Dyson begynte sin bane med poseløse støvsugere, og lanserte i 2009 en vifte uten synlige vifteblader. I dag har de ekspandert til belysning, hodetelefoner og hårpleie. De på sin tid oppsiktsvekkende viftene er vanskelige å finne, majoriteten er nå mer luftrensere, med eller uten varme og luftfukting. Derfor ligger Purifyer Cool i en annen prisklasse enn de øvrige deltakerne, til tross for at vi valgte den billigste modellen med appstyring.
Konstruksjon og installasjon
Det eneste som må gjøres etter utpakkingen er å montere filteret, et permanent katalytisk filter og et kombinert HEPA-kullfilter bak ristene i basen av apparatet. Det var ikke like åpenbart som bildene viste, men relativt lett. Designen på apparatet må sies å være mer elegant og kulere enn de andre i testen, og er ikke noe vi skjemmes over å ha fremme. Byggekvaliteten er høy, men vi hadde faktisk ventet oss mer metall ut fra prisen.
MyDyson-appen kobles lett til luftrenseren, og må sies å være den peneste og mest pedagogiske av dem alle. Overraskende nok finnes det ytterst få smarte funksjoner i appen, foruten skjemalegging av når den skal slås av eller på. At den skulle være mindre avansert enn Ledvance takvifte, er en skuffelse. Derimot kan man foruten Alexa og Google selv koble til Siris snarveier, noe den er alene om.
Bruk og kjøleeffekt
Appen er med andre ord mer som en fjernkontroll hvor man kan stille inn ti ulike viftehastigheter, svingning mellom 45–350 (!) grader, en timer for når den skal slås av, auto eller nattmodus, samt om den skal blåse som en vifte eller ha en mer diskré utblåsning om man bare vil rense luften.
Det som appen imidlertid gjør fantastisk, er å vise luftkvaliteten. Den måler partikler (PM2.5 og PM10), flyktige organiske emner, nitrogendioksid, temperatur og luftfuktighet. Samt det som har gitt den sitt navn, formaldehyd, som den naturligvis også renser. Det er faktisk uvanlig, noe vi så i testen av lufrensere. Man får fine grafer, og kan ta ut luftkvalitetsrapporter.
Det som overrasket oss, er at den også på laveste trinn suser tydelig, selv om man setter den i nattmodus. Så mye at vi som lydfølsomme ved innsovning tydelig la merke til det. Det den bladløse vifteteknikken derimot gjør, er at lydnivået ikke øker i samme takt som luftstrømmen.
Konklusjon
Vil man ha en imponerende vifte som barna ikke kan stikke fingrene inn i, og som er lett å holde ren, da bør man ha en Dyson. Er man litt forsiktig med pengene, må man nok velge en enklere modell, da den var den eneste med appstyring og luftrenser. Hadde man likevel tenkt seg å anskaffe en slik, er imidlertid denne en av de bedre fordi luftkvalitetsmålingen og rengjøringen er i toppklasse. Vi hadde imidlertid ønsket at den var stillere og smartere enn den er.
Også i denne testen:
Duux Whisper Flex Ultimate
Duux Whisper Flex Ultimate er virkelig fleksibel
Vil man ha en vifte som kan brukes på flere steder og flyttes rundt, er det Duux som gjelder.
Ledvance Smart+ wifi ceiling fan
Smart kombinasjon i Ledvance-vifte
Å kombinere takviften med en lampe gjør at den ikke er i veien, og at den ikke synes på samme måte.
Xiaomi Smart Tower fan
Prisgunstige Xiaomi Smart Tower fan gjør jobben
Xiaomis tårnvifte gjør ikke mye vesen av seg, men er ikke like smart som sine konkurrenter.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser