Jeg, eller i ærlighetens navn mine kollegaer, har testet endel Roborock-roboter de siste årene. Både Roborock S7 MaxV Ultra og Roborock S8 Pro Ultra har fått strålende karakterer, og den sistnevnte fikk til og med utmerkelsen Årets beste smart home-produkt i kategorien rengjøring og innredning. Nå har jeg tatt Roborock Q Revo inn i en gruppetest for å se hvordan den står seg i konkurransen. Trenger jeg si at forventningene er høye?!
Lade- og tømmestasjonen er størst i testen, men så inneholder den også to vannbeholdere. En for rent vann og en for skittent. Det er litt lite tilbehør. I min eske fant jeg bare en ekstra støvsugerpose. Når robot og ladestasjon er på plass, installerer jeg Roborock-appen og legger til min nye venn, som jeg døper til Robban.
Appen
Hvorfor ha en app når man kan ha to? Når det gjelder å styre Robban, kan jeg velge mellom Roborock eller Xiaomi-Home. Kan oppleves som litt forvirrende, men alt blir klart når man innser at Xiaomi eier Roborock. Jeg velger Roborock-appen, helt enkelt siden robotstøvsugeren heter Roborock. Føles logisk, liksom.
Appen er enkel å bruke og navigere seg gjennom, og bruker du bare litt tid på din nye vaskehjelp, kan du personifisere den i minste detalj.
Jeg kan velge mellom en rekke ulike sugeeffekter. Når Robban skal rengjøre, når han absolutt ikke skal rengjøre, og hvor nøye han skal være.
Jeg kan legge inn no-go-soner, no-mopp-soner, og er ulykken ute, kan jeg be ham støvsuge og/eller moppe et mindre, spesifisert område. Jeg kan angi gulvtype i hvert rom, og har jeg ikke noe spesielt annet å gjøre, kan jeg pusle med å plassere hvilke møbler som står hvor i hjemmet. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor jeg skal fortelle Robban at det er akkurat en sofa i stuen og en seng i soverommet. Han skal jo bare støvsuge gulvet, ikke riste puter og sengetøy. Men det kommer kanskje i neste oppdatering!
Et lite minus er at appen ikke finnes på de nordiske språkene, men noe jeg kan finne ut av uansett.
På tide for rengjøring
Ifølge informasjonen skal Robban kjenne og unnvike hindre på gulvet, slik at jeg ikke trenger å sette dem til side. Jeg vil nok påstå at det helt og holdent beror på størrelsen av formålet. Ved første rengjøringsrunde blir kattenes mat- og vannskåler dyttet inn i hjørnet. Han kjører også mot stolben, og er generelt ganske uforsiktig.
Når jeg går inn på kartet etter avsluttet rengjøringsrunde, har imidlertid Robban markert kattenes matplasser som hinder. Og i neste rengjøringsrunde unngår Robban smidig katteskålene, helt på egen hånd. Selv stolbenene får være i fred. Han er smart, Robban!
Om/når roboten opplever at det finnes et ”farlig” hinder – for eksempel en trapp – gjør den deg oppmerksom på det, og foreslår selv i appen at du skal sette en no-go-sone. Nå har jeg ingen slike tilfeller i mitt hjem, så jeg kan ikke gå god for at det fungerer, dessverre.
Roborock Q Revo gjør kjapt og effektiv rent, og selv teppet under stuebordet får seg en skikkelig gjennomkjøring. Robban øker automatisk sugeeffekten når han kjenner at han befinner seg på et teppe. Dette kan man selvfølgelig endre i appen, om man ønsker det.
Jeg har innsett at en robotstøvsugers svake punkt for rengjøring er i området rundt terskler. Og selv om Robban er en klippe på det meste, klarer han det ikke helt her.
Mopping
Akkurat som de øvrige deltakerne i testen kan Robban moppe gulvene mine. Det som utmerker Roborock Q Revo fra de andre, er at den har roterende mopper. Moppene snurrer 200 omganger/minuttet, så det er jo ikke vanskelig å regne ut at moppingen faktisk kan kalles mopping, og ikke vanntørking som i de fleste andre tilfellene hvor man fester en duk på undersiden som får kjøre med langs gulvet.
Når han er på moppeoppdrag, kjører han dessuten tilbake til ladestasjonen med jevne mellomrom for å tørke og rengjøre moppene. Elsker det!
Ikke nok med at moppene tørkes, de varmes også opp til 45 grader for å holde dem ekstra rene og unngå dårlig lukt. Ifølge reklamen skal ”moppene tørkes helt”, men Robban klarte ikke å komme helt i mål med det.
I appen bestemmer jeg om han skal moppe raskt, standard, dypt eller veldig langsomt og nøye. Jeg kan også legge inn soner der jeg ikke vil at Robban skal moppe. Derimot er det ikke nødvendig med å markere tepper, ettersom Robban føler underlaget og løfter opp moppene. Nå er det jo slik at han bare løfter moppene syv millimeter, så en no-mopp-sone på lodne tepper kan nok likevel være en god idé.
Konklusjon
Selv om Roborock Q Revo må nøye seg med fem stjerner i denne testen, får den bestått med heder. Robban kan man virkelig personifisere, og generelt har det vært en fornøyelse å teste ham. Han er den dyreste i testen, og Roborock-appen er ikke på de nordiske språkene, men i dag er det ingen som slår roterende mopper som vasker seg selv. Hatten av for Roborock Q Revo – også kalt Robban.
Også i denne testen:
Ecovacs Deebot N10 Plus
Billigst
En selvtømmende robotstøvsuger til under fem tusen kroner. Kan det være noe å satse på?
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Vellykket gjenetablering
Wilfa startet som støvsugerprodusent i 1948. Etter et opphold i kategorien lanserer de nå igjen rengjøringsprodukter.
iRobot roomba Combo i5+
Penest i testen
Å legge vekt på utseendet på et produkt som ofte er ganske synlig i et hjem, er et pluss. Men hovedsaken er jo likevel at det holder mål.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser