TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 4 Termoblendere

Termoblendere fulle av funksjoner

Multimaskinen fra de profesjonelle restaurantkjøkkenene tigger om en plass i hjemmet ditt.

Av / 16.04.23 - 09:10
4 Termoblendere

Med en termoblender kan du kvitte deg med alle kjøkkenmaskinene dine, bortsett fra kaffemaskinen.”

Så enkelt er argumentet for å invitere en av de maskinene som kokker verden over sverger til, inn i hjemmet ditt. Det er den som er hemmeligheten bak bearnaise som aldri skiller seg, marengs som blir helt glatt uten at du må koke en sukkerlake først, og i noen av dem kan du i tillegg fremstille din egen yoghurt eller saus, eller tilberede kyllingbryst etter alle kunstens regler.

Men med en slik på kjøkkenbordet kan du også lage helt vanlig mat som gryterett one pot pasta, osv. – ja, en av dem har også et popcorn-program.

Termoblendere erstatter faktisk nesten alle maskinene du har på kjøkkenet. Du kan bruke den som kjele, som kjøkkenvekt, som blender, som mikser, ja nesten som alt. Du kan til og med bruke den som komfyr. Men det er muligheten til å varme opp innholdet som for alvor er en gamechanger. Den kan faktisk lage alt fra sorbet til langstekt gryterett.

4 Termoblendere 1
Flere av maskinene i testen kobles til wifi så de kan oppdateres med ny programvare og oppskrifter. (Foto: Pernille Redder)

Lett nok til at barna kan fikse maten

Det er derfor den ikke bare appellerer til profesjonelle kokker. For som med de matkassene du kan bestille, hvor all mat er tilpasset, og oppskriften er så lett å følge at et barn kan klare det, har flere av termoblenderne innebygde oppskrifter som trinn for trinn guider deg gjennom hele prosessen, så du ikke glemmer en eneste ingrediens, og alt blir tilberedt korrekt og i den riktige rekkefølgen.

Annonse

Med andre ord: Er du typen som er litt distre, har du et barn du gjerne vil gi mer ansvar, eller er du rett og slett bare ikke en kløpper på kjøkkenet, har termoblenderen potensial til å bli din nye bestevenn.

Den kan det meste

En termoblender er en vekt, en komfyr, en blender, en foodprosessor og mye annet i ett. Og den består av en maskin, en kanne eller skål av metall, og så all verdens forskjellig tilbehør, alt etter hva produsenten har valgt å legge ned i esken.

Låter det som en ny oppfinnelse? Rett og slett revolusjonerende? Det er det så langt ifra. Tyske Vorwerk oppfant sin termoblender i 1971. Det er med andre ord over 50 år siden de tyske ingeniørene fant på å skape en maskin som ikke bare kunne hakke, piske og mikse, men også varme opp maten underveis. Designen var i klassisk 70-talls oransje og brunt, men dette er heldigvis endret markant etterpå.

Vorwerk sitter fortsatt tungt på markedet over hele verden. Australia er et kjempemarked, og ifølge distributøren er det bare i Polen solgt over 20 millioner eksemplarer av deres maskin. Søker du på nettet, kan du også finne spesialdesignede klistremerker med all verdens motiver til å utsmykke den hvite maskinen med, så den i stedet ligner en blomstereng eller blir rutete.

Men flere virksomheter har funnet opp sine egne versjoner av Thermomix, og biter dermed originalen i helene. Maskinene er store, tunge og dyre, men siden de derfor virkelig kan erstatte alle de andre som fyller skapene dine, er det kanskje likevel verdt å ofre både penger og plass på den. Bedøm selv.

I denne gruppetesten har vi fire termoblendere, som alle har de grunnleggende funksjonene – hakke/mikse/varme opp/veie – innebygd.

4 Termoblendere 2
På menyen sto det grønnsakssuppe og pizza flere dager i trekk på testkjøkkenet. (Foto: Pernille Redder)

Slik testet vi

Vi har testet de fire maskinenes innebygde menyer og hvor intuitive de er å følge. I løpet av testperioden har jeg brukt maskinene på skift til forskjellige retter for å lære dem å kjenne, men konkret er alle maskinene blitt testet på de samme to oppgavene.

1: Pizzadeig

2: Blendet grønnsakssuppe

Vi har i de tilfellene hvor det var mulig, brukt den oppskriften og metoden som produsenten foreslår i maskinens innebygde kokebok eller app.

For pizzadeigens vedkommende ønsket vi å teste om deigen ble varmet opp til 37 grader for å aktivere gjæren, og om deigen ble eltet glatt og fin. For når man lager en pizzadeig, er det viktig at melets glutenstrukturer blir bygget opp, da deigen skal strekkes og rulles tynt ut.

For grønnsakssuppens vedkommende testet vi maskinens evne til å hakke og riste av grønnsakene, om suppen ble gjennomkokt, og om den ble blendet helt fløyelsglatt uten klumper.

Testvinneren er den maskinen som løser alle oppgavene på en tilfredsstillende måte, og som har en intuitiv meny som gir brukeren lyst til faktisk å bruke maskinen

Vorwerk Thermomix TM6

Den originale

Thermomix dominerer markedet, og det er ikke uten grunn.

Ekstremt mange funksjoner. Maskinens mange programmer gjør det nærmest umulig å feile.
Betalt abonnement på kokeboken. Det er vanskelig å følge med på hvor langt tilberedningen har kommet, da lokket ikke er gjennomsiktig.
Les hele testen

Emga Caterchef Thermoblender

Den enkle

Maskinen for deg som gjerne vil ha orden på alt selv.

Ekstremt enkel å betjene, og løser alle oppgaver med bravur. Med sine 1500 watt er den en kraftfull kamerat.
Tenker ikke for deg, så du må selv vite hvordan du skal tilberede maten. Maskinen hopper og danser på bordet når den går løs på hardt arbeid.
Les hele testen

SOGO Køkkenrobot med touchskærm

Den minste

Spanske Sogo har laget en kjøkkenrobot med de mest basale funksjonene.

En maskin som løser de oppgavene du gir den. Gjennomsiktig lokk gir en god føling med hvordan matlagingen skrider frem.
Menyen finnes ikke på norsk, og det medvirker til inntrykket av at det ikke er lagt så mye arbeid i detaljene. Helt overflødig med to lokk som passer til forskjellige tilbehør. Det bidrar til forvirring.
Les hele testen

Kenwood Cooking Chef XL

Den største

Kjøkkenmaskin på digitale steroider.

Bollen er på hele 6,7 liter, og dermed dobbelt så stor som de øvrige maskinene. Velfungerende app med et fint utvalg av oppskrifter som du til og med kan bruke til å styre maskinen med.
En litt mer komplisert maskin enn de andre, som det krever tid å sette seg inn i. Det er tungvint å flytte maten rundt mellom foodprosessor, blender og bolle, og det gir også litt mer oppvask.
Les hele testen
Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde