Forestill deg Tivoli etter mørkets frembrudd. Parken skifter fullstendig karakter når tusenvis av spotter lyser opp planter og bygninger, og skaper eventyrlige landskap. Ikke bare med lyskjegler, men med fargede flekker av lys som gir dybde og karakter.
Forestill deg så din egen hage etter mørkets frembrudd. Hvis den er som de fleste andre hager, er den mørk. Helt mørk. Eller har du også akkurat montert et par lamper så du kan finne hagestien. Men fortjener den ikke også en mer eventyrlig behandling?
Det er her de små spottene i denne testen kommer inn i bildet. Med dem kan du ikke bare lyse opp busker og trær. Du kan også programmere lampene med timere og innstille dem til å lyse i et vell av forskjellige farger. Med disse kan du – nesten – bo som i Tivoli after dark.
Den beste lysdesignen
Selv om det er enkelt å installere de små hagespottene, og enda lettere å leke med de mange fargene de tilbyr, så er det en hårfin grense mellom pent, farget lys og wannabe nattklubb. Går du litt for langt med fargekombinasjonene og effektene, krysser du grensen. Prøv deg frem, men som en tommelfingerregel kan du starte med å holde deg til farger som er i den busken eller det treet du lyser opp. Du vil nok finne den looken du liker best.
Men lysdesign er også en kunstform, så du kan også velge å lete etter inspirasjon på nettet. Søk på “landscape lighting” og la deg inspirere av noen av verdens nydeligste hager.
Et godt råd er for øvrig å vente med å grave ned kablene til du er helt sikker på at du har funnet den beste plasseringen.
Smarte spotter
Alle spotter i testen kan kobles opp til apper, og alle fungerer med Google Assistent og Alexa, noen også med Siri via Apple HomeKit. Men de krever strømtilførsel til lampene, og noen også et Wifi-nettverk som går ut i hagen.
Vi synes ikke nødvendigvis det er smart når spotter til hagen krever Wifi for å fungere, for akkurat spotter vil man oftest gjerne plassere aller bakerst i hagen for å skape dybde. Og hvis Wifi-nettverket ikke når dit, er du den lykkelige eier av en “dum” lampe som du i verste fall bare kan slå av og på via stikkontakten.
Hvis ønsket er å slippe å rote med strøm, ryker de smarte funksjonene også, og da er ditt beste alternativ solcellelamper i bedene. Men det er langt fra like morsomt.
Slik testet vi
Vi har testet om installasjonen av lampene er enkle, eller om det krever en mindre ingeniøreksamen. Vi har sjekket funksjonaliteten i produsentenes apper: Hvor mange funksjoner er det, er den intuitiv og grei å finne frem i?
Vi har også vurdert lampenes kvalitet og materialer, for når de skal stå permanent utendørs, må de være holdbare og falle inn i hagens miljø på en estetisk måte.
Ledvance Wifi Smart+ Outdoor Garden LED Spot
Ledvance leverer den raskeste installasjonen
Det er lett å være lysdesigner med disse spottene i hagen
Calex Smart Outdoor LED Spotlight RGB CCT
Calex er nykommeren fra Nederland
Testens minste spot gjør det den skal.
Philips Hue Lily utendørs spot
Markedslederen kan fortsatt
Philips leverer solide og funksjonelle hagespotter
Wiz Jordspot
For den lekne og kreative
Solide spotter med uendelige muligheter