En sporingsbrikke er som en liten brødsmule som hjelper deg med å finne tingene dine igjen, og hvis Hans og Grete hadde hatt en slik i lommen, hadde de kanskje blitt reddet, selv om fuglene spiste de smulene de kastet på stien.
Du kan spore tingene du mister eller som blir stjålet, men de smarte sporingsbrikkene hjelper også til ved ren og skjær glemsomhet. Så er du typen som kan løpe fortvilet rundt på jakt etter nøklene dine, eller har du et barn som kan finne på å glemme hvor sykkelen er plassert, er sporingsbrikkene en nobrainer.
Tenk på sporingsbrikkene som forsikringer du bare skal betale for én gang. I det daglige bruker du dem ikke, men når du får bruk for dem, er de klare, og alt du må gjøre, er å åpne en app og søke.
Mobilprodusentenes og de andre
Det finnes i utgangspunktet to typer brikker. De som kommer med sin egen app og både fungerer med Android og iOS. Og så mobilprodusentenes egne produkter. I denne gruppetesten har vi tatt med Apples og Samsungs sporingsbrikker, som bare virker med mobiler av samme fabrikat. Det låser dem, men til gjengjeld har de som utgangspunkt mer avanserte funksjoner enn de generiske.
Les testen og vurder selv hva som betyr mest for deg.
Slik virker de
Når du befinner deg innenfor sporingsenhetens rekkevidde, bruker den Bluetooth eller rett og slett lyd for at du skal finne den. Flere kan også brukes til å finne mobilen. Det fungerer ved at du trykker på den, og den ringer opp telefonen.
Det helt store minuset ved sporingsbrikkene er imidlertid at de ikke registrerer sin plassering i sanntid. Du kan med andre ord ikke med sikkerhet se om en sporingsbrikke er der hvor den sier den er. Du kan bare se at den tidligere har vært der, og enda ikke er registrert et annet sted.
For sporingsbrikkene har ikke sin egen GPS innebygd. De inngår i et nettverk, og hvis du melder at du har mistet brikken din, vil den sende beskjed til resten av nettverket og “plinge” hvis den blir funnet. Presisjonen avgjøres altså av hvor stort nettverket er.
Og selv med et sparsomt nettverk kan sporingsbrikken levere lykkelige historier, og her kommer en av dem.
Sykkeltyven
Da en av mine bekjente fikk sykkelen sin stjålet, var han glad for at han hadde satt en sporingsbrikke under setet. Med mindre sykkeltyven var så lur at han fjernet brikken, følte min bekjente seg sikker på at han ville finne sykkelen igjen.
Men det gikk ganske lang tid fra sykkelen var stjålet til den lille brikken ble registrert. Hver gang han sjekket, sto det at brikken sist var registrert der hvor han hadde satt sykkelen. Min bekjente måtte bare vente og sjekke appen med jevne mellomrom.
Da det endelig dukket opp en ny lokasjon, var det i en by over 100 km borte. Så langt var sykkelen blitt kjørt uten at brikken var blitt registrert i nettverket, og det var umulig å vite om den fortsatt var der.
Men min bekjente kjørte av sted med det samme, og han fant faktisk sykkelen på adressen hvor sporingsbrikken var blitt registrert. Han satte den bak på bilen og kjørte den hjem, og forteller gjerne hele historien.
Tile Mate
Klassikeren innenfor sporingsbrikker
Det er både fordeler og ulemper ved å velge den opprinnelige markedslederen.
Apple AirTag
Gjennomdesignet og lynrask
Med to år på baken har Apple plassert seg solid på sporingsbrikke-markedet.
Chipolo One
Enkel og effektiv sporingsbrikke
Chipolo One låser deg ikke til en bestemt produsent av mobiler, og leverer samtidig en lang rekke funksjoner til en lav pris.
Samsung Galaxy SmartTag2
Samsungs nye sporingsbrikke imponerer
Med den innebygde AR-teknologien i SmartTag2 er det faktisk morsomt å finne noe som er blitt borte.