brukerne vurdert til 4,2 ut av 5. Kanskje hjelper det på ratingen at oppskriften er super-pedagogisk med små tegninger av samtlige ingredienser. En ni-åring vil kunne lage pizza etter denne oppskriften.
Vi går i gang med bakingen etter trinn for trinn-veiledningen, men undrer oss over at flere av ingrediensene skal måles med teskjeer og spiseskjeer, når maskinen har en ytterst presis innebygd vekt. Er det ikke opplagt å angi hvor mange gram olje 3 spiseskjeer er, i stedet for at man skal stå og tukle med en måleskje?
Men deigen blir samlet, og Kenwoods over 70 år lange erfaring med å elte deig fornekter seg ikke. Eltingen tar åtte minutter, men da er deigen også helt glatt, fin og lun. Og pizzaene blir akkurat som de skal være.
Konklusjon
Kenwoods maskin står på skuldrene av syv årtiers kjøkkenmaskiner, og det merkes tydelig. Den er solid, sterk som en okse og oser av kvalitet lang vei. Og så er det virkelig flott med den enormt store bollen hvor man kan lage mat til hele familien eller når man har gjester.
Men det trekker ned at menyen og integrasjonen med appen ikke virker helt gjennomarbeidet. Dessuten finner vi det upraktisk med en blender som er plassert i samme høyde som hodet når maskinen står på kjøkkenbordet.
Også i denne testen:
SOGO Køkkenrobot med touchskærm
Den minste
Spanske Sogo har laget en kjøkkenrobot med de mest basale funksjonene.
Vorwerk Thermomix TM6
Den originale
Thermomix dominerer markedet, og det er ikke uten grunn.
Emga Caterchef Thermoblender
Den enkle
Maskinen for deg som gjerne vil ha orden på alt selv.